Avto
45 ogledov

S pravilnim shranjevanjem podaljšajte življenje

Vulkanizer Anže Petkovšek
Svoje avtomobile ste najverjetneje že preobuli v zimske pnevmatike, ampak kam in kako s pnevmatikami za poletni del sezone? Nekaj nasvetov.

Pomembno je, da se pri shranjevanu držite nekaj osnovnih pravil, saj s pravilnim shranjevanjem lahko za vsaj sezono podaljšate življenjsko dobo pnevmatik, ki sicer z leti postajajo vse trše in zato izgubljajo lastnost dobrega oprijema, čeprav imajo še dovolj globine dezena.

1. Pnevmatike (in platišča) najprej očistite umazanije. Pnevmatike na platiščih pustite napolnjene!

2. Pnevmatike dajte v vrečo in jo dobro zaprite, saj zrak stara gumo in jo dela vse tršo.

3. Pnevmatike shranite v čist, hladen in suh ter najbolje temen prostor. Boljša kot vroča garaža ali ledeno mrzlo podstrešje je suha klet, v kateri je temperatura stabilna.

4. Najboljša za shranjevanje so posebna stojala za pnevmatike, ki preprečujejo deformiranje teh. Če pnevmatike obesite na navadne kline, se zaradi sile teže deformirajo in lahko postanejo jajčaste.

5. Če stojal nimate, pnevmatik ne polagajte neposredno na betonska tla, temveč vmes položite kos čistega lesa.

6. Če je mogoče, pnevmatike položite vertikalno, saj tako zmanjšate obremenitev. A tistih na platiščih ne naložite v skladovnico, saj bo sicer pritisk teže na spodnjo zelo velik in jo bo tako deformiral.

7. Nikoli ne shranjujte pnevmatik v bližini delujočih električnih motorjev, ki poganjajo razne črpalke, stroje ali kaj podobnega. Motorji so namreč veliki proizvajalci ozona, ki škodi gumi.

8. Če doma nimate prostora, se lahko odločite za shranjevanje pri ponudnikih; običajno so to vulkanizerji. A to stane.

Komentarjev 4
  • reider 12:30 21.november 2012.

    Ja ti verjamem.Kleti pa če že imaš imajo velikost 1,5x2 metra in to se kar hitro zabaše. Sem pa bral,da z ustrezno postavitvijo predmetov lahko ogromno profitiraš in to toliko,da se ti sanja ne. NPR polica poveča volumetrični izkoristek za ...prikaži več 1/3 prostora že samo če je 1.

  • lunnatic 21:18 16.november 2012.

    Lep pozdrav, javljam se iz sSlovenije, kjer nujno potrebujemo tvojo pomoc! http://skrci.me/fyGGy sSlovenija je le ena izmed mnogih držav v igri , kjer se države bojujejo med seboj za razlicna ozemlja. Trenutno sSlovenija obsega vse njene osnovne regije, hkrati pa ...prikaži večpa okupiram 2 nemški regiji ter celotno Švico. V kratkem nam potece Non-Agressive pakt z Italjani ter Madžari in temu verjetno sledi vojna. Slovenci sicer imamo tesna zavezništva z Grki in Izraelci, ker ne želimo izgubiti neodvisnosti in pasti pod tujo kontrolo potrebujemo tvojo pomoc!Še malo o sami igri: vsaj uporabnik zacne kot normalen perbivalec sSlovenije in vojak, vendar pa lahko z nekaj potrpljenja napredujete ter postanete predsednik, kongresnik, pisec casopisov, vodja vojaških enot ali pa preprosto ostanete zvest vojak. Igra ne vzame veliko casa, približno 10 minut na dan, a je hkrati zelo zanimiva, predvsem zaradi tekmovalnosti in povezanosti Slovencev med seboj.Igra trenutno šteje nekaj vec ko

  • Oxxo 17:54 16.november 2012.

    PS: Če bi le imel možnost bi gume hranil doma - kar je pa v bloku včasih nerodna zadeva!