Prvi Applov avtomobil naprodaj leta 2020

Foto: Apple
Foto: Apple
Ameriški računalniški velikan je pred kratkim presenetil z novico, da že leto dni intenzivno dela na razvoju lastnega električnega avtomobila. Zdaj je v javnost prišla novica, da naj bi bil prvi avtomobil naprodaj leta 2020.
Oglej si celoten članek

Tako trdijo pri Bloombergu, kjer navajajo trdne vire. To za Apple ne bi smel biti velik zalogaj. Vstop v avtomobilsko industrijo naj bi jih stal okoli 870 milijonov evrov, kar je drobiž v primerjavi z 156 milijardami evrov, s katerimi razpolaga tehnološki velikan.

1.000 strokovnjakov v boju s časom

Apple sicer avtomobil razvija na skrivaj, zanesljivi viri pa so izdali, da z razvojem zelo hitijo, saj tako Tesla, kot General Motor za leto 2017 napovedujeta prihod električnega avtomobila za manj kot 35.000 evrov, ki bo z enim polnjenjem baterije zmožen prevoziti več kot 320 kilometrov. Avtomobilski proizvajalci ponavadi potrebujejo pet do sedem let, da razvijejo avtomobil.

Računalniški velikan je v ta namen najel okoli 1.000 strokovnjakov z najrazličnejših področij avtomobilske industrije, razvijal pa naj bi avtomobil z obliko manjšega enoprostorca, ki bi ga poganjala elektrika.

Apple poskrbel za veliko nemira

Novica je dodobra pretresla avtomobilsko pa tudi IT industrijo, saj postaja vse bolj očitno, da bodo v prihodnje v kalifornijski Silicijevi dolini narekovali tempo ne več le razvoju računalnikov in drugih elektronskih pametnih naprav temveč tudi prevoznim sredstvom. Tam namreč domuje Google, ki je že lani predstavil prototip avtonomnega električnega vozila, dobesedno pri sosedih pa pri Tesli nastaja luksuzni električni model S, ki se mu evropske premium znamke že dolgo ne posmehujejo več.

Zanimive so tudi besede prvega moža Daimlerja Diether Zetcheja, ki ima pod seboj znamki Smart in Mercedes-Benz. Ta je dejal, da Google ne bo nikoli avtomobilist, pa čeprav razvija samovozeči avto. Nemec pravi, da želijo internetni velikani z razvojem vozil razumeti, kako vozniki uporabljajo vozilo in kaj počnejo v času, ki ga prebijejo v vozilu, ne želijo pa tudi sami postati avtomobilski proizvajalci.

Zetche je dodal, da bodo morali uveljavljeni avtomobilskimi proizvajalci sodelovati z računalniškimi velikani, a hkrati opozoril na nadzor podatkov, ki se zbirajo v vozilih in bi jih lahko IT velikani zlorabili v prid svojih raziskav in vplivali na uporabnike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.