Prihaja vozniško dovoljenje na telefonu

Foto: Oliver Morley/Twitter
Foto: Oliver Morley/Twitter
V Veliki Britaniji bodo uvedli digitalno vozniško dovoljenje, ki ga bo posameznik imel kar na mobilniku.
Oglej si celoten članek

Britanci sledijo razvoju digitalizacije in vzporednemu napredku varnih storitev z namero, da bodo tamkajšnji vozniki med kontrolo prometa policistu pod nos ponudili kar svoj telefon.

Tamkajšnji urad za izdajo vozniških dovoljenj namreč razvija digitalno vozniško dovoljenje, ki bi delovalo kot aplikacija v okviru storitve Wallet. S slednjo pri Applu na izbranih mestih omogočajo, da lastnik plačuje račune kar z iphonom. Tem trendom sledi tudi Google. 

Direktor urada Oliver Morley je "prototip" vozniškega dovoljenja pokazal prek Twitterja, ni pa želel dati trdnih zagotovil, kdaj bo digitalno dovoljenje v uporabi. Po njegovih besedah sta med razvojom varnost in zaščita tovrstnega uradnega potrdila osrednji prioriteti. 

Razvoj digitalnega vozniškega sicer ne pomeni, da se Britanci že poslavljajo od klasičnega dokumenta. Lani so sicer dokončno vzele slovo papirnate vozniške, ki so pri nas še v veljavi (roza dokument), vendar pa bodo digitalna potrdila le dodatek k plastičnemu dokumentu.

Digitalno vozniško dovoljenje bo po poročanju Auto Expressa omogočalo, da bo lastnik enostavno delil svoje podatke s tretjo osebo, denimo ko bo želel najeti avto. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:58 18. Maj 2016.

    Kolikor vem so v VB, lahko me pa popravite, večino VD zamenjali, VD - "papirnata" izdana pred 1998 pa ne …

  • Bistvo je šele na konc napisano:<br />"vendar pa bodo digitalna potrdila le dodatek k plastičnemu dokumentu.<br /><br />Digitalno vozniško dovoljenje …

  • 09:04 18. Maj 2016.

    No to naj uvedejo pri nas, bo vsak đipsi imel vozniško že ob nakupu telefona :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.