Avto
18 ogledov

Nokia bo povezala avtomobile

Mobilni telefon Shutterstock
Finski telekomunikacijski velikan Nokia je v ponedeljek vzpostavil investicijski sklad, ki bo imel na voljo sto milijonov dolarjev za investicije v obetavna podjetja z inovacijami na področju tehnologij in storitev za povezana oziroma inteligentna vozila.

Sklad so poimenovali Connected Car, upravljala ga bo družba Nokia Growth Partners (NGP). Sklad bo sodeloval z Nokijino hčerinsko družbo Here, ki razvija digitalne kartografske in lokacijske storitve, piše v sporočilu za javnost na spletni strani Nokie.

V Nokii želijo tako okrepiti rast ekosistema storitev okrog svojih že uveljavljenih lokacijskih rešitev za z brezžičnim internetom povezana vozila Here.

"Naš novi, sto milijonov dolarjev vredni sklad tveganega kapitala dodatno poudarja naše prepričanje, da so povezani avtomobili pomembna priložnost za rast," je med drugim povedal predsednik in glavni izvršni direktor Nokie Rajeev Suri.

Komunikacija s prometno infrastrukturo

Po navedbah družbe NGP je v zadnjih letih opaziti porast inovacij, ki so privedle do varnejših in okolju prijaznejših ter vse bolj povezanih in pametnih vozil. Slednja tako postajajo nova platforma za uvajanje novih tehnologij, podobno kot pametni mobilniki in tablice.

Povezana vozila lahko na primer komunicirajo s prometno infrastrukturo in tudi drugimi povezanimi vozili. Tako voznika pravočasno opozorijo na ovire na njegovi predvideni poti in mu denimo priporočijo alternativno pot. S tem se poveča pretočnost prometa in tudi varnost udeležencev v prometu.

Ker to področje obeta veliko priložnosti za rast, so se nanj osredotočili tudi drugi tehnološki velikani, kot so Apple, Google in Intel.

Connected Car bo že četrti sklad v zadnjem desetletju, ki ga bo NGP upravljal v imenu Nokie. Za vse sklade, ki jih upravlja NGP, tako Nokia po novem namenja že 700 milijonov dolarjev. Skladi NGP, s katerimi Nokia prihaja tako do inovacij kot finančnih prihodkov, so aktivni v ZDA, Indiji, na Kitajskem in v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.