Avto
17253 ogledov

Poslanca zmotila prva pomoč v avtomobilu, sledilo je tole ...

Prva pomoč Andrej Leban
Policijska kontrola ali pa tudi na tehničnem pregledu pogosto vržejo oko na prvo momoč in rok trajanja. Vozniki so večkrat začudeni, tudi poslanec Ljubo Žnidar je več kot očitno bil.

Zamenjava kompleta za prvo pomoč, ki mora biti v vsakem osebnem avtomobilu, pa tudi v drugih vozilih, po preteku petletnega roka ni nujna v celoti. Ključno je, da voznik zamenja sterilni material. Vsak posameznik pa se sam odloči, kako bo ravnal, pojasnjuje vlada na vprašnje poslanca Ljuba Žnidarja (SDS).

Prva pomoč Rešuje življenja Avto Še nimate naložene aplikacije Prva pomoč?

Kot je navedel, je na škatli s pripomočki za prvo pomoč praviloma naveden rok trajanja, ta pa je običajno pet let. Po njegovem mnenju bi bilo logično, da bi uporabniki v škatli za prvo pomoč zamenjali zgolj pripomočke, ki jim je potekel rok trajanja, saj so nekateri pripomočki uporabni tudi dlje kot pet let, a se običajno zamenja cel komplet.

tehnični pregled Vlada spisala nov zakon Avto To so nova pravila za tehnični pregled avtov

Vlada mu odgovarja, da je to že danes možno. V odgovoru pojasnjuje, da pravilnik o delih in opremi vozil ne določa roka trajanja celotnega kompleta za prvo pomoč, ampak ga pogojuje z veljavnim rokom uporabe zahtevanega sterilnega materiala. Če lastnik vozila sterilni material s pretečenim rokom zamenja za novejšega, torej komplet za prvo pomoč ustreza zahtevam pravilnika. Zamenjava celotnega kompleta tako sploh ni zahtevana niti potrebna, vsak posameznik pa se sam odloči, ali bo zamenjal samo del vsebine ali celoten komplet prve pomoči, navaja vlada.

Rok trajanja naj bi podaljšali na 10 let

Strinja se tudi s pozivom poslanca, da bi kompletu za prvo pomoč v vozilih rok uporabnosti podaljšali s pet na deset let, a le če izdelovalec sanitetnega materiala, ki se namešča na poškodovano kožo, zagotovi, da bo ta varen za uporabo deset let od izdelave oz. pakiranja ter bo tako označeno na embalaži.

Kar pa zadeva možnost zbiranja in distribucije zdravstvenega materiala, ki je sicer še uporaben, a bo rok njegove uporabe kmalu potekel, bi to po mnenju vlade lahko zaupali organizacijam, ki imajo razvito dobro mrežo po lokalnih skupnostih, na primer Rdečemu križu Slovenije. Še vedno pa je ključno vprašanje, ali se bo ta material dejansko uporabil do roka uporabnosti.

Domači mojstri Avto Slaba volja na tehničnih pregledih

Zdravstveni material in pripomočki, ki jim je pretekel rok uporabe, se namreč v skladu s strokovnimi smernicami ne sme uporabljati v zdravstvenem sistemu, v kolikor niso razglašene izredne razmere, saj predstavlja določeno tveganje za zdravje uporabnika. Kakršnakoli oblika zbiranja in distribucije pretečenega zdravstvenega materiala zato s stališča zdravstvenega sistema ni ustrezna, razen če bi se vzpostavili mehanizmi za izboljšanje kakovosti material, kot je na primer ponovna sterilizacija. "Glede na vrednost omenjenih materialov ter stroška pakiranja in ponovne sterilizacije verjetno poslovnega učinka oziroma varčevanja javnih sredstev ne bi mogli dokazati," je v odgovoru poslancu še zapisala vlada.

Otroci Za vse starše Zdravje Tako se nudi prva pomoč otrokom

Podaljšanje roka uporabe bi bil velik udarec za proizvajalca prve pomoči

Po Žnidarjevih navedbah mora vsako leto 218.534 lastnikov avtomobilov nabaviti novo škatlo za prvo pomoč. Ob upoštevanju, da je njena cena najmanj sedem evrov, to pomeni, da lastniki avtomobilov v enem letu odštejejo za nakup kompletov prve pomoči več kot milijon in pol evrov. Po mnenju poslanca bi lahko obliže in povoje uporabili pred iztekom njihove uporabnosti v raznih medicinskih ali negovalnih ustanovah, kjer potrebujejo veliko tovrstnih obližev in povojev, a je težava v tem, da ni organiziranih zbirnih centrov oz. zbirnih mest, kjer bi uporabniki lahko oddali še uporabne obliže in povoje.

Komentarjev 18
  • matermila 06:40 14.julij 2018.

    a le če izdelovalec sanitetnega materiala, ki se namešča na poškodovano kožo, zagotovi, da bo ta varen za uporabo deset let od izdelave oz. Tega filma ne boste gledali,noben proizvajalec,ki ga ščiti zakon in na podlagi tega proda toliko in ...prikaži večin toliko robe,si ne bo sral v svoj krožnik.

  • borut08 20:11 16.april 2018.

    Jp tole je pa sigurno najpomebnejsa novica oz.tema in Ljubo bo resil svet oz.SDS.

  • tecumseh_1975 08:58 16.april 2018.

    toel je itak popoln nesmisel, ki služi edino polnjenju žepov proizvajalcem PP. Če pomislim kakšne zadeve, sem imel v vojaški PP, in koliko stare, potem bi moral biti že petkrat mrtev.