Najdražji in najbolj nori mercedes doslej!

Foto: Mercedes-AMG
Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG one je avto, ki je najbližji približek dirkalnika f1 doslej. Do 200 km/h pospeši hitreje od bugatti chirona.
Oglej si celoten članek

Mnogi so že poskušali, a verjetno še nihče ni prišel bližje cestnemu avtomobilu s tako močnim f1 DNK, kot je to mercedes-AMG project ONE. Gre za avto, ki slavi 50. obletnico športne divizije AMG, in čeprav je zaenkrat še koncept, bo zelo verjetno šel  maloserijsko proizvodnjo.

Več o avtosalonu v Frankfurtu

Kaj morate vedeti o mercedes-AMG projec ONE

1. Vanj so vgradili čisto pravi in še vedno aktualni zmagoviti F1 motor - 1,6-litrski V6. So mu pa v prid dolgotrajnosti zmanjšali omejitev vrtljajev s 15 na 11 tisoč. Še vedno ogromno! Še en izjemen podatek je kar 40-odstotna toplotna učinkovitost agregata. Menjalnik z osmimi prestavami so  celoti razvili za ta avto.

2. Avto ima še štiri elektromotorje, od katerih dva pri vse do 50 tisoč vrtljaji na minuto poganjata prednji kolesi (4x4 ali do 230 km povsem električno vozilo), druga dva pa pomagata bencinskemu agregatu. 

Galerija!

 

3. Skupna moč je "nad 1.000 konji" (735 kW), najvišja hitrost pa "nad 350 km/h". Izjmen pa je pospešek, saj naj bi ONE po zaslugi električno gnanih turbin do 200 km/h pridivjal prej kot v šestih sekundah. Bugatti chiron kot neuradno najhitrejši avto na svetu za kaj takega potrebuje 6,1 sekunde, koenigsegg regera pa 6,6 sekunde. McLaren P1 potrebuje še dve desetinki več.

4. Podvozje je s kolesi povezano prek večvodilnega vpetja tako spredaj kot zadaj, zato ni dvomov, da zna avto sapo jemati tudi skozi ovinke. Kolesa (spredaj 285/35 ZR19, zadaj 335/30 ZR 20) imajo en sam osrednji vijak. Karoserija tipa "monocoque" je iz ogljikovih vlaken. Zunanjost je polna detajlov, namenjenih aerodinamiki, a tudi dramatični obliki. 

6. Notranjost je športno asketska, volan prisekan, ima pa klimo in infozabavni sistem. 

5. Cena za avto, ko bo zašel v maloserijsko proizvodnjo, ni znana, špekulira se o okoli dveh milijonih evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.