Pri Mercedesu za nasvet vprašali fordovce

Foto: Renault
Foto: Renault
Pri Daimlerju so se za nasvet pri razvoju majhnih motorjev obrnili na Ford, ki se je lani proslavil z 1,0-litrskim ecoboost bencinarjem.
Oglej si celoten članek

Razvoj smarta in twinga tretje generacije, za katerima družno stojita Daimler in Renault, se preveša v sklepno fazo, v kateri je zelo veliko govora o pogonu.

Autonews Europe piše, da so se Daimlerjevi oz. Mercedes-Benzovi strokovnjaki za nasvet, kako izdelati kar se da učinkovit trivaljni motor za takšen avtomobil, obrnili kar na Forda. Znano je namreč, da je Ford z enolitrskim turbo bencinarjem trenutno še vedno korak pred tekmeci v kategoriji motorjev s tako majhno prostornino. Roland Kemmler, eden od direktorjev razvoja motorjev pri Mercedes-Benzu, je za omenjeni industrijski medij o Fordovem izdelku dejal: "Gre za zelo zanimiv in impresiven motor. S Fordovimi inženirji smo imeli razgovore o njem."

Daimler seveda nasvetov ni dobil zastonj, v zameno naj bi izmenjali svoje izkušnje o doseganju zelo strogih prihodnjih naravovarstvenih regulativ Euro VI, ki jih nekateri Mercedes-Benzovi motorji že dosegajo. Sodelovanje med Daimlerjem in Fordom sicer ni naključno, saj skupaj z Renaultom trojica že od prej sodeluje pri razvoju tehnologije gorivnih celic, ki naj bi jih v serijskem avtomobilu ponudili do leta 2017.

O motorju, ki bo poganjal smarta/twinga, sicer še ni veliko znanega. Glede na govorice pa bo šlo za malega trivaljnega turbo-bencinarja z emisijami okoli 96 gramov CO2/kilometer.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.