Avto
398 ogledov

Prihaja vozniško dovoljenje na telefonu

Vozniško dovoljenje Oliver Morley/Twitter
V Veliki Britaniji bodo uvedli digitalno vozniško dovoljenje, ki ga bo posameznik imel kar na mobilniku.

Britanci sledijo razvoju digitalizacije in vzporednemu napredku varnih storitev z namero, da bodo tamkajšnji vozniki med kontrolo prometa policistu pod nos ponudili kar svoj telefon.

Tamkajšnji urad za izdajo vozniških dovoljenj namreč razvija digitalno vozniško dovoljenje, ki bi delovalo kot aplikacija v okviru storitve Wallet. S slednjo pri Applu na izbranih mestih omogočajo, da lastnik plačuje račune kar z iphonom. Tem trendom sledi tudi Google. 

Direktor urada Oliver Morley je "prototip" vozniškega dovoljenja pokazal prek Twitterja, ni pa želel dati trdnih zagotovil, kdaj bo digitalno dovoljenje v uporabi. Po njegovih besedah sta med razvojom varnost in zaščita tovrstnega uradnega potrdila osrednji prioriteti. 

Razvoj digitalnega vozniškega sicer ne pomeni, da se Britanci že poslavljajo od klasičnega dokumenta. Lani so sicer dokončno vzele slovo papirnate vozniške, ki so pri nas še v veljavi (roza dokument), vendar pa bodo digitalna potrdila le dodatek k plastičnemu dokumentu.

Digitalno vozniško dovoljenje bo po poročanju Auto Expressa omogočalo, da bo lastnik enostavno delil svoje podatke s tretjo osebo, denimo ko bo želel najeti avto. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • kungfupanda 12:58 18.maj 2016.

    Kolikor vem so v VB, lahko me pa popravite, večino VD zamenjali, VD - "papirnata" izdana pred 1998 pa ne (teh je cca 8 mio). Podobno v Nemčiji bodo nekatera "papirnata vozniška dovoljenja ("npr. zelena") veljala do 2033. Pri nas ...prikaži več bodo pa vsi, res vsi (ce ne pride do spremembe zvoz v tem delu) zamenjati "roza"VD do 30.4.2018." Večina držav EU bo vsa VD (papirnata) zamenjala za "polikarbonatna" za nami. Mora za tak članek avtor res v London?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:21 18.maj 2016.

    Bistvo je šele na konc napisano:"vendar pa bodo digitalna potrdila le dodatek k plastičnemu dokumentu.Digitalno vozniško dovoljenje bo po poročanju Auto Expressa omogočalo, da bo lastnik enostavno delil svoje podatke s tretjo osebo, denimo ko bo želel najeti avto. "

  • allstarr111 09:04 18.maj 2016.

    No to naj uvedejo pri nas, bo vsak đipsi imel vozniško že ob nakupu telefona :)