Avto > Avtosalon Frankfurt
1683 ogledov

Žurnal24 med najnovejšimi avtomobili sveta

Avtosalon Frankfurt Saša Despot
Čeprav nekoliko okrnjen, pa avtosalon v Frankfurtu še vedno prinaša številne novosti, na katere lahko v nekaj mesecih računajo slovenski vozniki. V ospredju so suvi in električna vozila.

Največji evropski avtosalon v Frankfurtu s torkom odpira vrata svojega ogromnega prizorišča, kjer obiskovalcem zgolj noge ne zadostujejo. Kljub precej okrnjenemu seznamu avtomobilskih znamk, ki bodo sodelovala pa ni dvoma, da bo upravičil svoj sloves manifestiranja vsega najboljšega, kar zna in premore še posebej domača nemška avtoindustrija.

Velika galerija novosti:

1/79
Saša Despot

Ne gre le za razstavo novosti temveč tudi priložnost številnih konferenc in srečanj med poslovnimi partnerji. Med razstavljavci sta dva tudi iz Slovenije, saj bodo imeli svoj prostor tako pri Akrapoviču kot pri podjetju GEM motors. Slednji se bodo predstavi iz inovativnimi elektromotorji za skuterje in štirikolesnike. 

Avtosalon bo najprej do petka odprt najprej zgolj za novinarje in poslovne partnerje, nato pa do 24. septembra tudi za splošno javnost. 

Avtosalon v Frankfurtu To se je zgodilo Frankfurtu Avto Ali smo priča koncu avtomobilskih salonov?

Rdečih niti letošnjega salona je več, še posebej v ospredju pa bo tehnologija avtonomnih in medsebojno digitalno povezanih vozil, ki z velikimi koraki vstopajo v načrte vse več proizvajalcev. Posebno težo bodo znova imela električna vozila, s katerimi želijo še posebej Volkswagen in drugi nemški proizvajalci preusmeriti pozornost z afer z emisijami. 

Svoj prihod in boj za evropsko tržno pogačo (znova) napovedujejo Kitajci, medtem ko številne premiere suvov ter križancev, ki bodo namenjeni množicam, tradicionalne tipe karoserij potiskajo vse bolj na obrobje. 

Prostor bo tudi za najdražje in najbolj zmogljive avte, med njimi bo zvezda prav gotovo mercedes-AMG, avto, ki naj bi bil najbližji serijski približek bolida formule 1 in najbolj učinkovit superšportnik doslej.

Najpomembnejše novosti avtosalona v Frankfurtu

AUDI

Audi se želi uveljaviti kot ena najbolj ambicioznih na področju avtonomnih vozil, saj predstavlja dva koncepta, od katerih prvi zmore stopnjo 4, drugi pa celo najvišjo stopnjo 5 avtonomne vožnje. Pri prvem konceptu gre za suva z imenom Elaine, ki zmore celotno vožnjo opraviti brez posredovanja voznika, ta posreduje le še v izjemnih situacijah. Drugi avto pa je koncept limuzine Aicon z dosegom do 800 km, ki zmore voziti sam ne glede na scenarije vožnje, tudi v ekstremnih situacijah.

Audi sicer širši publiki uradno predstavlja še svojega serijskega zastavonošo, novo generacijo modela A8.

BENTLEY

Tretja generacija continentala GT je lažja in zmogljivejša, privabila naj bi nove, še mlajše bogataše. 

BMW

Konceptu novega električnega avta iz družine "i" je namenjeno središče razstavnega prostora. Na trgu kot serijski avto bo leta 2021. 

Koncept X7 napoveduje novega največjega bavarskega suva s tremi vrstami sedežev. 

BMW X7 iPerformance | Avtor: BMW BMW

M5 ima prvič štirikolesni pogon, nima pa več dvosklopčnega menjalnika. Dosegel je magično mejo 441 kW (600 KM). In res je hiter. 

Nova serijska novost za BMW je tretja generacija X3, ki so jo novinarjem predstavljali že junija.

Koncept Z4.

