Priusi se lahko nenapovedano ustavijo

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Toyota je napovedala odpoklic 1,9 milijona priusov zadnje generacije zaradi težav s programsko opremo, zaradi katere avto lahko obstane.
Oglej si celoten članek

Gre za napako na programski opremi hibridnega pogona. Odpoklic se med drugim nanaša na skoraj milijon vozil na Japonskem, več kot 700.000 v Severni Ameriki in 130.000 v Evropi. Podatke za Slovenijo pri uvozniku še zbirajo. 

Gre za težave s programsko opremo, ki nadzira delovanje električnega pretvornika v hibridnem sistemu. V določenih primerih bi se lahko sistem ugasnil in posledično bi se avto ustavil.

Težave so Toyoti prijavili v skoraj 400 primerih, od tega v 300 primerih na Japonskem in v 90 primerih v Severni Ameriki. V družbi pravijo, da zaradi napake ni bilo prijavljenih nobenih nezgod.

Prius na podlagi neodvisnih raziskav sicer velja za enega izmed najzanesljivejših rabljenih avtomobilov, a so pri Toyoti previdni zaradi dogodkov izpred let, ko je bil njihov ugled precej omadeževan zaradi nesreč, ki naj bi jih v ZDA povzročali njihovi avtomobili. Sledeče temeljite preiskave so sicer v veliki večini primerov vzroke za nesreče pripisale napakam voznikov, Toyota pa je odpravila določene pomanjkljivosti, kot je bila drseča podloga pod stopalkami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.