Avto
10 ogledov

Prilagodite varnostno razdaljo

(Foto: bralec Andrej ) Žurnal24 main
Sneg je letos predčasno pobelil tudi ceste, vremenoslovci pa tudi za naslednje dni napovedujejo sneg. Vozniki morajo biti zato previdni, prilagoditev varnostne razdalje je še pomembnejša.

Neupoštevanje vremenskih razmer

Inštruktor varne vožnje z akademije dobre vožnje Tilen Holynski izpostavlja pomen varnostne razdalje, ki se ga vozniki in voznice ne zavedajo. "Težava je v tem, da se ljudje ne prilagajajo vremenskim razmeram. Snežne padavine odločilno vplivajo na promet. Kritičen je prvi dan sneženja, saj vozniki ne upoštevajo razmer in vožnje (pre)pogosto ne prilagajajo temu," pravi inštruktor varne vožnje.

"V primeru sneženja je treba varnostno razdaljo povečati vsaj za enkrat. Zavorna pot se v primeru sneženja glede na faktor hitrosti povečuje s kvadratom. Treba bo prilagoditi varnostno razdaljo in zmanjšati hitrost," dodaja Holynski.

Pri 100 km/h vsaj 54 metrov

Po podatkih policije je vožnja na prekratki varnostni razdalji največkrat povezana s preveliko hitrostjo, obe pa sta še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah. Varnostno razdaljo izračunate sami, tako da hitrost v km/h spremenite v m/s in pomnožite z dva. Še lažje pa to storite, če hitrost delite z 1,8, dobljeno pa predstavlja razdaljo v metrih. Pravilna varnostna razdalja znaša prevoženo razdaljo, ki jo vozilo prevozi v dveh sekundah. Pri 100 km/h mora ta na suhi cesti znašati najmanj 54, pri 130 km/h pa vsaj 72 metrov.


Komentarjev 2
  • BenX 12:25 29.oktober 2012.

    včeraj bi lahko znorel na avtocesti. 50 je bil max in vsak drugi obvezno z meglenkami! v koloni!!! kaj je folk čisto f*** al kaj?! majmuna bi lahko potegnil iz avta in mu z bučo to blesavo rdečo meglenko razbil! ...prikaži več vem ja, spet sem jaz nestrpen... posranci z vso mogočo osvetlitvijo so samo prilagodili vožnjo razmeram na cesti... zadnjo meglenko pa pač morejo met prižgano. naj se vidi da je... boli te k*** za one za tabo, bodo že mižali ali vstran gledali. ne vem no, nesramno in neuvidevno da je groza.

  • nergač 11:42 28.oktober 2012.

    "Vozniki morajo biti zato previdni, prilagoditev varnostne razdalje je še pomembnejša."Ma ne jih še nagovarjat: že če dež pada se vse vleče po cestah, če pa pade sneg, pa je itaknajvečja hitost 30-40km/h in vse stoji.... slovenski ...prikaži več šoferji so že paranoični od vsakodnevnega poslušanja o VARNOSTI, VARNOSTI VARNOSTI

Sorodne novice