Avto > Iz druge roke
3258 ogledov

Rabljeni avto: ford fiesta šeste generacije (2008-2017)

Ford fiesta Anže Petkovšek
Ford fiesta šeste generacije (2008-2017) je bila kot nova velika uspešnica in je med rabljenimi tudi danes zelo iskana. Kaj je ponujala in kaj je treba paziti pri nakupu?

Na Žurnal24 nadaljujemo s pregledom rabljenih vozil.

S pomočjo strokovnjakov z AMZS, ki ne le upravlja portal rabljenih vozil DoberAvto.si, ki zagotavlja pregledni nakup rabljenih avtomobilov, ampak se neposredno ukvarja tudi s tehničnimi pregledi, servisi avtomobilov in asistenco na cesti, smo pogledali, kaj lahko pričakujejo kupci rabljene ford fieste šeste generacije.

Ford fiesta Test: fiesta Avto Fiesta skrbi za varno zabavo

Ford fiesta | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Fiesta je bila osebni projekt Fordovega predsednika Henryja Forda II., ki se je menda strastno navduševal nad majhnimi avtomobili. Leta 1974 so novinki nadeli ime fiesta, ki naj bi namigovalo na živahnost in dinamičnost. Za Ford je pomenila tudi precejšen prelom s preteklostjo, saj je bila prvi njihov zares uspešni avtomobil s pogonom na prednja kolesa.

PRIMA test B kombilimuzine Izmerili smo Avto Kateri mestni avto je najbolj uporaben?

In to se je preneslo tudi na šesto generacijo fieste, ki je na ceste zapeljala leta 2008. Ford jo je leto pred tem v Frankfurtu napovedal s študijo ford verve, ki ji je bil serijski avto precej blizu, lansiral pa jo je v okviru tedanje strategije »One Ford«, kar je pomenilo, da ji je namenil vlogo svetovnega avtomobila. V Evropi sta jo izdelovali tovarni v Kölnu in Valencii.

Eden najboljših avtomobilov v razredu

Kritiki so fiesto šeste generacije, ki je prenovo doživela leta 2013, njena proizvodnja pa se je zaključila leta 2017, hvalili kot enega najboljših avtomobilov v svojem razredu in to se je pokazalo tudi v visokih prodajnih številkah.

Ford fiesta | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V primerjavi s predhodno generacijo ni imela le bolj elegantnih zunanjih in notranjih oblikovnih potez, ampak je bila znotraj tudi veliko bolj moderna. Med drugim je razpolagala tudi s sodobnim infozabavnim sistemom, ki se je za prostoročno telefoniranje lahko povezal s telefonom, za komunikacijo med voznikom in infotainmentom je lahko prvič skrbel tudi govorni vmesnik, opremljena pa je bila tudi s priključkom USB.  

Renault clio RS, Peugeot 208 GTi, Ford fiesta ST Primerjali smo Avto Primerjali smo tri male rakete

Fiesta je z novo generacijo pridobila tudi bolj prostorno notranjost, v kateri je za boljše vzdušje skrbela danes že kar običajna ambientalna razsvetljava.. V petvratni karoserijski različici je segala celo v domeno večjega forda focusa, zato je takšna bila gotovo bolj zanimiva od bolj osnovne in manj praktične trivratne različice. V vsakem primeru je fiesta voznika razvajala z odličnimi voznimi lastnostmi in dinamiko, ki jo je še posebej izpostavila različica ST.

Solidni motorji

Fiesta je motorje v začetku sicer prevzela od svoje predhodnice, kar pomeni, da je bil osnovni 1,25-litrski bencinski štirivaljnik, ki je nastal v kooperaciji Forda s Kawasakijem, nad njim je bil 1,4-litrski štirivaljnik, vrh pa je predstavljal različno močan 1,6-litrski štirivaljnik. Turbodizelsko ponudbo sta predstavljala 1,4- in 1,6-litrska štirivaljnika duratorq TDCi.

