Avto
467 ogledov

Vozniki motornih koles kljub prepovedi pogosto prehitevajo kar med vozili

Motorist v prometu Profimedias
Bralec nas je opozoril, da se, še posebej v jutranjih konicah, pogosto zgodi, da vozniki motornih koles vijugajo in prehitevajo avtomobile med pasovoma. „To početje se mi zdi nevarno, komaj sem se izognil trku,“ opozarja. To je tudi v nasprotju z zakonom. Predvidena kazen je 200 evrov.

V Sloveniji je prehitevanje vozil dovoljeno le po levi strani. Prepoved prehitevanja po desni strani velja za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za motoriste. To velja tudi za avtocesto, enako velja za odstavni pas, kjer vožnja sploh ni dovoljena. 

Na cesti v naselju z dvema ali več enakovrednimi prometnimi pasovi v isti smeri je dovoljeno voziti hitreje tudi po prometnem pasu, ki ni levi, vendar to ne predstavlja prehitevanja. Kaj pa, ko je promet zgoščen, predvsem v jutranjih konicah?

"Tudi vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu, motoristi ne smejo prehitevati," pravi inštruktor AMZS Vojko Safran, ki pojasni, da ne glede na to, ali prehitevamo po levi, ali vozimo hitreje po desni strani (po cesti z enakovrednima prometnima pasovoma), moramo to storiti varno in nikakor ne smemo ogrožati sebe in drugih udeležencev v prometu. "Namero je treba pravočasno nakazati s smerno utripalko," še dodaja.

Vožnja mimo stoječe kolone

Safran opozarja tudi na vožnjo mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil. Če je na smernem vozišču dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil tudi po desni strani, razen, kadar so se vozila ustavila pred križiščem.

"Motoristi vemo, da je vožnja mimo stoječe kolone po desni strani nevarno početje, zato predlagam, da se temu izogibamo. Če se vseeno odločimo, da bomo mimo stoječe kolone peljali po desni strani, moramo to storiti z veliko mero previdnosti," pravi inštruktor AMZS.

V ZDA drugače

Tečaj varne vožnje | Avtor: AMZS AMZS
V Kaliforniji v ZDA so lansko leto tamkajšnje zvezne oblasti odločile, da prakso motoristov, ki sodi v sivo območje prometnih predpisov, marsikdaj pa zaradi prehitre vožnje motoristov kar v krvavo rdeče, raje uredijo, kot pa še naprej mižijo na obe očesi.

Kalifornijsko pravilo pravi, da vozniki enoslednih vozil odslej lahko prehitevajo tudi med pasovi, ki vodijo v isto smer, seveda če to lahko stori varno in brez oviranja drugih. 

Vendar ostajajo omejitve: to lahko motorist ali mopedist počne le, če njegova hitrost ni za 15 milj na uro (24 km/h) večja od ostalega prometa okoli njega, prehitevanje med pasovi pa je sploh prepovedano pri hitrostih nad 50 milj na uro (80 km/h).

Prav slednja omejitev je pri motoristih povzročila veliko negodovanja, saj menijo, da bi lahko varno vijugali med avtomobili tudi pri hitrostih nad 80 km/h. A ker so imele na zakon pripombe tudi skupine "tradicionalnih" voznikov, ki bi prakso motoristov najraje prepovedali, je zakonodajalec našel neko zlato sredino.

Komentarjev 32
  • OneCent 07:14 05.april 2017.

    Ja, in ti si nestrpen nadutež.

  • gaja 20:28 03.april 2017.

    Sem avtomobilist, traktorist, kolesar in motorist! Gospodi ki se niso peljali z avtom dlje kot 20 kilometrov od svoje hiše pišejo tako neumne komentarje. Prevozil sem vsa vele mesta Evrope in več. in dobro vem kako se tam vozi. Tisti ...prikaži več gospodi ki pišejo tako neumne komentarje se naj zapeljejo samo do nam dobro poznanega Trsta pa bodo videli kako tam poteka promet z motorji in skuterji potem so tam vsi idioti, nesreč pa tam ne vidiš. Pri nas pa so sami nestrpneži in naduteži ki ne znajo vozit.

  • DasAuto 16:20 03.april 2017.

    Nisem počasen na cesti, ampak vedenje določenih motoristov je vsekakor vredno graje in konkretnih sankcij. Rinjenje naprej pred semaforji, prehitevanje kjer je najmanj varno in podobni problemi, ki so večini znani, me res razkurijo. Znam biti popolnoma strpen do pametnih ...prikaži več motoristov, se jim tudi umaknem na desni rob, da me lažje prehitijo, kjer je to realno možno, krepko na živce mi pa grejo prepotentneži in take upam da jih bo kmalu izučilo. Pa ne da bi komu nesrečo privoščil, da me kdo ne bo narobe razumel. Vozi hitro ali počasi, ampak predvsem pa vozi z glavo!!! In to velja za vse, tako motoriste kot avtomobiliste!