Avto
41 ogledov

Avtomobilisti: Google, kar počasi!

Apple carplay Apple
Nadvlada Googla pri uvajanju informacijskih vsebin v avtomobilih današnjega in jutrišnjega dne je očitno zaskrbela tudi najbolj vplivne proizvajalce. Zato so ti informacijskemu velikanu poslali ostro sporočilo, druge proizvajalce pa pozvali k lastni informacijski platformi.

Bloomberg poroča, da sta koncerna Daimler in Volkswagen poslala ostro in jasno sporočilo Googleu proti njegovim načrtom, da bi tudi iz voznikov naredil nekaj podobnega, kar je že z lastniki pametnih telefonov, ko jim s svojimi marketinškimi prijemi sledi dobesedno na vsakem koraku. 

"Google skuša spremljati ljudi skozi celoten dan, pri tem pa ustvarja bazo podatkov, ki jo nato izkorišča za svoj ekonomski dobiček," je tako dejal vrhovni šef Daimlerja Dieter Zetsche. "Vse skupaj je prišlo do točke, ko se zdi konflikt z Googleom neizbežen. Treba se bo dogovoriti, kako naprej."

Prvi mož VW-ja Martin Winterkorn je bil po poročanju Bloomberga še bolj neposreden: "Iščemo rešitve v povezavi z Googlovim informacijskim sistemom, a še vedno želimo biti mi gospodarji svojih avtomobilov. Tako nastaja konflikt glede podatkov, ki lahko nastajajo med vožnjo."

Oba koncerna sta tako pozvala druge porizvajalce, naj združijo moči in ustvarijo ločeno podatkovno platformo za vozila, s čimer bi se izognili vplivom tretjih ponudnikov, v prvi vrsti Googlea, pa tudi Applea. Oba IT velikana se namreč dobro zavedata milijard, ki ždijo v avtomobilih v obliki informacijske povezljivosti.

Mercedesi in volvoti prižgali rdečo luč Applu

Zanimivo je prav VW-jeva znamka Audi pred meseci že tesno integrirala Googleove storitve v svoje nove model, predvsem tiste v povezavi z navigacijo. Mercedes-Benz in Volvo pa sta denimo marca letos v Ženevi prikazala integracijo Appleovega CarPlay sistema v njihove infotainmente. A zanimivo sta oba proizvajalca avgusta letos sporočila, da je uvedba novosti v serijska vozila odložena vsaj v leto 2015.

Ali se je vmes v kosti proizvajalcev naselil strah, ni znano, saj uradno niso pojasnili razlogov za odlog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.