Razvada, zaradi katere je avto vreden občutno manj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Dim v avtu pomeni tudi do 20 odstotkov izgube njegove cene. Tudi znebili se ga boste težje.
Oglej si celoten članek

Pri prodaji ali nakupu rabljenega avta in s tem ohranjanja njegove vrednosti je eden od pomembnih elementov stanje notranjosti, saj ta zelo prispeva h kakovosti in udobju vožnje. K temu sodijo čim lepše površine in svež vonj. Prav vonj pa je tisti, ki najprej izda, ali je prejšnji uporabnik avta v njem kadil. 

Delež kadilcev z leti počasi pada. po zadnjih podatkih kadi še okoli 22 odstotkov moških in 19 odstotkov žensk. Zelo oddaljeni se zdijo časi, ko se je lahko brez ovir kadilo v notranjosti javnih stavb in je bil posledično cigaretni dim vseprisoten. Toleranca do zakajenega zraka in smrdečih oblek je skratka danes bistveno manjša, tudi med kadilci. 

"Če je prisoten vonj po cigaretnem dimu, ste takoj v slabšem položaju."

Peter Kavčič, Dober avto

Avto, v katerem so kadili, vonj takoj izda. Težava je, da se je vonja po cigaretnem dimu praktično nemogoče znebiti. Dim se skozi leta zažre v tkanino, obloge in preproge, zato ga ne more dokončno odpraviti niti večkratno globinsko čiščenje.

Kupci avta morajo biti posebej pozorni, če ogledovani avto nadpovprečno diši po osvežilcih zraka, s katerimi želi preprodajalec zakamuflirati zgodovino.

Kaj paziti Rabljeni avto: ford fiesta šeste generacije (2008-2017)

Foto: Profimedia Kajenje v avtu

Vonj pa ni edini pokazatelj na kadilski avto. Za strastnim kadilcem bo na sprednjem delu stropa ostal madež saj, kajti dim na materialu pusti rjave ali temno sive madeže. Dim lahko pusti posledice tudi na vseh ostalih površinah v obliki posebnega mastnega sloja.

"Zelo zanesljiv znak, da se je v avtomobilu kadilo, je tudi poškodovano oblazinjenje voznikovega ali sovoznikovega sedeža," opozarja Peter Kavčič iz spletnega portala za rabljena vozila Dober avto. "Cigaretni ogorek, ki pade na blago sedeža, bo pustil drobno pikico ali pa seveda tudi večjo, nekaj milimetrov široko luknjo. Če je bil uporabnik zelo nepazljiv, lahko ogorek tkanino celo prežge."

Cigaretni ogorki pustijo posledice tudi na stranskih vratnih oblogah in na plastičnih delih. Zažre se tudi v ventilacijski sistem.

"Srednji razred avtomobilov ima že bistveno manjši delež kadilskih avtomobilov."

Po ocenah Kavčiča je kadilskih avtov, ki se prodajajo prek AMZS platforme za rabljena vozila Dober avto, okoli 10 odstotkov. Ko opažajo, je delež kadilskih avtomobilov večji v nižjem cenovnem segmentu. "Srednji razred avtomobilov ima že bistveno manjši delež kadilskih avtomobilov, medtem, ko v segmentu dražjih oziroma bolj prestižnih avtomobilov skorajda ni več zaznati, da je kdo kadil v njem. Če to opažanje primerjamo s cenovnim rangom avtomobila, lahko rečemo, da so načeloma dražji avtomobili lepše ohranjeni in uporabniki bolj pazijo nanje," pojasnjuje Kavčič. 

Nakup rabljenega Velik strošek pri nakupu rabljenega, ki ga marsikateri kupec spregleda

Kadilski avto je avtomatsko manj vreden. "Lahko imate avto, ki je tehnično odličen, z vsemi servisi in realnimi kilometri. Ampak če je prisoten vonj po cigaretnem dimu, ste takoj v slabšem položaju ob prodaji avtomobila." 

Foto: Profimedia globinsko čiščenje avta

Takšen avto je tudi težje prodati, poleg tega je lahko občutna tudi razlika pri iztrženi ceni, opozarja Kavčič. Če je na trgu rabljenih veliko podobnih avtomobilov, bo tisti z vonjem po cigaretnem dimu prodan zadnji ali pa tudi za 10 do 20 odstotkov nižjo vrednost. Pri nižjem in spodnjem srednjem razredu to lahko pomeni razliko celo 500 ali 1.500 evrov.

"Na koncu tudi trg in ekonomija naredita svoje. Če nekdo išče konkreten rabljen avto in ponudbe enostavno ni in je na voljo le avto, v katerem se je kadilo, potem je možnost prodaje za neki normalen znesek večja," dodaja.

Kajenju klasičnih cigaret v avtu se skratka velja povsem odpovedati. Tistim, ki brez nikotina brez vožnjo ne morejo, pa naj kot alternativo uporabijo elektronske cigarete, saj te ne puščajo dim in zato nimajo dolgotrajnih posledic za avto.  

Toliko bo vreden avto ... Vozila, ki najbolje ohranjajo svojo vrednost

Foto: AMZS AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis

Prepustite preverjanje strokovnjakom

AMZS strokovnjaki med opravljanjem pregleda pred nakupom preverijo tudi, ali je avto uporabljal kadilec oziroma ali so v njem vidne poškodbe in je prisoten vonj. 

Takšen pregled je na voljo vsem, ki kupujejo rabljen avto. Le predhodno se je potrebno naročiti na pregled v enem od AMZS servisov.

Nekaj pregledanih avtomobilov najdete tudi na www.doberavto.si z značko "AMZS Preverjeno."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:11 4. Avgust 2022.

    Kopuješ avto ne veš pa, da dobiš tudi močno uporabljen pepevnik. Ni problem samo dim tudi vse ostalo kar, cigarete …

  • 10:47 4. Avgust 2022.

    pri odpri šipi nič ne smrdi ,zanemarjen avto je pa povsem druga pesem,je kajenje še najmanjši problem,nazadnje še skrije vonj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.