Avto
1766 ogledov

Kako dajati umetno dihanje in stise srca

Prva pomoč
1/10
Saša Despot
Najbrž se vsakdo med nami sprašuje, kaj bi storili, če bi naleteli na osebo, ki leži negibno na tleh, ali utopljen otrok v domači kopalni kadi. Verjetnost da se bomo znašli v takšni situaciji, ko bi morali pomagati je namreč zelo velika.

PRVA POMOČ je neposredna zdravstvena oskrba, ki jo dobi poškodovanec ali nenadno zboleli na kraju dogodka in čimprej po njem z enostavnimi in improviziranimi pripomočki in našim znanjem. Cilje prve pomoči je ohraniti življenje, preprečiti poslabšanje in poskrbeti za strokovno pomoč. Nudimo jo zato, ker je to moralna in pravna dolžnost vsakega občana na podlagi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Prva zapoved - USTAVI!

Strokovna sodelavka za prvo pomoč na RKS OZ Ljubljana Tanja Kužnik opaža, da se najpogostejše napake, ki jih delamo očividci na splošno in konkretno pri oskrbi poškodovancev, zgodijo, ko se peljemo z avtomobilom, kolesom, avtobusom ali morda peš mimo poškodovanega ter po telefonu na številko 112 sporočimo vrsto nesreče, ali negibno osebo. A o njem ali njej niti ne vemo, za kakšno vrsto nesreče gre, kakšno pomoč potrebuje, ali je oseba pri zavesti, morda diha, in podobno. 

V primeru, da oseba leži ob cesti, se moramo vedno ustaviti na varnem mestu (avtobusno postajališče, odstavni pas,…) ga zavarovati s štirimi smerniki, v notranjosti avtomobila obleči odsevni brezrokavnik, namestiti varnostni trikotnik, ki ga najdemo v prtljažniku vozila, nato preveriti ali je pristop za nas varen. Nikoli ne pristopamo k poškodovanemu, če preti nevarnost za katero je lahko ogroženo naše življenje (eksplozija, požar, električni udar, nalet vozila,…). Kakšen je vrstni red ukrepanja, si najlažje zapomnimo z kratico 

VODDO

V – varnost nas samih

O- ali se oseba odziva na naš glas, dražljaj

D- sprostitev dihalne poti (v primeru da je oseba nezavestna)

– preverjanje dihanja (poslušaš, gledaš, čutiš – pri nezavestni osebi) medtem ko pri zavesti osebi z poslušanjem ugotavljamo frekvenco in ritem dihanja

O – obveščanje na št. 112 in pregled obtoka (toplota in barva kože, požiranje sline, reakcija zenic). Na 112 sporočimo, kdo smo, kaj in kje se je zgodilo, koliko oseb je poškodovanih in kakšno je njihovo stanje. Na telefonski zvezi ostanemo, dokler dispečer ne konča pogovora. 

Glede tega, kdaj in katero je osebo je potrebno oživljati, je zelo pomemben pravi pristop in pravo znanje prve pomoči. 

Kako oživljati?

Oživljanje izvedemo le takrat, ko je oseba nezavestna, ne diha ali ne diha normalno. Pri odrasli osebi pride do srčnega zastoja zaradi vzroka v srcu (akutni srčni infarkt, motnje ritma, popuščanje srca) ali vzrok izven srca (možganska kap, zadušitev, utopitev, zastrupitev).

Oživljanje pričnemo s 30 stisi prsnega koža z globino 5 do 6 centimetrov in dvema vpihoma na usta (30:2; 30:2; 30:2). Pri otroku je vzrok običajno v zapori dihalne poti s tujkom – pomanjkanje kisika ali motnje ritma. Oživljanje pričnemo s 5 zaporednimi upihi usta na usta, s katerimi v otroško telo pošljemo kisik, ki ga s 30 stisi prsnega koša preko krvnega obtoka pošljemo v možgane.

Po 30 stisih globine 1/3 prsnega koša nadaljujemo z 2 zaporednima vpihoma (5:30:2; 30:2; 30:2). Oživljanje tako pri odrasli osebi kot pri otroku mora potekati neprekinjeno, vse do prihoda nujne medicinske pomoči oziroma dokler oseba ne zadiha ali naše moči pojenjajo. 

Obnovite znanje, lahko bo rešilo življenja vaših bližnjih!

Rdeči križ Slovenje in z njim vseh 56 območnih združenj ima javno pooblastilo v RS za izvajanje tečajev prve pomoči za laike. Naše znanje prve pomoči namreč zbledi po 3 letih. Zaradi tega območna združenja izvajajo obnovitvene tečaje prve pomoči, kjer lahko posameznik obnovi in nadgradi znanje, kako uspešno in pravilno pomagati sočloveku.

Na tečajih dobite vse odgovore na vaše morebitne dileme; na primer kako se izognemo neposrednemu dotiku usta na usta pri umetnem dihanju, kako zaustavimo hudo krvavitev, kako je pakiran prvi povoj, kako pogosta je možganska kap in kakšne posledice pusti, če dovolj hitro in pravilno ne ukrepamo.

Več informacij o prijavah na pridobitev ali obnovitev znanja prve pomoči najdete na WWW.PRVA-POMOC.SI 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 19:20 07.oktober 2016.

    Se strinjam ! V osnovne šole uvesti dodatne programe PRVA POMOČ in PROMETNA VZGOJA .............kar bo spremenilo marsikomu pogled na realnost namesto na čudeže ,ki jih obljubljajo zakrinkani otrokoljubci v talarih.

  • Ferluci 09:01 06.oktober 2016.

    Točno tako, največja govna v zgodovini - komunisti!

  • izRODEk 20:53 05.oktober 2016.

    Ne rabimo tega. Dajte otrokom veronauk v šole, naj se raje učijo o bradaču nad oblaki, ki vse vidi in vse ve. Kdo še rabi prvo pomoč....Si predstavljate, da bi otrok po končani osnovni šoli znal osnove prve ...prikaži več pomoči, osnovna znanja iz zdravstvene vzgoje...ampak ne. Mafijci iz RKC pravijo, da rabimo veronauk.Zato je ta država tako v riti. Ker nas vodijo največja govna po drugi svetovni vojni.