Avto
4745 ogledov

Presenečenje, ko na tehničnem pregledu pod drobnogled vzamejo prvo pomoč

Komplet prve pomoči Gregor Prebil
Pripomočkom v škatlah za prvo pomoč po petih letih poteče rok veljavnosti. Večina voznikov šele na tehničnem pregledu izve, da je kompletu prve pomoči pretekel rok uporabe.

Policijska kontrola ali pa tudi na tehničnem pregledu pogosto vržejo oko na prvo pomoč in rok trajanja. To je najpogostejši vzrok, da lastniki vozil izvedo, da je kompletu prve pomoči namenjeni za avtomobile pretekel rok uporabnosti. 

Globa za tistega, ki v avtu nima kompleta za prvo pomoč ali je kompletu pretekel rok uporabe, je 100 evrov.

Na AMZS so pred tremi leti v okviru svoje avtomobilistične revije Motorevija postavili vprašanje, kaj se zgodi s kompleti prve pomoči, ki jih je vsako leto treba zamenjati kar okoli 250 tisoč. V Sloveniji je namreč registriranih nekaj več kot milijon osebnih vozil. To vprašanje se je zdelo zanimivo raziskovalcem na Zdravstveni fakulteti, ki so v raziskavi ugotovili, da na tehničnih pregledih kar 87 od 111 vprašanih voznikov ni še nikoli slišalo, kaj lahko s pretečenim kompletom prve pomoči naredijo. Ugotovili so, da lastniki vozil niti niso seznanjeni, kdaj poteče rok uporabe, še več pa se jih s tem sploh ne ukvarja. Damjan slabe iz Zdravstvene fakultete pravi, da ljudje pogosto komplete hranijo kar v omari, nekateri pristanejo v smeteh.

Komplet prve pomoči | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Komplet prve pomoči uporaben tudi po preteku roka

"V sodelovanju z Zdravstveno fakulteto želimo voznike ozaveščati, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oziroma da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati," je povedal generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije France Kmetič. Komplete prve pomoči bi po pretečenem roku še naprej uporabljali v izobraževalne namene v raznih društvih, šolah vožnje, bolnišnicah, zdravstvenih domovih, kjer zdaj kupujejo nov material, ki ni poceni.

Komplet prve pomoči je najbolj razširjen komplet v našem prostoru. Pretečenih ne smejo uporabljati v bolnišnicah na pacientih, lahko pa jih uporabijo za izobraževalne namene.

Na zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani so zato zasnovali projekt ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta in kot partnerja k projektu povabili tudi AMZS. V dveh tednih so v dveh AMZS poslovalnicah v Ljubljani v pilotnem projektu zbrali 32 odsluženih kompletov, ki jih bodo uporabili v izobraževalne namene. Slabe pravi, da bi bilo zbirne centre najbolje vzpostaviti prav na tehničnih pregledih.

Komplet prve pomoči | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Materiali začnejo razpadati

Slabe je komentiral tudi vprašanje, ki se je lani pojavilo v parlamentu, zakaj je treba prvo pomoč menjavati na vsakih pet let  - v tistem obdobju proizvajalec zagotavlja varnost njihovega izdelka. Določeni materiali, ki so v kompletu prve pomoči namreč po določenem času začnejo razpadati in niso več uporabni. Na primer rokavice. Ti materiali so v avtomobilu podvrženi velikim temperaturnim nihanjem. Pozimi se temperatura spusti tudi do - 20 stopinj Celzija, poleti se avto segreje na 60 stopinj Celzija ali več. 

Prva pomoč | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Zamenjava kompleta za prvo pomoč, ki mora biti v vsakem osebnem avtomobilu, pa tudi v drugih vozilih, po preteku petletnega roka ni nujna v celoti. Ključno je, da voznik zamenja sterilni material. Vsak posameznik pa se sam odloči, kako bo ravnal. A kot so povedali na tiskovni konferenci, s stališča uporabnika ni ekonomske logike, da bi to tudi v resnici poče. Materiali, ki jih kupujemo posamezno so namreč dražji kot, če kupimo celoten komplet, ki v povprečju stane okoli 8 evrov.
 

Komentarjev 7
  • Avatar Irmkionna
    Irmkionna 22:24 13.julij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com

  • dusan72 21:19 13.julij 2018.

    Danes sem po radiu zasledil, da so zbrali 32 kompletov. Wauuu. Taki pač smo ljudje. Za šenkat" jo raje imam doma ali na vrtu. Saj po pretečenem roku strupena sigurno ni in je bolje kot nič. Odkupite "pretečeno" za 1 ...prikaži več ali 2€ pa jih boste kmalu imeli 300 ali 3000. Za "šolske" namene bo odlična in 5x cenejša kot nova. Lastniki "starih" bojo pa tudi "subvencionirani" za nakup nove. Mislim, da se račun več kot izide. Isto je recimo s plastenkami. Na Hrvaškem ji odkupujejo. Res, da jih moraš nabrati 15

  • Avatar Leon
    Leon 20:33 13.julij 2018.

    Globa za tistega, ki v avtu nima kompleta za prvo pomoč ali je kompletu pretekel rok uporabe, je 100 evrov. Kdo si izmišljuje takšne kazni ?