Avto > Iz druge roke
13263 ogledov

Rabljeni avto: citroën C4 picasso druge generacije (2013-2020)

Citroën C4 picasso Žurnal24 main
Na Žurnal24 nadaljujemo s pregledom rabljenih vozil. Drugi avto, ki smo se mu posvetili je citroën C4 picasso druge generacije (2013-2020). Kaj je treba paziti pri nakupu in kaj lahko pričakujete?

Eden redkih limuzinskih kombijev, ki smo jih lahko kupili še pred kratkim, je gotovo citroën C4 picasso, ki je v zadnji generaciji, ki jo je Citroën izdeloval od leta 2013, gotovo zanimiv tudi kot rabljeni avtomobil.

škoda fabia (2007-2014) Test rabljenega Avto Rabljeni avto: škoda fabia druge generacije (2007-2014)

Citroën C4 picasso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

S pomočjo strokovnjakov z AMZS, ki ne le upravlja portal rabljenih vozil DoberAvto.si, ki zagotavlja pregledni nakup rabljenih avtomobilov, ampak se neposredno ukvarja tudi s tehničnimi pregledi, servisi avtomobilov in asistenco na cesti, smo pogledali, kaj lahko pričakujejo kupci rabljenega citroëna C4 picassa druge generacije, ki ga je Citroën izdeloval med letoma 2013 in 2020.

TZAVTO, citroën c4 picasso, 05. 12. 2013, avtor: Andrej Leban test: C4 picasso Avto Tisti zraven bodo v C4 picasso uživali

V tem času je v skladu z novo nomenklaturo znamke spremenil ime in se od leta 2018 imenoval citroën C4 spacetourer, vendar pa je šlo za enak avtomobil. Mimogrede: podaljšano različico grand C4 spacetourer smo lahko še pred kratkim kupili novo.

Citroën C4 picasso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Fleksibilna prostornost

Citroën je drugo generacijo C4 picassa (če upoštevamo tudi xsaro picasso, bi lahko govorili celo o tretji) zasnoval na platformi EMP2, ki si jo je delil z drugimi predstavniki srednjega razreda v skupini PSA in je bila občutno lažja od platforme PF2, ki je podpirala po zunanjih merah malce večjo prvo generacijo. Citroën C4 picasso je bila zato celo lažji od precej manjšega C3 picassa.

Citroën grand C4 spacetourer Preverili smo Avto Preverili smo: Ali so enoprostorci res že rekli zadnjo?

Kljub temu, da je bil za štiri centimetre krajši in malce nižji, je bil C4 picasso znotraj bolj prostoren od predhodnika, za kar je bila zaslužna predvsem daljša medosna razdalja. Prostorno je bilo tudi na zadnji klopi iz treh posamično zložljivih sedežev, ki so omogočali tudi vzdolžni pomik.

Citroën C4 picasso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ta je prtljažniku zagotovil solidno fleksibilno prostornost med 537 in 630 litri, seveda z možnostjo občutnega povečanja z zlaganjem zadnjih sedežev. Zložil se je tudi sovoznikov sedež in omogočil prevoz predmetov do dolžine 2,5 metra. Komur to ni bilo dovolj, se je lahko odločil za 16 centimetrov daljši grand C4 picasso z osnovno prtljažno prostornino med 645 in 725 litri, možnostjo tretje sedežne vrste ter prevoza predmetov do dolžine 3 metre.

Citroën C4 grand picasso Po 30 letih Avto Po 30 letih se poslavlja tudi med Slovenci priljubljen družinski segment

Digitalizacija

V primerjavi s predhodnikovo je notranjost postala precej bolj razkošna in je do konca ostala nekakšno merilo v tem razredu. K temu sta poleg dobrih materialov in udobnih sedežev – sopotnikov je denimo imel tudi električno izvlečni naslon za meča - gotovo pripomogla tudi dva zaslona. Spodnji je služil haptičnemu upravljanju avtomobilskih sistemov in infotainmenta, zgornji pa je med drugim prikazoval tudi podatke o vožnji, saj C4 picasso ni imel merilnikov tik pred voznikom. V bistvu je šlo za zgodnjo obliko tega, čemur danes pravimo »digitalni kokpit«.

Citroën C4 picasso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ker jim je C4 picasso v drugi generaciji precej dobro uspel, je bolj ali manj enak ostal tudi po osvežitvi leta 2016, ki mu je prinesla precej več asistenčnih sistemov in infozabavnih vsebin, SOS sasistenco in novosti pod motornim pokrovom.