Ford fiesta | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Prenova leta 2013 je fiesti prinesla tudi nove bolj sodobne motorje. Izstopal je predvsem turboobencinski trivaljnik 1,0 ecoboost z močmi od 65 do 140 'konjev', poleg njega pa sta bila na voljo še 1,5-litrski štirivaljnik duiratec z močmi 107 ali 112 'konjev' in 1,6-litrski štirivaljnik duratec Ti-VCT z močjo 125 'konjev'. Seveda ne gre pozabiti 1,6-litrskega turbobencinskega štirivaljnika ecoboost Ti-VCT, ki je z močmi 182 ali 200 'konjev' poganjal fiesto ST.

škoda fabia (2007-2014) Test rabljenega Avto Rabljeni avto: škoda fabia druge generacije (2007-2014)

Posodobljeni so bili tudi turbodizelski motorji oziroma motor. Pod motornim pokrovom je bil namreč po obnovi novi1,5-litrski turbodizelski štirivaljnik duratorq TDCi, sprva le v 75-'konjski različici, od leta 2013 pa še v 95-'konjski' različici, ki je tedaj zamenjala enako močan motor 1,6 duratorq TDCi.

Dodati velja, da vseh motorjev pri nas ni bilo mogoče dobiti, saj so bili nekateri omejeni na druge trge.

Mnenje strokovnjaka

Gre za kompakten, a za svoj razred presenetljivo prostoren avto, Pri katerem je treba biti pozoren na nekaj stvari. Pazljivo preverite morebitne težave s sklopko, saj gre za mestni avto. Vonj po zažgani sklopki ali popuščanje med pospeševanjem so recimo opozorilni znaki, da nekaj ni v redu.

Citroën C4 picasso To je treba paziti Avto Rabljeni avto: citroën C4 picasso druge generacije (2013-2020)

Tudi pretikanje prestav v menjalniku mora biti gladko, brez zatikanja. Prav tako morate pri avtomobilih s turbo motorji preveriti, če turbo polnilnik deluje pravilno. Med pospeševanjem, ko se vključi turbo polnilnik, bi morali čutiti majhen, a opazen porast moči.

Pozor pri motorjih

Med bencinskimi motorji so zelo pogosti in priljubljeni 1.0 litrski trivaljni motorji ecoboost, ki so bili ob prihodu na trg kar nekako revolucionarni zaradi variabilne tehnologije, ki vključuje tudi variabilno oljno črpalko.

Ford fiesta ST | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ta motor je specifičen po tem, da ima glavno in odmično gred povezano prek jermena v oljni kopeli. Ob neustreznem servisiranju in uporabi neustreznega tipa olja prihaja do poškodb jermena. Jermen se prične luščiti, ostanki gume pa se nabirajo na dnu korita, kar posledično lahko privede do zamašitve filtra in prekinitve mazanja motorja. To seveda lahko povzroči hude poškodbe motorja. Vsekakor priporočamo, da se ob nakupu fieste s tem motorjem opravi preventivni servis z menjavo ustreznega olja in filtrov, oziroma se prepričate ali je bil avto servisiran po predpisih, ki jih podaja tovarna.

BMW M3 Rabljeni biser Avto Neverjetno, kateri avto smo našli med slovenskimi oglasi

Zelo zanimiv je tudi motor 1.25. Gre za nekoliko starejšo a preizkušeno tehnologijo

Pri dizelskih različicah fieste je treba biti pozoren na morebitne težave s sistemom vbrizga goriva. Če pride do tovrstnih težav je lahko popravilo drago, zato imejte to v mislih, če se odločite, da želite eno od teh različic. So pa dizelski motorji poskočni in varčni. Zato moramo še enkrat poudariti, kako pomembno je redno in ustrezno servisiranje.

