Avto
78 ogledov

Prehitevajo kilometre

Avtocesta Saša Despot
Po levi. Na avtocestah se je razpasla neupravičena vožnja po prehitevalnem pasu.

“Včasih je bilo samoumevno, da se na avtocesti vozi po desni strani, po levem pasu pa le pri prehitevanju. V zadnjih nekaj letih pa se je pojavila navada, da na slednjem vozniki vztrajajo več kilometrov. Očitno menijo, da so si z nakupom vinjete kupili tudi avtocesto,” o vožnji po prehitevalnem pasu pravi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.

Zakon o pravilih cestnega prometa jasno določa, da morajo vozila na avtocesti ali hitri cesti obvezno voziti po desnem, voznem pasu, če ta ni zaseden z vozili v koloni. Prehitevalni pas pa je dovoljeno uporabiti le pri prehitevanju. “Vozilo pred seboj prehitite v najkrajšem možnem času in se vrnite na desni pas. Pri tem ne pozabite na omejitve hitrosti in morebitno oviranje drugih,” svetujejo na policiji, ki kršitve ugotavljajo predvsem s patruljnimi vozili s sistemom Provida.

Če želi voznik prehiteti še drugo vozilo, lahko ostane na prehitevalnem pasu le, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se približujejo od zadaj.

Ohranite mirne živce

“Tudi če se počasnejši voznik pred vami noče umakniti s prehitevalnega pasu, ga nikar ne prehitevajte po desni, saj to ni le proti pravilom, ampak je lahko zaradi nepredvidenega odziva prehitevanega tudi zelo nevarno, za morebitno nesrečo pa boste odgovarjali vi,” opozarja Küzmič. Namesto tega svetuje, naj na primerni varnostni razdalji z vključenim levim smernikom vozimo za njim in ga opozorimo z žarometi, da se umakne.

V konicah ni prehitevanje

V konicah se promet velikokrat zgosti na obeh pasovih. V tem primeru zakon dopušča, da kolona (najmanj tri vozila) na desni strani lahko vozi tudi hitreje od kolone na levi strani avtoceste, saj to ni več prehitevanje.

Komentarjev 25
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 16:08 06.januar 2013.

    Vozim po levi, ker je na levi lepše cestišče z manj kolesnicami, luknjami in udori. Pri tem vestno spremljam promet tudi za sabo in pazim na policijske provide in hitrejša vozila, ki se jim dosledno umikam v kolono kamionov. Najraje ...prikaži več vozim za policijsko patruljo. Branetu se vidi, da je nedeljski šofer, ker si drugače ne razlagam, kako bi on po voznem pasu vozil od KP do LJ in prehiteval vsak posamičen kamion. Nenehna pospeševanja neugodno vplivajo na porabo goriva, obrabo materialov itn.. V nedeljah pač ni tovornjakov in se lahko bonton iz vožnje po AC dosledno upošteva, med tednom pa lahko voziš po voznem pasu samo če si tako šparaven in voziš v koloni med tovornjaki med 100 in 110 km / uro na trenutnke tudi manj. Kdor vsak dan vozi relacije po AC je kratkomalo primoran k vožnji po levem pasu, ker voznega pasu v RS praktično več ne najdeš, ker je postal t.i. pas za tovorni promet. Ko se oglašajo strokovnjaki za promet, bi morali poleg svoje ugotovitve o kršenju pravil poiskati in podat

  • raviotar 01:35 16.december 2012.

    Očitno niste dosti na AC. Povsem nenormalno je, kako se pri nas vozi. Gosja kolona na prehitevalnem pasu (npr AC mimo LJ do Lukovice - od KDAJ je tam omejitev 100??) z potovalno hitrostjo cca 100km/h, vozni pas pa praktično ...prikaži več prazen ali tu in tam kakšen tovornjak. In100 avtomobilov prehiteva ta tovornjak, ki je 3 km spredaj ob praznem voznem pasu, od ljubljane do krtine po prehitevalnem pasu?! In se nobeden ne bo umaknil. Kot pri norcih. Ja logično da se gre po desni mimo, kdo pa vas bo prenašal z panoramsko vožnjo. @zcmr, Slovenija ni razvita država.

  • JaneDoe 02:30 09.december 2012.

    Jp, tako je. Ker so sami balkanci in neuravnovešeni kmetavzarji na cestah s predobrimi avtomobili na lizing.. Včasih opazujem kakšnega tujca, saj se revež čisto prestrašeno vozi po desnem delu voznega pasu in vejetno samo moli, da bo čimprej ven ...prikaži več iz "te slovenije". Tudi jaz bi vozila 160 ali 180 ali 200, z veseljem, če bi imele naše AC pogoje in dovoljenja za to. Tako se pač ne. Ampak eni tega nočejo razumeti in bi se najraje rezpočili od jeze, kadar ti pridivja s 170 na rit in misli, da se mu bomo vsi umikali še preden prehitimo počasnejše vozilo. Yeah right, dol mi visi če ima on preveč konjev, kot jih je sposoben shendlat :)) In da mi je videt junaka, ki se bo zaletil vame od zadaj, ja :) Če preživiva, mi bo garantirano plačeval do konca življenja. Garantirano :) Enkrat sem enmu samo toliko stopila po bremzi, da mu je zasvetila lučka, češ "ajde, smanji malo", pa je dobil histeričen napad skoraj. Kar je več, kot očiten znak, da je ves nestrpen, napet in živčen,