Avto
6 ogledov

Zima na cestah se končuje

Vulkanizer Saša Despot
Na cestah se končuje letošnja zimska sezona, med katero so policisti po podatkih Generalne policijske uprave zabeležili 366 kršitev, povezanih s pomanjkljivo opremo vozil. Zimska oprema na vozilih od danes tako ni več obvezna.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca.

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Struktura zimskih pnevmatik namreč ohranja pnevmatiko pri nizkih temperaturah dovolj elastično in ji zagotavlja boljši oprijem kot pri poletnih pnevmatikah.

Predpisano zimsko opremo pa morajo vozila imeti tudi izven omenjenega obdobja, če pride do zimskih razmer. Te nastopijo, ko se sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo ali poledenelo. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 120 evrov, če onemogoča promet, pa kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.