Slovenija
27088 ogledov

Prva pomoč. Voznikom grozi sto evrov globe

Prva pomoč Andrej Leban
Zakaj je treba komplet prve pomoči zamenjati vsakih pet let. V Švici ga na primer sploh ni treba imeti. Če ga nimate ali ima pretečen rok, je pri nas globa sto evrov, v Nemčiji pa le pet evrov.

Če bi se držali pravil, bi vozniki vsako leto za prve pomoči povprečno zapravili 1,5 milijona evrov (upoštevana cena paketa sedem evrov in 1,1 milijona evrov vozil). Ministrstvo za infrastrukturo je v odgovoru na poslansko vprašanje Ljuba Žnidarja, SDS, zapisalo, da ni potrebno zamenjati celotnega paketa, ampak le sterilne dele, ki se nameščajo neposredno na rane in bi lahko povzročili okužbe.

"Pravilnik o delih in opremi vozil ne določa roka trajanja celotnega kompleta za prvo pomoč, ampak ga pogojuje z veljavnim rokom uporabe zahtevanega sterilnega materiala ... Vsak posameznik pa se sam odloči, ali bo zamenjal samo del vsebine ali celoten komplet prve pomoči," so pojasnili na ministrstvu.

Menjava dela je bistveno dražja od paketa

A s tem odgovorom sta dve težavi. Prva je, da je ta rešitev bistveno dražja od menjave celotnega paketa, čeprav mora biti sterilnih le šest enot kompleta: trije prvi povoji tip 2, en prvi povoj tip 3, dva aluplasta za opekline ter komprese dveh različnih velikosti. 

Menjava sterilnih delov stane nekajkrat več kot celoten paket. Na spletni strani Tosame tako komplet (trenutno v akciji) stane 6,39 evra, medtem ko samo povoji in večji aluplast stanejo skoraj osem evrov.

Morda so uporabni dlje, ampak tega ne moremo zagotavljati

"Žal je rok uporabe kompletov prve pomoči je vedno nekaj, kar je trn v peti kupcem. Sploh pri kompletih, ki so zakonsko obvezni. Kompleti so res namenjeni prvi pomoči in vsakdo se sprašuje ali so izdelki uporabni dlje kot pet let," nam je priznala skrbnica izdelkov v Tosami Jasna Cerlini. A zakaj je rok uporabe le pet let?

"Tosama s stabilnostnimi študijami dokazuje in zagotavlja uporabnost medicinskih pripomočkov pet let. Dejstvo je, da so lahko pripomočki uporabni dlje, vendar mi kot proizvajalec tega ne garantiramo. Najbolj so vprašljive lastnosti materialov, ki zagotavljajo sterilnost, lepilne sile in pa prožnost-elastičnost povojev," pojasnjuje Jasna Cerlini. Proizvajalec mora zagotavljati, da so skladno z direktivo MDD 93/42 izdelki sterilni do konca roka uporabe.

Paketov, ki bi imeli daljši rok uporabe nima niti Slovenska vojska. "Pripadniki Slovenske vojske imajo na osebni zadolžitvi sanitetni komplet prve pomoči, ki ima petletni rok uporabe," so nam pojasnili.

V Avstriji zakonodaja ne določa, kdaj je treba paket prve pomoči zamenjati, a prav tako kot pri nas ne sme biti pretečen rok uporabe, ki ga je določil proizvajalec. Zakon zahteva le pripomočke za oskrbo ran, a na zveznem ministrstvu za promet priporočajo paket, ki je skladen s standardoma  ÖNORM V 5100 oali ÖNORM V 5101. 

Cerlinijeva dodaja, da so kompleti prve pomoči v avtomobilih podvrženi skrajnim pogojem, to je nihanje temperature od – 10 ( lahko še niže) do + 50. "V teh pogojih materiali še hitreje izgubljajo svoje lastnosti, na primer lepilni materiali ali sterilizacijski papirji, ki ohranjajo izdelke sterilne," pravi Cerlinijeva.

Na vprašanje, ali ne bi bilo mogoče zagotoviti embalaže, ki bi sterilnost zagotavljala dlje, pa pravi, da bi taka embalaža drastično podražila izdelek. "Lahko bi obstoječe izdelke pakirali naknadno v nepropustne vrečke, vendar s tem ne bi omilili temperaturnih pogojev, za nas pa bi bila to spet obsežna študija," še dodaja.

Rok uporabe ima tudi trikotna ruta

Prva pomoč | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Na ministrstvu pravijo, da lahko nesterilni deli paketa prve pomoči material ostane v uporabi še naprej, do na njih označenega roka uporabe. A to je druga težava z ministrovim nasvetom. V dveh različnih paketih prve pomoči, ki smo jih odprli, imajo namreč čisto vsi sestavni deli enak rok uporabe kot sterilni deli, tudi na primer rokavice iz lateksa ali trikotna ruta. Edini izdelek brez roka uporabe so škarje.

Pri nas globa sto evrov, v Nemčiji pet evrov

Globa, če nimate prve pomoči ali če ji je pretekel rok uporabe, je pri nas sto evrov. To je skoraj enaka kot za neuporabo varnostnega pasu, zaradi česar umre veliko žrtev prometnih nesreč, za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, povečanje hitrosti, ko vas prehiteva drugo vozilo ali neupoštevanje varnostne razdalje. Bistveno cenejša je vožnja z neprižganimi lučmi podnevi, neuporaba smernih kazalcev ali vožnja bez zimske opreme, ki stanejo le 40 evrov.

Če nimate prve pomoči, je v Nemčiji globa pet evrov, v Avstriji pa lahko, če nimate ustreznih pripomočkov za oskrbo ran, lahko globa znaša do pet tisoč evrov. 