Citroën C4 grand picasso Test: C4 grand picasso Avto Grand picasso ostaja umetnik svojega posla

V začetku sta bencinsko motorno ponudbo predstavljala 1,6-litrska štirivaljnika, atmosferski 1,6 VTi in turbo 1,6 THP, dizelski pa so bili 1,6-litrski štirivaljniki HDi, ki se jim je pozneje pridružil še 2-litrski HDi. Bencinske so pozneje, predvsem pa po osvežitvi, deloma zamenjali turbobencinski trivaljniki 1,2 puretech. Na voljo s bili tako ročni kot tudi robotizirani in samodejni menjalniki s pretvornikom navora. Bolj natančne podatke o motorjih in menjalnikih pa si oglejte v priloženih tabelah.

Citroën C4 picasso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mnenje strokovnjaka

Po mnenju o citroënu C4 picassu druge generacije smo vprašali tudi na AMZS, kjer se njihovi mojstri po zaslugi tehničnih pregledov ter izvajanja pomoči na cesti in servisa redno srečujejo s tehnično platjo avtomobilov in poznajo tudi njihove prednosti in slabosti. Izkušnje, ki so jih na AMZS v teh letih pridobili o zanesljivosti citroëna C4 picassa druge generacije, nam je zaupal vodja AMZS asistenčnega centra Jurij Kočar.

Citroën grand C4 spacetourer Avto Ko brez težav zavrnem ključe atraktivnega športnega terenca

Kočar ugotavlja, da je redno in ustrezno servisiran rabljen citroën C4 picasso lahko odličen družinski avto, ki ponudi veliko prostora in udobja za razmeroma ugodno ceno. Pri iskanju primernega rabljenega avtomobila je zelo pomembno, da poiščete takšnega, ki je bil ustrezno servisiran. Tam so lahko odpravili težave, ki so se pojavile pri nekaterih modelih in letnikih znotraj rednih servisnih intervalov ali ob vpoklicih, kar vam bo zagotovilo vožnjo z manj skrbi.

Citroën C4 picasso | Avtor: Citroën Citroën

Med težavami, ki so jih odpravljali na servisih, je tudi ne tesnjenje vbrizgalnih injektorjev v glavi motorja. Gre za avtomobile narejene leta 2014. Če okvara ni bila ustrezno odpravljena, lahko privede do puščanja goriva na vroč motor, kar seveda nikoli ni dobro. Druga težava se je nanašala na grelec goriva v filtru. Avtomobili letnika 2016 so lahko imeli tudi težave z električno napeljavo in zaganjalnikom.

Citroën C4 grand picasso in Citroën C4 picasso C4 picasso in grand picasso Avto Citroën C4 picasso in grand picasso zdaj tudi sama zavirata

Ko govorimo o izbiri menjalnika pri rabljenem C4 picassu, je vsekakor Kočarjeva prva izbira izvedba z ročnim menjalnikom. Pri avtomobilih s samodejni robotskim menjalnikom svetuje podroben pregled servisne zgodovine in testno vožnjo, kjer se boste prepričali, da res vse deluje tako kot mora in med pretikanjem ni cukanja, mehanskih zvokov ali neenakomernega delovanja.

Pozorni bodite tudi na vpetje koles z vzmetenjem na sprednji premi. Podroben tehnični pregled ali AMZS pregled pred nakupom, bo hitro razkril. če bo na podvozju potrebna menjava počene vzmeti, oziroma servis vpetja kolesa.

AMZS portal za rabljena vozila Doberavto To spregledajo številni! Avto Kupujete rabljenega dizla? To spregledajo številni!

Dizelski motorji

1,6 HDi

C4 picasso lahko s tem motorjem dobrodejno vpliva na obremenitev družinskega proračuna. Avto je zaradi svoje velikosti zelo primeren tudi za družine. Čeprav v tem razredu avtomobili ne slovijo po pretirani varčnosti, je ta avto boljši primer, kako je lahko tudi enoprostorec varčen pri porabi goriva. Motor je zanesljiv in, dokler bo resnično dosledno servisiran, z njim ne bo težav. Omenjeni motorji so bili na voljo z različno močjo, in sicer 111, 116 in 120 'konjev', odvisno od letnika in izvedbe.

Citroën C4 picasso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

1,6 blueHDi 100

Preizkušen prisilno polnjen dizelski agregat je robusten in če iščete velik družinski avto z dizelskim motorjem, je to dobra kombinacija. Zelo razširjen motor znotraj koncerna PSA nima izrazitih pomanjkljivosti, potrebuje le redno vzdrževanje in bo dolgo časa služil svojemu namenu. V tej novejši izvedbi z oznako blueHDi, je čistejši od predhodnika, vendar za delovanje potrebuje redno dolivanje dodatka za čistejši izpuh adblue. Precej velik delež rabljenih avtomobilov, ki so na trgu, je opremljenih s samodejnim menjalnikom, seveda pa je najbolj pogosta izvedba z ročnim menjalnikom.

BMW M3 Rabljeni biser Avto Neverjetno, kateri avto smo našli med slovenskimi oglasi

Bencinski motorji

Bencinski motorji so v tem avtomobilu zelo redki, ko govorimo o ponudbi na trgu rabljenih. Za kratke razdalje je vsekakor vredno prebrskati oglase in poiskati tudi C4 picasso z bencinskim motorjem. Tu sta največkrat na voljo dve izvedbi in sicer z 1.6 litrskim motorjem, kjer imamo izvedbo z močjo 120 ali 156 'konjev'. Pri avtomobilih novejšega letnika boste našli tudi sodoben in dober tudbobencinski trivaljni motor z močjo 110 ali 130 'konjev'.

1,6

To je motor z variabilnimi ventili, ki ga najdemo tudi v avtomobilih znamke BMW in Mini. Pri teh motorjih je potrebno posvetiti posebno pozornost preverjanju zgodovine servisiranja. Glede nato, da je C4 picasso najbolj priljubljen z dizelskim motorjem, je teh motorjev v obtoku rabljenih avtomobilov relativno malo.

preverjanje avta pred prodajo Pogovor z mehanikom Avto Velika napaka, ki jo naredijo številni lastniki avtomobila

1,2 puretech

Bencinski motor 1,2 puretech je varčen in zanesljiv. Ko govorimo družinskih enoprostorcih gre za eno najbolj zanesljivih in varčnih kombinacij. Trivaljni motor najdemo v izvedbah z močjo 110 n 130 'konjev', s tem da je za avto te velikosti in za družinsko rabo bolj primeren v močnejši izvedbi.

AMZS portal DoberAvto.si za večjo zanesljivost nakupa in pomoč pri transparentni prodaji rabljenega avtomobila

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pri nakupu pomagajo tudi s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto.si, ki pod okriljem AMZS deluje eno leto. Njegov glavni namen je voznikom omogočiti transparenten nakup dobrega rabljenega avtomobila.

Citroën C4 picasso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ker ima vsak avto na oglasu prikazano VIN številko (ta podatek je pri oddaji oglasa obvezen), se na DoberAvto.si avtomatsko prikažejo tudi podatki o dejansko prevoženih kilometrih. Iskanje novega avtomobila si obiskovalci DoberAvto.si bistveno olajšajo s pomočjo treh filtrov na vstopni strani portala: obetavna vozila, preverjena vozila in najbolj gledana vozila. Pri znački AMZS Obetavno gre za avtomobile, starejše od štirih let in ki so registrirani v Sloveniji, kjer sistem ni zaznal anomalij pri prevoženih kilometrih. Še bolj varen nakup pomenijo avtomobili z značko AMZS Preverjeno. To so avtomobili, ki so jih v AMZS centrih na 100+ kontrolnih točkah pregledali neodvisni AMZS strokovnjaki.

Renault Clio Prodajate avto? Avto Prodajate avto? Kako v nekaj korakih do več snubcev?

Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s takšnim oglasom izkaže dejansko stanje avtomobila, kupec pa je lahko miren saj ve kakšen avto kupuje in se izogne dodatnim stroškom izrednih popravil. S temi orodji lahko kupec med oglasi hitro najde rabljene avtomobile, za katere se je z lastnikom smiselno dogovoriti za ogled.

Citroën C4 picasso | Avtor: M. P. M. P.

Mazda MX-30, električni avto, polnilni kabel Električni rabljeni Avto Rabljeni električni avto: ali bi ga moral kupiti?
Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 08:07 12.junij 2022.

    Od kar sem pred 20imi leti kupila mazdo, ne kupim več evropskega avta.