Avto
12 ogledov

Da ne boste odleteli s ceste

pomlad, cesta, asfalt Shutterstock
Razmere na cestah. Zaradi ostankov soljenja in posipanja pnevmatike ne zmorejo pričakovanega oprijema.

Na prehodu s suhega na mokro vozišče ter v nočnih in jutranjih urah, ko nas še vedno lahko preseneti poledica.

Ob toplih sončnih dnevih voznikova pozornost pogosto popusti, hitrosti se povečajo, vendar na cestah preži kup nevarnosti. "Vozišča so namreč še vedno prašna od ostankov soljenja in posipanja, zato pnevmatike ne zmorejo pričakovanega oprijema in lahko pride do zdrsa že na suhem," opozarja inštruktor varne vožnje Brane Legan iz AMZS-centra varne vožnje na Vranskem in dodaja: "Posebno nevarno je mokro vozišče, ki je bolj spolzko, saj se ostanki soljenja in posipanja zmešajo z vodo."

V pomladnih mesecih hitrost vožnje torej ves čas prilagajajte razmeram na cesti, še posebno pred ovinki, svetujejo na AMZS-centru varne vožnje na Vranskem. Ne pozabite tudi na ustrezno varnostno razdaljo, saj je v takšnih razmerah na cesti zavorna pot ob zaviranju v sili daljša.

Previdno s suhega na mokro

Med vožnjo ves čas spremljajte tudi okolico cest. Čeprav je sneg v nižinah že skopnel, se lahko še vedno pojavlja v višje ležečih predelih. Ob višjih temperaturah lahko pričakujete tudi topljenje napluženega snega ob robovih cest, "zato lahko v ovinku na prehodu s suhega na mokro vozišče ob neprilagojeni hitrosti še prehitro pride do zdrsa", opozarja Legan in dodaja, da je "na takšnih predelih posebna pozornost potrebna predvsem v nočnih in jutranjih urah, ko so še lahko prisotne nizke temperature in nas lahko preseneti poledica."

Pazite na vzdrževalce

Višje temperature lahko povzročijo tudi poškodbe na vozišču – večje razpoke in udarne luknje, ki so lahko vzrok za nenadne manevre drugih voznikov (na primer nenadno zaviranje in sprememba smeri), zato bodite na cesti ves čas pozorni na prometno dogajanje tudi v sončnih pomladnih dneh. Pomlad na ceste privabi ne le motocikle, temveč tudi vzdrževalce cest, zato bodite pozorni tudi na obvestilno signalizacijo o delu na cesti in “naj vas ne zavede, če po nekaj prevoženih kilometrih niste opazili še nikogar od vzdrževalcev."

"Spoštujte hitrostne omejitve in počakajte na obvestilo o koncu del na cesti," svetuje Legan. Naj se vas tudi spomladi drži zimska previdnost na cesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.