Avto > Iz druge roke
14656 ogledov

Najbolj iskani avtomobili leta 2021 med Slovenci

Nakup avtomobila preko interneta Žurnal24
Po katerih avtomobilih je bilo leta 2021 povpraševanje največje. Pogledali smo tako k prodajalcu, ki uvaža rabljena vozila iz tujine v Slovenijo, kot pri brskanju po spletnih oglasih za rabljena vozila. Kaj pa novi avtomobili? Podatki so zelo zanimivi.

Leto 2021 je v avtomobilski panogi bolj kot korona virus zaznamovalo pomanjkanje polprevodnikov in čipov za sestavo nekaterih avtomobilskih komponent. Rezultat tega je večje zanimanje za rabljena vozila, ki so dobavljiva takoj.

Pozanimali smo se po katerih vozilih je bilo v letu 2021 povpraševanje največje. Vprašali smo uvoznika rabljenih vozil iz tujine, ki je v prvi vrsti specializiran za uvoz premijskih vozil, vprašanja pa smo naslovili tudi na spletnega prodajalca vozil Doberavto, kjer v prvi vrsti izpostavljajo preverjena rabljena vozila. Pogledali smo tudi na trg novih vozil in preverili, kateri avtomobili so bili v vrhu po številu novih registracij v letu 2021.

Avtomobilski ključi | Avtor: Profimedia Profimedia

Avto, okvara, težave, mehanik Rabljeni Avto Na trgu letos rabljeni avtomobili, na katere je treba posebej paziti

Iz tujine večinoma avtomobili premijskih znamk

"Naše podjetje je specializirano v uvoz vozil iz Nemčije preko naše storitve narociavto.si. Največkrat uvožena znamka v letu 2021 je bila BMW, znotraj znamke pa najbolj popularna modela serija 3 oziroma serija 4, ki sta zavzela kar 29,31 % delež uvoza znamke BMW," pojasnjuje direktor podjetja Odkrit nakup, ki se ukvarja z uvozom rabljenih vozil iz tujine.

rabljena vozila, nakup Avto Rabljeni avtomobili kot "bitcoin"

Rabljeni avto prevoz | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot zanimivost izpostavlja, da je bil od vseh vozil BMW znamke, kar 20,69 %, ali vsak peti BMW, iz športnega oddelka "M". Na drugem in tretjem mestu sta si tesno skupaj znamki Mercedes-Benz, ki je imela v letu 2021 13,89 % deleža uvoženih vozil pri podjetju Odkrit nakup in Audi, ki je poskrbel za 13,06 % odstotni delež uvoza. Pri Mercedes-Benzu je bil najbolj popularen razred E, pri Audiju pa model A4. Skoraj vsak sedmi avtomobil je bil pri omenjenih nemških premijskih znamkah iz oddelka AMG oziroma S in RS. Volkswagen je zasedel 4. mesto po pogostosti uvoza z 11,94 %, med modeli iz Wolfsburga pa po podatkih Ferlina prednjači VW golf, s kar 41,86 % deležem. "Največje presenečenje je, da je bila več kot polovica golfov različice GTI oz R. Na lestvici izstopata tudi znamki Ford in Škoda, pri katerih prednjačijo športni modeli. Pri Fordu mustang, pri Škodi pa octavia RS. Edina znamka, kjer je glavni uvozni model SUV je Volvo, kjer je bilo kar 41,17 % uvoženih modelov XC90," pravi Ferlin, ki še dodaja, da ni nobeno presenečenje, da si prva štiri mesta in kar 55 % delež uvoženih vozil delijo nemške znamke. "Teh vozil je v Nemčiji največ, Nemci jih imajo najraje in tudi zelo dobro skrbijo za njih. Tudi v trenutnih časih, kjer se pri določenih modelih trg sooča s pomanjkanjem zaloge, je v Nemčiji teh vozil še vedno na zalogi dovolj," zaključuje Ferlin.

Mehanik leta 2019 Poročanje potrošnikov Avto Consumer Report: To so najbolj zanesljivi avtomobili

Priljubljeni avtomobili na spletu

Katere avtomobile pa iščejo Slovenci in Slovenke pri slovenskih ponudnikih rabljenih vozil? V AMZS, kjer so leta 2021 zagnali spletno stran za prodajo rabljenih vozil Doberavto.si, so nam posredovali podatke o najbolj popularnih oglasih za rabljena vozila na njihovem spletnem portalu, kjer v prvi vrsti izpostavljajo preverjena oziroma obetavna vozila.

Prodaja nakup novih avtov parkiršče | Avtor: Profimedia Profimedia

Zanimivo je, da je bilo, čeprav je tudi tu iskanje premijskih vozil v ospredju, največ ogledov za mali peugeot 207. Drugi avtomobil z največ ogledi na spletnem portalu je bil renault grand scenic, tretji pa audi A6 avant. Med desetimi največkrat ogledanimi rabljenimi avtomobili prevladujejo vozila nemških znamk, predvsem pa je zanimivo, da so obiskovalci spletne strani Doberavto najbolj iskali vozila z dizelskim motorjem. Med 25 najbolj popularnimi iskanji je sicer največ vozil znamke BMW in Volkswagen, bolj kot SUV vozila, pa je vladalo zanimanje za kombilimuzine in karavane. Zanimivo, zelo iskani so tudi rabljeni enoprostorci, ki so s trga novih vozil skoraj izginili.

Audi A6 avant Avto Tile avtomobili prevozijo največ kilometrov

Kaj pa novi avtomobili?

Statistika Sekcije za osebna motorna vozila razkriva, da je tudi v letu 2021 med novimi vozili daleč največje zanimanje za SUV vozila, ki predstavljajo skoraj 40 odstotkov vseh na novo prodanih avtomobilov pri nas. Vsak peti novi avtomobili je križanec oziroma mali SUV. 

Med avtomobilskimi znamkami je tudi v letu 2021 največ na novo registriranih osebnih avtomobilov znamke Volkswagen, sledita Renault in Škoda. Med posameznimi modeli z naskokom kralj slovenskih cest še naprej ostaja renault clio.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.