Avto
17 ogledov

Previdno na cestah! Začelo se je!

Poškodovana cesta B. E.
Čeprav se število poškodovanih motoristov in kolesarjev v prometnih nesrečah zmanjšuje, je med njimi več žrtev.

Toplejši dnevi na ceste privabijo prve motoriste in več kolesarjev, kar pomeni, da se morajo na spremembo pripraviti vsi, tudi vozniki. Posledice neprevidne vožnje so lahko usodne.

Vodja urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Anže Kristan je na novinarski konferenci pojasnil, da se število poškodovanih motoristov in kolesarjev v prometnih nesrečah sicer zmanjšuje, je pa med njimi več žrtev. Na urgenci že več let opažajo, da se število obravnav kolesarjev v marcu v primerjavi s februarjem poveča več kot za enkrat. V februarju lani so namreč obravnavali nekaj čez 50 poškodovanih, v marcu pa več kot 100. Trend naraščanja poškodovanih doseže svoj vrh junija, lani jih je bilo nekaj manj kot 400.

Število vseh obravnavanih poškodb kolesarjev na urgenci UKC Ljubljana je bilo lani 2629, leto poprej pa 2761. V letošnjem letu so do sedaj obravnavali 104 poškodovane kolesarje.

Največ motoristov v UKC julija

Število obravnavanih motoristov se v pomladnih mesecih prav tako več kot za enkrat poveča v primerjavi z zimskim časom. V poletnih mesecih pa se njihovo število giblje okoli 100. Lani jih je bilo največ julija, in sicer 117. V celem letu pa malo manj kot 700, kar je nekoliko manj kot leto poprej, ko jih je bilo 729.

Poškodbe, ki nastajajo pri motoristih in kolesarjih, so večinoma izjemno hude in zajemajo več organov, je izpostavil Kristan. Ob tem je opozoril, da veliko motoristov in tudi kolesarjev umre na kraju nezgode.

Poslovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaž Tavčar je pojasnil, da število poškodovanih motoristov in kolesarjev predstavlja le pet odstotkov vseh poškodovanih, ki jih obravnava kirurški blok. Ob tem pa prispevajo h 14 odstotkom izgube kirurške klinike. "Kar pomeni, da z motoristi zaradi sistema financiranja poškodb prek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije naredijo 1,1 milijon evrov presežka odhodkov nad prihodki," je zatrdil Tavčar.

Agresivni kolesarji, ki ne upoštevajo pravil

Kot je poudaril Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, policija ugotavlja, da kolesarji še posebej v mestnih središčih ne upoštevajo prometnih predpisov. Med prekrški, ki jih zaznavajo, so neupoštevanje varnostne razdalje, agresivna vožnja in vožnja v nepravilni smeri vožnje. Z vsem tem spravljajo sebe in druge v nevarnost. Zato je pozval, naj spoštujejo cestne pravila in uporabljajo čelado ter tako za svojo varnost največ naredijo sami.

Leskovar je tudi izpostavil, da motoristi povzročijo prometno nesrečo predvsem, ker ne poznajo svojega motornega kolesa in precenijo svoje zmožnosti. Ob tem je motoristom svetoval, naj preden gredo na cesto, pregledajo svoje motorno vozilo. Ob tem pa je po njegovih besedah pomembna varnostna oprema, saj vse to lahko zmanjša posledice prometne nesreče.

Na cestah je sicer še vedno veliko peska in udarnih jam, zato naj vsi udeleženci v prometu, še posebej pa motoristi in kolesarji, prilagodijo vožnjo svojim sposobnostim in stanju na cesti, je še poudaril Leskovar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.