Avto
753 ogledov

Čelado poškodovanemu motoristu snemite le, če ne diha ali bruha

Nesreča motorista Profimedias
Prve minute do prihod reševalcev na kraj nesreče so lahko odločilne. Prva pomoč je nujna. A hkrati moramo tudi vedeti, kdaj na primer motoristu sneti čelado z glave.

Ali je bolje, da poškodovanemu motoristu snamemo čelado, ali je bolje, da tega ne počnemo. Reševalci pravijo, da je to snemanje čelade lahko zelo problematično, ker lahko pri tem dodatno poškodujemo vratno hrbtenico. Ta je pri motoristih pogosto poškodovana. 

Reševalci zato predlagajo, da najprej pokličemo reševalce in po svojih močeh pomagamo ponesrečencu. Motoristi so namreč tisti ponesrečenci, ki jih na urgenco praviloma pripeljejo hudo poškodovane. Največkrat imajo poškodovanih več organskih sistemov, pri čemer so lahko poškodbe usodne za motorista ali puščajo trajne in težko ozdravljive posledice.

Zato motoristom praviloma čelado snamemo v dveh situacijah, če ne diha ali če bruha. Najprej moramo biti pozorni na to, da varno pristopimo do poškodovanca, in nato ugotovimo, ali je pri zavesti ali ne. Če je nezavesten, takoj pokličemo še koga iz okolice na pomoč in ugotovimo, ali diha ali ne. Če nezavestni diha, ga damo na bok. Če ne diha, pa pokličemo na 112, prosimo za defibrilator in začnemo postopke oživljanja.

Kako to storimo, si lahko preberete tukaj.

Glede čelade še nasvet. Že če nam čelada nekajkrat pade iz rok na tla, to lahko povzroči take spremembe na njeni strukturi, da pozneje morda ne bo več ustrezno opravljala varovalne vloge.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.