Avto
15 ogledov

Priusi se lahko nenapovedano ustavijo

Toyota prius plug-in hybrid Andrej Leban
Toyota je napovedala odpoklic 1,9 milijona priusov zadnje generacije zaradi težav s programsko opremo, zaradi katere avto lahko obstane.

Gre za napako na programski opremi hibridnega pogona. Odpoklic se med drugim nanaša na skoraj milijon vozil na Japonskem, več kot 700.000 v Severni Ameriki in 130.000 v Evropi. Podatke za Slovenijo pri uvozniku še zbirajo. 

Gre za težave s programsko opremo, ki nadzira delovanje električnega pretvornika v hibridnem sistemu. V določenih primerih bi se lahko sistem ugasnil in posledično bi se avto ustavil.

Težave so Toyoti prijavili v skoraj 400 primerih, od tega v 300 primerih na Japonskem in v 90 primerih v Severni Ameriki. V družbi pravijo, da zaradi napake ni bilo prijavljenih nobenih nezgod.

Prius na podlagi neodvisnih raziskav sicer velja za enega izmed najzanesljivejših rabljenih avtomobilov, a so pri Toyoti previdni zaradi dogodkov izpred let, ko je bil njihov ugled precej omadeževan zaradi nesreč, ki naj bi jih v ZDA povzročali njihovi avtomobili. Sledeče temeljite preiskave so sicer v veliki večini primerov vzroke za nesreče pripisale napakam voznikov, Toyota pa je odpravila določene pomanjkljivosti, kot je bila drseča podloga pod stopalkami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.