Avto > Iz druge roke
24713 ogledov

Na trgu letos rabljeni avtomobili, na katere je treba posebej paziti

Avto, okvara, težave, mehanik Profimedia
Na trgu rabljenih vozil so že, ali pa še bodo, vozila, ki so bila letos pod vodo. Predvsem v Ljubljani je bilo ob nedavnih poplavah veliko vozil poplavljenih. Vsa niso za odpis, verjetnost, da se bodo znašla na spletnih oglasih za rabljena vozila pa je velika. Na kaj morate biti pozorni pri nakupu.

Ljubljana je bila pod vodo. Številne garaže so napolnile avtomobile z vodo. Tudi številni avtomobili, ki jih v Slovenijo uvažamo iz Nemčije in drugje po Evropi, predvsem zahodna in osrednja Evropa se je soočala letos s poplavami, so lahko sporni. Ali je avto, pri katerem voda prodre v kabino in v motorni pokrov, za odpis ali se še popravlja? Kako prepoznati, da je bil avtomobil poplavljen? Je to možno ugotoviti s pregledom pred nakupom avtomobila. Na kakšen način?

Poplava in avto | Avtor: Youtube/Viral Hog Youtube/Viral Hog

Pred nakupom avto na pregled mehaniku

Z vprašanji smo se obrnili na AMZS, kjer so letos zagnali spletno stran za prodajo rabljenih vozil Doberavto.si. Tam najdete tudi oglase z oznako AMZS preverjeno oziroma obetavno. Na spletnem portalu je na voljo več sto takih vozil. Če ima avto značko obetavno to pomeni, da je ta avto potencialno dober nakup. V AMZS pa priporočajo, da pred nakupom ključne točke vozila pregledajo njihovi strokovnjaki.

Če je bil avtomobil poplavljen, je velika možnost, da je bil tudi odpisan kot »totalka«. Nekateri prodajalci vam lahko poskušajo prodati avtomobil, ki je bil poplavljen, vendar tega ne povedo in vam tudi ne priskrbijo njegove servisne dokumentacije. Pri tem vam bo gotovo v pomoč številka VIN, s pomočjo katere lahko dostopate do podatkov v registrih. A morda je še najboljše, če se avtomobilu brez znane zgodovine sploh izognete.

Jurij Kočar, vodja AMZS asistenčnega centra, pojasnjuje, da bodo laiki težko sami prepoznali, da je bilo vozilo poplavljeno, sploh, če je bilo vozilo ustrezno sanirano, torej očiščeno in popravljeno. "Takrat je težko prepoznati oziroma najti znake ali sledi poplave. Ti se sicer lahko kažejo kot nenavadna oksidacija na neizpostavljenih mestih, predvsem na električni napeljavi, kot sledi umazanije in peska v motornem prostoru, na dnu prtljažnega prostora, v skritih kotičkih notranjosti vozila in še kje."

Vodja AMZS servisa Jurij Kočar | Avtor: AMZS AMZS

Niso vsi poplavljeni totalka

V praksi je tako, da zavarovalnice vsa poplavljena vozila ne označijo kot "totalko." Kočar pravi, da je pri poplavljenih vozilih tako kot pri drugih poškodbah in se tudi v takih primerih odloča na podlagi ekonomske upravičenosti. "Torej glede na razmerje med ceno popravila in vrednostjo vozila. Če je vodnemu udoru izpostavljeno celo vozilo oziroma vsi vitalni deli, govorimo o težji poškodbi, ki ima kratkoročne in dolgoročne posledice."

Oglas za rabljeno vozilo | Avtor: Doberavto Doberavto

Kakšne težave torej lahko pričakujemo, če kupimo avtomobil, ki je bil poplavljen in pri katerem je zalilo motor? Vodja AMZS asistenčnega centra pravi, da se posledice poplav dolgoročno najbolj neugodno odražajo na električni napeljavi in elektronskih sklopih vozila. "Pričakujemo lahko nedelovanje oziroma motnje delovanja posameznih krmilnikov različnih sistemov vozila, tudi asistenčnih in varnostnih. S tega vidika je tovrstna poškodba ne le neugodna, ampak je lahko tudi nevarna, saj pomembno vpliva na varnost vožnje. Na vse skupaj močno vpliva tudi »vrsta« vode, v kateri je vozilo potopljeno."

Fekalne vode hujše kot deževnica

Fekalne vode, ki pogosto udrejo skozi jaške v garažah in slane vode lahko povzročijo bistveno več nevšečnosti kot npr. čista deževnica.

Zanimiv je bil tudi nasvet enega od mehanikov, ki je po televiziji gospo, ki je želela, da se premakne njen poplavljen avtomobilov, vendar je imel samodejni menjalnik, da naj ne zaganja motorja. Kočar pravi, da je v primeru poplavljenega vozila treba najprej odklopiti akumulator, nato pa vozilo z avtovleko pripeljati v ustrezno servisno delavnico, kjer se bodo mehaniki strokovno in odgovorno lotili sanacije nastale škode. "Nikakor naj voznik vozila ne zaganja," zaključuje sogovornik.

Poplavljeni avto v Celju | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Tako kot velja v večini primerov, tudi v tem še toliko bolj velja, da pred nakupom preverite zgodovino avtomobila. V Sloveniji obstajajo različni kanali, eden je tudi Doberavto.si, ki omogoča transparentno objavo podatkov o zgodovini in stanju vozila ter preprosto oddajo in iskanje oglasov

Kaj lahko storimo sami?

Poglejte, če se v avtomobilu pojavlja vlaga. Nekaterih območij na avtomobilu namreč ni nikoli mogoče popolnoma posušiti. Preverite lahko denimo, če je preproga v prostoru za noge suha in če je pod njo vlažno. Vlažna preproga ali preproga, ki zaudarja po plesni je dober znak, da je bila v avtomobilu iz kakršnegakoli razloga voda. Zatohel vonj po plesni je sploh znamenje prisotnosti vode v avtomobilu.

Preverite elektriko. Če je bil avtomobil poplavljen, je velika verjetnost, da so bile prizadete tudi električne komponente. Preverite, če pravilno delujejo vse luči, prav tako pa tudi električne šipe in druga električna oprema. Če kaj od tega ne deluje, je to razlog za dodatno preverjanje stanja avtomobila.

Vžgite motor in vključite gretje. Voda, ki je zastala v sistemu gretja in zračenja namreč lahko povzroči povečano kondenzacijo. Vključite torej gretje in opazujte, če se šipe rosijo, kar je znak vlage v sistemu zračenja.

Poglejte tudi pod pokrov motorja. Pod pokrovom namreč lahko najdete velika območja rje, ki lahko nakazujejo, da je bil avtomobil poplavljen. Dobro je, da je z vami pri pregledu avtomobila mehanik, ki bo prepoznal morebitne nepravilnosti na motorju ali zaganjalniku in seveda »kakovost« rje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.