Pri skuterjih šteje znamka

Foto: Žurnal24 Za nov 50-kubični skuter boste v povprečju odšteli od tisoč do 2500 evrov.
Najugodnejši čas za nakup skuterja je sicer že mimo, se je pa zato sezona njihove uporabe šele dobro začela.
Oglej si celoten članek

Skuterji omogočajo popolno mobilnost v mestnih jedrih in konicah, v primerjavi s kolesi pa pomenijo večje udobje prevažanja po mestu.

 

Voda ali zrak, disk ali boben

Hlajenje: vodno hlajenje je boljše od zračnega, je pa zato navadno tudi dražje.

Zavore: predvsem je pomembno, da ima skuter prednjo disk zavoro, če bo zadnja bobnasta, pa niti ni tako pomembno.

Ponudba skuterjev na trgu je raznolika, število znamk pa enakomerno raste. Pred leti smo bili priča množičnemu prodoru kitajskih znamk na trg, vendar pa Matej Rovan iz podjetja Avtostil svetuje previdnost pri nakupu, saj znamka veliko pove o skuterju in njegovi kakovosti. Predlaga tudi, da se pred nakupom posvetujte s strokovnjakom.

Trenutno na trgu prednjačijo skuterji s štiritaktnim motorjem, izjema so le skuterji velikosti motorja 50 kubičnih centimetrov, kjer so dvotaktniki in štiritaktniki enakomerno zastopani. Vzrok je v moči motorja in posledično eksplozivnosti, kjer dvotaktni prednjačijo.

Skuterje v grobem (če izvzamemo maksiskuterje) delimo na sport modele in modele z velikimi kolesi, ki v premeru merijo od 10 do 13 col. Razlika med njimi je predvsem v namembnosti, saj športni skuterji ponujajo praviloma boljše vozne lastnosti.

Praviloma je skuter hitrejši od 25 kilometrov na uro, zato je za vožnjo z njim obvezna uporaba čelade. Najvišja hitrost 50-kubičnega skuterja je omejena na 45 kilometrov na uro. 

 
Razlikujejo se tudi po vzmetenju, kar za povprečnega uporabnika ni tako pomembno. Zelo pomembno pa je redno vzdrževanje. Servisni intervali so podobni kot pri avtomobilih, le da so krajši – prvega je treba opraviti pri 1500 kilometrih, nato pa na vsakih pet tisoč. Cena servisa je od 50 do sto evrov.

Intervju z Matejem Rovanom, Avtostil, d. o. o.

Na kaj naj bo pozoren kupec novega skuterja?
Kupcem svetujemo nakup skuterja znane in uveljavljene znamke. Pri njih namreč ni težav z rezervnimi deli in tudi motorji so zanesljivejši.

Matej Rovan

 
Kakovost torej govori v prid uveljavljenim znamkam?
Nedvomno. Te znamke že toliko časa izdelujejo motorje, da natančno vedo, kje so njihove šibke točke. Predvsem vmesni del, na katerem počivajo noge, je lahko zelo problematičen.

Kaj torej izbrati – dvo- ali štiritaktnega?
Dandanes se vse nagiba k štiritaktnemu motorju, čeprav se morda pri motorjih do 50 ccm izkaže za premalo močnega, saj so dvotaktni bolj eksplozivni. Tako je izbira odvisna predvsem od potreb in želja.

Kaj pa druge alternative, na primer električni skuterji?
Električni skuterji pridejo v poštev za vožnjo po mestih ali pa ob obali, ko pa govorimo o premagovanju klancev in podobno, pa električni skuter ni najbolj primeren.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.