Avto
12 ogledov

Ne znajo presojati hitrosti

Otroci na predstavitvi dela policije PU Kranj
Učenje. S prometno vzgojo ne odlašajte; začnite že pri drugem letu otrokove starosti.

“Največ žrtev med otroki pešci je v starosti od štirih do sedmih let, ko še ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa,” opozarjajo v Javni agenciji RS za varnost prometa. Zato otroci potrebujejo pomoč in vodenje odraslih.

Otroci po njihovih besedah nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli, ne vedo natančno, iz katere smeri slišijo vozilo, in ne znajo dobro presojati hitrosti vozil. Poleg tega ne zmorejo dolgotrajne zbranosti, njihova pozornost pa se hitro preusmerja na objekte, ki jih pritegnejo. “S svojim vedenjem in ravnanjem smo otrokom vzor,” pravijo in dodajajo, da si med opazovanjem pridobivajo potrebna znanja in izkušnje. “S prometno vzgojo ne odlašajte! Začnite že med drugim in tretjim letom, ko začnejo otroci dejavneje raziskovati okolje,” svetujejo. Za učenje izkoristite vsak sprehod in vsako vožnjo ter otrokom pojasnite pravilna in napačna ravnanja udeležencev v prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.