"Trikotna ruta ima naveden samo datum izdelave in je dejansko lahko uporabna dlje. Ima pa rok uporabe pogojen s končnim rokom uporabe kompleta prve pomoči, ker je del celote. Komplet prve pomoči je klasificiran kot sistem in paket po direktivi MDD 93/42 in mora nositi rok uporabe. Ostali nesterilni izdelki, kot so povoji, lepilni trakovi pa se enako podvrženi staranju," pojasnjuje Cerlinijeva. Paketa, ki smo ju pregledali, nista bila Tosamina.

Na ministrstvu za infrastrukturo o tem pravijo, da pravilnik določa, da morajo imeti veljaven rok uporabe le sterilni deli, omenjena direktiva pa ni v njihovi pristojnosti. 

V Švici paket prve pomoči sploh ni obvezen

Zanimivo, v Švici paket prve pomoči v avtomobilih sploh ni obvezen, nam je povedal Thomas Rohrbach iz njihovega zveznega urada za ceste. "Ni vse dobro kar ima v predpisih tujina in, da smo mi lahko primer dobre prakse. Samo poglejte okrog koliko je avtomobilov in koliko je potem možnosti, da nekomu pomagamo … dejansko je vsak avto 'omarica za prvo pomoč'," meni Janez Kramar, vodja ljubljanske Reševalne postaje.

Kolikokrat ljudje sploh uporabijo prvo pomoč? "Opažamo, da ga ljudje ne uporabljajo zelo pogosto, najpogosteje ga uporabijo ob hudih krvavitvah, nekoliko manj ob oživljanjih, ko bi lahko uporabili folijo za tako imenovano umetno dihanje pri vpihih v primeru, ko se zanje odločijo," pravi Kramar.

Komplet za prvo pomoč mora biti higiensko vzdrževan, zahtevani sterilni materiali pa v nepoškodovani zaprti embalaži in z veljavnim rokom uporabe ter nazivom in ostalimi podatki v slovenskem jeziku.

Pravilnik o delih in opremi vozil

"Zelo veliko ljudi meni, da škatle za prvo pomoč ne smejo odpreti, ker bodo lahko kaznovani s strani policije, če ni originalno zapakirana in posledično ne poznajo vsebine, nenazadnje pa nanjo pozabijo. Zato pozivamo, da v škatlo pogledajo, se z vsebino seznanijo in preberejo kratke napotke o nudenju prve pomoči, ki so v prilogi. Še najboljše pa je, da se udeležijo kratkih osvežitvenih tečajev prve pomoči. O njenem pomenu vam poleg strokovnjakov lahko povedo le tisti, ki so kdaj pomoč potrebovali ali pa naj bi jo nudili najožjim svojcem," še opozarja Kramar.

Prva pomoč | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bi bilo treba vanj kaj dodali ali so kakšni deli nepotrebni? "Kompleti za prvo pomoč so odličen in predvsem uporaben pripomoček za nudenje prve pomoči. Nudi vse potrebno za ohranjanje življenja in zaščito tistega, ki pomoč nudi. V primeru večje potrebe po pripomočkih je enostavno dobiti sete prve pomoči iz večih avtomobilov. Mogoče bi bilo dobro vključiti v komplet prve pomoči »esmarch« (narejen pripomoček za prevezo uda ob hudih krvavitvah), ki ga sicer lahko naredimo iz trikotne rute in škarij, ki sta že v kompletu, vendar je ta postopek enostavnejši in hitrejši s v že naprej pripravljenimi pripomočki. Neuporabnih zadev v kompletu ni," je prepričan Kramar.

______

Predpisana vsebina Kompleta za prvo pomoč za avtomobiliste:

(le odebeljeni pripomočki morajo biti sterilni)

· 3 x Prvi povoj, tip 2 (10 cm x 4 m), sterilen

· 1 x Prvi povoj, tip 3 (12 cm x 5 m), sterilen

· 1 x Aluplast za opekline 9 x 15 cm, sterilen

· 1 x Aluplast za opekline 50 x 80 cm, sterilen

· 10 x Kompresa 5 x 5 cm, sterilna

· 6 x Kompresa 10 x 10 cm, sterilna

· 2 x Povoj iz raztegljive tkanine 8 cm x 4 m

· 1 x Povoj iz raztegljive tkanine 10 cm x 4 m

· 3 x Trikotna ruta 100 x 100 x 140 cm

· 4 x Rokavica (SIST EN 455-1 in 2:2000)

· 1 x Zaščitna folija za umetno dihanje

· 1 x Dvostransko metalizirana folija 210 x 160 cm, debelina najmanj 12 μm

· 1x Škarje (z zaobljeno konico)

· 5 x Obliž z blazinico 10 x 8 cm

· 1 x Obliž 2 cm x 5 m

· 1 x Navodila za nudenje prve pomoči

· 1 x Seznam vsebine

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • jerneja45 22:56 11.maj 2018.

    Madona imajo dela s to prvo pomočjo. Kar naprej ponujajo nove. Seveda služijo s tem. In to fajn služijo. Ko jo rabiš, pa itak preden jo odpreš, pokličeš rešilca.

  • astibo8020 22:19 10.maj 2018.

    Seveda gre zgolj za kasiranje, zato si pa vedno izmišljujejo nove kazni ali pa večajo obstoječe. Le zakaj ?

  • tomaz476 17:23 08.maj 2018.

    Me prav zanima koliko oseb se je okužilo prej ko še ni bilo potrebe po teh menjavah prve pomoči

Sorodne novice