CITROËN

C3 aircross je po C4 cactussu in C3 tretji iz družine novega igrivega oblikovalskega jezika. Združuje prvine manjšega enoprostorca in križanca.

DACIA

Izdatno izboljšani prodajni težkokategornik dacia duster želi dvigniti še več prahu.

FERRARI

Najcenejši Ferrarijev model portofino je že takoj od premiere tesno povezan tudi s Slovenijo.

FORD

Križanec ecosport je nekoliko prenovljen in ima odslej tudi 4x4 pogon. Odslej ga bodo izdelovali v Evropi, v Romuniji.

HONDA

Urban EV je koncept prvega električnega vozila Honde, ki ga bodo prodajali v Evropi.

HYUNDAI

Kona je mali križanec z velikimi evropskimi načrti. 

Družina i30 je namesto trivratnega dobila "kupejevsko" fastback različico in N visoko zmogljivo podznamko.

JAGUAR

E-pace naj bi v obliki kompaktnega suva postal najbolj prodajana mačka.

KIA

Kia stonic je korejski odgovor na želje evropskih in slovenskih kupcev po malih križancih.

Kia stonic | Avtor: Kia Kia

LEXUS

CT in NX sta doživela rahlo prenovo. 

MERCEDES-BENZ

Project one je v središču ne le Mercedesovega prostora temveč celotnega avtosalona. Tehnologija izvira iz F1, 1,6-litrski V6 bencinski motor lahko računa na sodelovanje še štirih elektromotorjev, ki skupaj zmorejo prek 735 kW (1.000 KM). Najvišja hitrost najdražjega serijskega mercedesa vseh časov, s katerim slavijo 50. obletnico divizije AMG,  bo "prek" 350 km/h.

Mercedes-AMG project ONE | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Nova družina EQ družina "ljudskih" električnih avtov je dobila novega člana, trivratni športni koncept EQA.

Penovljeni S kupe.

MINI

Koncept električnega minija za serijsko proizvodnjo leta 2019.

OPEL

Grandland X je stilski športni kompaktni terenec, ki ga je nemška znamka tako krvavo potrebovala za konkurenco nissan qasqaiju in ostalim. Veliko tehnologije in udobja je pobral od insignije. 

PORSCHE

Tretja generacija suva cayenne oblikovno prisega na evolucijo, pod kožo pa ima marsikaj novega in seveda zmogljivejšega. Je tudi bolj uporaben.

Seveda ne more biti avtosalona, ne da bi Porsche predstavil še kakšno novo (mini)izpeljanko modela 911. Tokrat je to GT3 touring package z atmosferskim 4,0 motorjem, ročnim menjalnikom in gibljivim zadnjim krilom. Za gole cestne užitke, skratka.

Porsche cayenne | Avtor: Porsche Porsche

ROLLS-ROYCE

Novi phantom je vrhunec udobja, ki ga lahko ponuja limuzina. Pravzaprav gre za visoko umetnost na štirih kolesih.

RENAULT

Megane RS bo konkurenci med športnimi kombilimuzinami skušal znova zatresti hlače.

Symbioz oblikovalski koncept napoveduje, kako si pri znamki pod eno streho zamišljajo idejo o povezljivem, električnem in avtonomnem vozilu.

SEAT

Arona je še en talenetiran kompaktni križanec, ki bo iskal svoj prostor med trenutno najbolj vročim segmentom vozil v Evropi.

Leon Cupra R je najmočnejši serijski seat doslej.

ŠKODA

Karoq je naslednik uspešnega yetija. Vrhunska uporabnost je med njegovimi prioritetami.

TOYOTA

Študija C-HR Hy-Power napoveduje naslednji korak pri hibridnih vozilih.

Premiera prenovljenega land cruiserja.

SUBARU

Nova impreza je končno našla pot do Evrope.

VOLKSWAGEN

T-Roc je še en kompaktni križanec z visokimi cilji.

Koncept I.D. Crozz II bo serijski postal leta 2020 v obliki kompaktnega električnega suva. Znamka namerava v naslednjih petih letih pripeljati na cesto paleto povsem električnih vozil različnih velikosti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.