Ford fiesta ECOnetic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Karoserija in podvozje

Na podvozju pri tem avtomobilu ni bilo kakšnih težav. Tudi sam avto ima namreč sloves da je podvozje kakovostno, kar se odraža tudi v dobri legi na cesti. Seveda pa je pred nakupom priporočljivo preveriti ali so na delih podvozja kakšne zračnosti.

Pnevmatike Nakup rabljenega Avto Velik strošek pri nakupu rabljenega, ki ga marsikateri kupec spregleda

Fieste se pogosto uporabljajo v mestu, zato skrbno preverite praske, odrgnine in umazanijo pri parkiranju ter preverite predvsem platišča iz lahke zlitine. Preverite tudi kako deluje volan oziroma volanski sistem. Če zaznate neenakomernost pri sukanju volana ali kakršnokoli ponavljajoče se zvoke z območja koles ali druge nenavadne simptome je lahko težava v zobati letvi volana.

Elektronika, na kaj je dobro biti pozoren

Predvsem je dobro preveriti, če merilniki delujejo brezhibno. Sicer pri tem avtomobilu ni bilo kakšnih znanih napak.

Ford fiesta | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Kabina, na kaj je dobro biti pozoren

Kakšnih posebnosti pri tem avtomobilu nismo zaznali. Če je avto redno in ustrezno servisiran potem ne bi smelo biti težav. Preverite morebitna puščanja vode v notranjost karoserije kar je lahko posledica tega, da se pravočasno ne čisti kanalov za odtekanje meteorne vode.

AMZS tehnični pregled Kontrolor razkril Avto Intervju: Kontrolor razkril, kaj morate nujno narediti pred tehničnim pregledom vozila

AMZS portal DoberAvto.si za večjo zanesljivost nakupa in pomoč pri transparentni prodaji rabljenega avtomobila

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pri nakupu pomagajo tudi s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto.si, ki pod okriljem AMZS deluje eno leto. Njegov glavni namen je voznikom omogočiti transparenten nakup dobrega rabljenega avtomobila.

Ford fiesta | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Ker ima vsak avto na oglasu prikazano VIN številko (ta podatek je pri oddaji oglasa obvezen), se na DoberAvto.si avtomatsko prikažejo tudi podatki o dejansko prevoženih kilometrih. Iskanje novega avtomobila si obiskovalci DoberAvto.si bistveno olajšajo s pomočjo treh filtrov na vstopni strani portala: obetavna vozila, preverjena vozila in najbolj gledana vozila. Pri znački AMZS Obetavno gre za avtomobile, starejše od štirih let in ki so registrirani v Sloveniji, kjer sistem ni zaznal anomalij pri prevoženih kilometrih. Še bolj varen nakup pomenijo avtomobili z značko AMZS Preverjeno. To so avtomobili, ki so jih v AMZS centrih na 100+ kontrolnih točkah pregledali neodvisni AMZS strokovnjaki.

Prodajalec rabljenih vozil Rabljena vozila Avto Zakaj danes pri nakupu rabljenega avtomobila tvegate bolj kot še l. 2020

Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s takšnim oglasom izkaže dejansko stanje avtomobila, kupec pa je lahko miren saj ve kakšen avto kupuje in se izogne dodatnim stroškom izrednih popravil. S temi orodji lahko kupec med oglasi hitro najde rabljene avtomobile, za katere se je z lastnikom smiselno dogovoriti za ogled.

Ford fiesta ECOnetic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 2
  • Avatar Keira_Wendt
    Keira_Wendt 12:24 25.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .................... >>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • k0m3nt4t0r 07:29 25.julij 2022.

    Trenutno stanje s trgom avtomobilov je porazno, vse zj$#ano, razbito, prodaja se kot zlato. Če imaš srečo ti kaka fizična oseba še proda dober avto za pameten denar, izogibajte se avtohiš. Če vam avto služi ga vozite naprej, če je ...prikaži več za popravit si ga popravite, vseeno je bolje kot da kupite "novega" - rabljenega s katerim bo še več problemov.