Avto
31 ogledov

Umaknite nogo s plina

Zaloška cesta prevrnjen avtomobil sneg Žurnal24 main
Vožnja pozimi. Izogibajte se situacijam, kjer je treba nenadno zavirati.

Zlata pravila. Katera so, da boste poskrbeli tako za svojo varnost kot varnost drugih udeležencev v prometu.


1. Vozite počasneje
Pozimi vozite počasneje (tudi ko so ceste splužene) in povečajte varnostno razdaljo. V kritičnih situacijah – ki so v zimskih razmerah na cestah pogostejše – boste veliko lažje ustrezno odreagirali, če boste imeli dovolj menevrskega prostora, kot če boste vozili prilepljeni na vozila pred sabo. Predvsem se izogibajte situacijam, kjer je treba zavirati nenadno in na spolzki površini.

2. Brez sunkovitosti
Pozimi vozite čim enakomernejše, brez prehitrega pospeševanja ali zmanjšanja hitrosti. Zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Smeri vožnje ne spreminjajte sunkovito, kar velja tudi za speljevanje, saj se lahko hitro zgodi, da vam začne zanašati vozilo; tudi pri majhnih hitrostih. Če vam pri speljevanju kolesa zdrsnejo, menjajte v naslednjo prestavo, da zmanjšate silo, ki deluje na kolesa. Da zmanjšate tveganje zdrsa pri vožnji navkreber, pa uporabite višje prestavno razmerje kot pri vožnji v suhem vremenu.

3. Zbrano in strpno
Med zimsko vožnjo bodite zbrani, saj je ta zahtevnejša tako za vozilo, kot voznika. Pri tem ne pozabite na strpnost do drugih udeležencev v prometu, tudi tistih, ki se slabše znajdejo na zasneženi in poledeneli cesti. Nikar se ne jezite na voznika v vozilu pred vami, ki vozi „kot po jajcih“, temveč pozimi računajte na daljši čas potovanja in se od doma odpravite prej kot običajno.


Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:19 11.december 2012.

    Tisti , ki se vozite kot po jajcih pa tole. Pojdite z avtom na kakšno večje parkirišče in trenirajte z svojim avtom po snegu vožnjo v ovinke , bremzanje in dodajanje plina, da se boste sploh naučili kdaj se uporablja ...prikaži več ZAVORA in KDAJ gas. V zimskih pogojih zna vaše dosedanje znanje Zavore in plina biti ravno OBRATNO !!!! ZA VAŠE ŽIVLJENJE GRE !!