Previdno pri dizelaših in turbinarjih

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Motor s turbino. Uporabljajte pravo olje.
Oglej si celoten članek

Segrevanje. V zimskih mesecih je avtomobil z bencinskim agregatom v prednosti pred avtomobilih z dizelskimi motorji, saj se bencinski motor (zaradi slabšega izkoristka) prej segreje, s tem pa je prej topel tudi potniški prostor,“ pojasnjujejo strokovnjaki z AMZS.


Vendar pa hkrati opozarjajo, da motorja svojega avtomobila ne glede na to, ali avto poganja bencin ali dizel, pri nizkih temperaturah ne priganjajte v visoke vrtljaje. Posebno pozorni bodite lastniki avtomobilov z motorjem s prisilnim polnjenjem, ki jih je danes vedno več, tudi bencinarjev. Turbina namreč deluje pri izjemno visokih temperaturah, čemur je prilagojeno tudi mazanje.

Olje, ki skrbi za to, pri nizkih temperaturah ne more opravljati svojega dela, zato od hladne turbine ne smemo zahtevati preveč. Veliko dobrega za svoj motor boste storili že samo tako, da boste uporabljali olje, ki ga predpisuje proizvajalec za trenutne temperaturne razpone.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.