Avto
11 ogledov

Prvi Applov avtomobil naprodaj leta 2020

Apple carplay Apple
Ameriški računalniški velikan je pred kratkim presenetil z novico, da že leto dni intenzivno dela na razvoju lastnega električnega avtomobila. Zdaj je v javnost prišla novica, da naj bi bil prvi avtomobil naprodaj leta 2020.

Tako trdijo pri Bloombergu, kjer navajajo trdne vire. To za Apple ne bi smel biti velik zalogaj. Vstop v avtomobilsko industrijo naj bi jih stal okoli 870 milijonov evrov, kar je drobiž v primerjavi z 156 milijardami evrov, s katerimi razpolaga tehnološki velikan.

1.000 strokovnjakov v boju s časom

Apple sicer avtomobil razvija na skrivaj, zanesljivi viri pa so izdali, da z razvojem zelo hitijo, saj tako Tesla, kot General Motor za leto 2017 napovedujeta prihod električnega avtomobila za manj kot 35.000 evrov, ki bo z enim polnjenjem baterije zmožen prevoziti več kot 320 kilometrov. Avtomobilski proizvajalci ponavadi potrebujejo pet do sedem let, da razvijejo avtomobil.

Računalniški velikan je v ta namen najel okoli 1.000 strokovnjakov z najrazličnejših področij avtomobilske industrije, razvijal pa naj bi avtomobil z obliko manjšega enoprostorca, ki bi ga poganjala elektrika.

Apple poskrbel za veliko nemira

Novica je dodobra pretresla avtomobilsko pa tudi IT industrijo, saj postaja vse bolj očitno, da bodo v prihodnje v kalifornijski Silicijevi dolini narekovali tempo ne več le razvoju računalnikov in drugih elektronskih pametnih naprav temveč tudi prevoznim sredstvom. Tam namreč domuje Google, ki je že lani predstavil prototip avtonomnega električnega vozila, dobesedno pri sosedih pa pri Tesli nastaja luksuzni električni model S, ki se mu evropske premium znamke že dolgo ne posmehujejo več.

Zanimive so tudi besede prvega moža Daimlerja Diether Zetcheja, ki ima pod seboj znamki Smart in Mercedes-Benz. Ta je dejal, da Google ne bo nikoli avtomobilist, pa čeprav razvija samovozeči avto. Nemec pravi, da želijo internetni velikani z razvojem vozil razumeti, kako vozniki uporabljajo vozilo in kaj počnejo v času, ki ga prebijejo v vozilu, ne želijo pa tudi sami postati avtomobilski proizvajalci.

Zetche je dodal, da bodo morali uveljavljeni avtomobilskimi proizvajalci sodelovati z računalniškimi velikani, a hkrati opozoril na nadzor podatkov, ki se zbirajo v vozilih in bi jih lahko IT velikani zlorabili v prid svojih raziskav in vplivali na uporabnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice