Avto > Iz druge roke
31128 ogledov

Velika napaka, ki jo naredijo številni lastniki avtomobila

preverjanje avta pred prodajo Saša Despot
Pri nakupu novega ali rabljenega vozila ne precenite svojih zmožnosti. O napakah, ki jih lahko naredite, smo se pogovarjali z Jurijem Kočarjem, vodjo AMZS asistenčnega centra.

Številni lastniki vozil precenijo svoje finančne zmožnosti pri nakupu novega ali rabljenega vozila. Strošek ni le nakup avtomobila, ampak tudi njegovo redno servisiranje in vzdrževanje ter registracija in zavarovanje, kar na koncu, ko potegnemo črto pod izračun, lahko predstavlja precej visok znesek. Upoštevati je treba tudi nepredvidene stroške morebitnega popravila, če je avto izven garancije, menjavo pnevmatik in nakup letne vinjete. Zato bodite še bolj pozorni, če kupujete rabljen avto. Ne izbirajte le na podlagi dizajna in znamke, ampak tudi glede na to, kakšen bo strošek vzdrževanja.

O tem, na kaj moramo biti pozorni pri lastništvu vozila, smo se pogovarjali z Jurijem Kočarjem, vodjo AMZS asistenčnega centra.

rabljena vozila, nakup Avto Rabljeni avtomobili kot "bitcoin"

Kako pomembno je, da se držimo predpisanih intervalov za samo delovanje vozila in predvsem vpliv na porabo goriva?

Vsak izdelovalec avtomobilov zelo natančno predpisuje vse postopke in navodila za vzdrževanje, in sicer z jasnim ciljem – zagotavljati varnost, ekološko sprejemljivost in dobro uporabniško izkušnjo (novega) lastnika avtomobila. To seveda vključuje tako redne servise kakor tudi vse izredne posege v avtomobil, med katere na primer štejemo tudi razne tovarniške vpoklice. Redno in ustrezno vzdrževanje avtomobila je zato zelo pomembno za njegovo brezhibno delovanje in tudi porabo goriva. 

Jurij Kočar, AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Mehanik leta 2019 Poročanje potrošnikov Avto Consumer Report: To so najbolj zanesljivi avtomobili

Kaj se zgodi, če avta ne servisiramo redno oziroma na predpisan interval in intervale spuščamo?

Kaj se zgodi, če avta ne servisiramo redno oziroma na predpisan interval in intervale spuščamo?
Vozniki oziroma lastniki vozil se moramo zavedati, da opustitev rednega vzdrževanja našega jeklenega konjička morda na kratek rok res prinaša finančni prihranek, a s tem izjemno povečujemo varnostno tveganje – vožnja z vozilom, ki ni tehnično brezhibno, ogroža tako nas same kot naše sopotnike in druge udeležence v prometu, poleg tega pa se nam bo slej ko prej zgodilo, da bo na vozilu, ki ni ustrezno vzdrževano, nekaj odpovedalo, stroški popravila pa so lahko v takem primeru bistveno višji, kot bi bili stroški rednih servisov. Primer: če ne kontroliramo ravni olja oziroma ga skupaj s filtri pravočasno ne zamenjamo, lahko to privede do resne okvare motorja. Olje je namreč za delovanje avtomobilskega motorja ključnega pomena, saj skrbi, da se gibljivi deli v motorju premikajo s čim manj trenja in se posledično čim manj obrabljajo. Manj trenja seveda pomeni manjšo obremenitev na motorne sklope in tudi manjšo porabo goriva. Velja tudi obratno. Če bomo avto »zanemarili« in pustili, da motor obratuje s starim oljem, ki ne nudi več potrebnega mazanja, in z zamašenimi filtri goriva, olja in zraka, bo poraba goriva  narasla, po določenem času pa bo tak motor tudi odpovedal. 

Avtomobilski izdelovalci sicer opozarjajo, da je tudi od načina uporabe odvisno, kako moramo avto servisirati. Najbolj ekstremni primeri so recimo avtomobili, ki delajo veliko kilometrov po mestu (na primer pošta ali najrazličnejši dostavljavci). Pri nakupu rabljenega avtomobila je tako denimo zelo pomembno, da preverimo zgodovino lastništva in dejansko stanje prevoženih kilometrov. Pri tem nam pomaga VIN številka, ki je kot nekakšna osebna izkaznica avtomobila in ga spremlja skozi celo življenjsko dobo . Dejansko stanje lahko preverimo tako, da VIN številko vpišemo v Avtolog.si in pridobimo podatke, ki jih ta zbira za vsa vozila, starejša od štirih let in ki so vsaj enkrat opravila tehnični pregled v Sloveniji. Še bolj enostaven pa je nakup avta prek spletnega mesta DoberAvto.si, kjer je mogoče najti avtomobile s preverjeno zgodovino – takšni avtomobili oziroma oglasi za take avtomobile imajo značko Obetavno. Ta oznaka se avtomobilu podeli avtomatsko ob vpisu oglasa na portal. S pomočjo značke Obetavno lahko kupec rabljenega avta hitro ugotovi, da avto nima anomalij pri beleženju zgodovine prevoženih kilometrov, koliko lastnikov je zamenjal in da ni v bazi ukradenih ali zastavljenih vozil.

Vodja AMZS servisa Jurij Kočar | Avtor: AMZS AMZS

Kako uporaba neustreznega olja vpliva na porabo goriva?

Vsak avtomobilski izdelovalec zelo natančno predpisuje, katero olje je treba uporabljati. Prav tako je določeno, na koliko kilometrov in v kakšni časovnih obdobjih ga je treba menjati.  Ob tem, da mora biti v motorju ravno pravšnja količina olja, ki je predpisana s strani izdelovalca, je nujna tudi ustrezna gradacija.  Če je olje premalo ali preveč viskozno, ne bo opravljalo svoje ključne naloge –  premazovanja in hlajenja sestavnih delov motorja. Še najmanjša težava pri tem je negativen vpliv na porabo goriva. Motor, ki nima ustreznega olja, se bo namreč pregreval, hitreje obrabljal in na koncu odpovedal, kar za lastnika avtomobila predstavlja precejšen strošek za popravilo. 

Audi A6 avant Avto Tile avtomobili prevozijo največ kilometrov

Kako na obrabo pnevmatik in tudi porabo vpliva pravilno centriranje in uravnotežena pnevmatika?

Pnevmatike pomembno vplivajo na vozne lastnosti in tudi na porabo goriva. Pogoj za mirno, varno in udobno vožnjo so natančno uravnotežene pnevmatike. Tu ne smemo pozabiti na geometrijo podvozja. Če ta ni pravilno nastavljena, se bodo pnevmatike neenakomerno obrabljale, hkrati pa  bo tudi poraba goriva večja. Tudi zato pri pregledu rabljenega avtomobila pred nakupom, ki ga v AMZS opravljamo že vrsto let in pri katerem opravimo pregled 100+ kontrolnih točk, preverimo tudi nastavitev geometrije podvozja. Avto, ki ga naši strokovnjaki pregledajo in na podlagi tega pripravijo poročilo, ima na spletnem mestu DoberAvto.si značko AMZS Preverjeno. Kupci takega avtomobila so lahko bolj mirni, saj so na podlagi poročila naših strokovnjakov pred nakupom seznanjeni z morebitnimi skritimi napakami. 

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Kako na porabo bencina vpliva redno preverjajte tlaka v pnevmatikah. Kaj pomeni prenizek in kaj previsok tlak?

Neustrezen tlak v pnevmatikah vpliva na to, kako se bodo pnevmatike obnašale med vožnjo. Izdelovalci avtomobilov zato v navodilih za uporabo, ta informacija pa se nahaja tudi v avtomobilu,  jasno določajo, kakšen tlak mora biti v sprednjih in zadnjih pnevmatikah. Prenizek tlak v pnevmatikah poslabša vozne lastnosti: zavorna pot se podaljša, stabilnost v ovinkih poslabša, povečata se obraba pnevmatik in kotalni upor, ki znatno vpliva na porabo goriva. Redno preverjanje tlaka v pnevmatikah je zato nujno in ga svetujemo preverjati vsaj enkrat na dva meseca, vsekakor pa ob večjih spremembah temperature ozračja.

Kako kupiti tehnično brezhiben rabljen avto?

Da bi voznikom omogočili nakup dobrega rabljenega avtomobila, so v AMZS lani uredili portal DoberAvto.si, kjer so o posameznem avtomobilu na enem mestu zbrani vsi javno objavljeni podatki, iz katerih je razvidna tudi vsa njegova zgodovina. Ker je v oglasu prikazana tudi VIN številka (številka šasije) avtomobila (njen vpis je pri oddaji oglasa obvezen), se na portalu DoberAvto.si  prek sistema Avtolog.si samodejno prikažejo tudi podatki o prevoženih kilometrih, zgodovini lastništva in če je avto na seznamu ukradenih ali zaseženih vozil. Na portalu DoberAvto.si so tudi avtomobili z značko »AMZS Preverjeno«, ki so jih v AMZS servisnih delavnicah natančno pregledali njihovi strokovnjaki, ob oglasu pa je objavljeno tudi poročilo, iz katerega je razvidno, v kakšnem dejanskem stanju je avtomobil.

Nakup avtomobila preko interneta Avto Najbolj iskani avtomobili leta 2021 med Slovenci

Mehanik AMZS Jurij Kočar | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kako tehnika vožnje vpliva na obrabo ključnih komponent vozila in tudi na porabo goriva?

Način vožnje je eden ključnih dejavnikov, ki vplivajo na porabo goriva in tudi na obrabo motorja. »Priganjanje« hladnega motorja v visoke vrtljaje nikakor ne bo dobro vplivalo na delovanje in življenjsko dobo motorja. Enako velja tudi za vožnjo v visokih vrtljajih. Zato je ključno, da pravočasno pretaknemo v višjo prestavo. Menjalnika pa seveda tudi ne smemo puščati v previsoki prestavi, saj to spet negativno vpliva na porabo, lahko pa celo privede do drugih okvar. . Večina  novejših vozil ima tudi za ta namen signalno lučko ali neko oznako pri merilnikih, ki voznika opozori, da prestavi v višjo ali nižjo prestavo. Pomembno je tudi spremljanje prometa, da zaviramo pravočasno in pravočasno pospešujemo ter skrbimo za varno in tekočo vožnjo. To bo vplivalo tudi na nižjo porabo goriva.
V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem imajo tudi program »Varčna vožnja«, pri katerem vozniki spoznajo in se naučijo, kako prihraniti gorivo.

Komentarjev 3
  • Avatar Mansniolla
    Mansniolla 00:03 17.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Dusan12 11:13 16.januar 2022.

    Prebilček, ne odkrivaj tople vode, vsi poznamo zgodbico o Pepelki zato je ne ponavljaj, hvala

  • Jernej65 09:04 16.januar 2022.

    Avto vozim na servis, ko sam ocenim da je potrebno. Serviserjem dam toliko denarja kot je potrebno in nič več. Pleh je pleh in bo vedno še samo pleh, še za zdravje nobeden ne skrbi redno.