Avto
22 ogledov

Previdno pri dizelaših in turbinarjih

Dolivanje olja Shutterstock
Motor s turbino. Uporabljajte pravo olje.

Segrevanje. V zimskih mesecih je avtomobil z bencinskim agregatom v prednosti pred avtomobilih z dizelskimi motorji, saj se bencinski motor (zaradi slabšega izkoristka) prej segreje, s tem pa je prej topel tudi potniški prostor,“ pojasnjujejo strokovnjaki z AMZS.


Vendar pa hkrati opozarjajo, da motorja svojega avtomobila ne glede na to, ali avto poganja bencin ali dizel, pri nizkih temperaturah ne priganjajte v visoke vrtljaje. Posebno pozorni bodite lastniki avtomobilov z motorjem s prisilnim polnjenjem, ki jih je danes vedno več, tudi bencinarjev. Turbina namreč deluje pri izjemno visokih temperaturah, čemur je prilagojeno tudi mazanje.

Olje, ki skrbi za to, pri nizkih temperaturah ne more opravljati svojega dela, zato od hladne turbine ne smemo zahtevati preveč. Veliko dobrega za svoj motor boste storili že samo tako, da boste uporabljali olje, ki ga predpisuje proizvajalec za trenutne temperaturne razpone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.