Prilagodite varnostno razdaljo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sneg je letos predčasno pobelil tudi ceste, vremenoslovci pa tudi za naslednje dni napovedujejo sneg. Vozniki morajo biti zato previdni, prilagoditev varnostne razdalje je še pomembnejša.
Oglej si celoten članek

Neupoštevanje vremenskih razmer

Inštruktor varne vožnje z akademije dobre vožnje Tilen Holynski izpostavlja pomen varnostne razdalje, ki se ga vozniki in voznice ne zavedajo. "Težava je v tem, da se ljudje ne prilagajajo vremenskim razmeram. Snežne padavine odločilno vplivajo na promet. Kritičen je prvi dan sneženja, saj vozniki ne upoštevajo razmer in vožnje (pre)pogosto ne prilagajajo temu," pravi inštruktor varne vožnje.

"V primeru sneženja je treba varnostno razdaljo povečati vsaj za enkrat. Zavorna pot se v primeru sneženja glede na faktor hitrosti povečuje s kvadratom. Treba bo prilagoditi varnostno razdaljo in zmanjšati hitrost," dodaja Holynski.

Pri 100 km/h vsaj 54 metrov

Po podatkih policije je vožnja na prekratki varnostni razdalji največkrat povezana s preveliko hitrostjo, obe pa sta še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah. Varnostno razdaljo izračunate sami, tako da hitrost v km/h spremenite v m/s in pomnožite z dva. Še lažje pa to storite, če hitrost delite z 1,8, dobljeno pa predstavlja razdaljo v metrih. Pravilna varnostna razdalja znaša prevoženo razdaljo, ki jo vozilo prevozi v dveh sekundah. Pri 100 km/h mora ta na suhi cesti znašati najmanj 54, pri 130 km/h pa vsaj 72 metrov.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:25 29. Oktober 2012.

    včeraj bi lahko znorel na avtocesti. 50 je bil max in vsak drugi obvezno z meglenkami! v koloni!!! kaj je …

  • 11:42 28. Oktober 2012.

    "Vozniki morajo biti zato previdni, prilagoditev varnostne razdalje je še pomembnejša."<br /><br />Ma ne jih še nagovarjat: že če dež …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.