Avto > Iz druge roke
5037 ogledov

Rabljeni avtomobili kot "bitcoin"

Nakup avtomobila Profimedia
Borza rabljenih avtomobilov Autoscout24 poroča o najvišjih cenah rabljenih vozil, ki so jih kdaj izmerili za tekoče leto. Enako opažajo pri konkurenčnem spletnem portalu Mobile.de.

Nova resničnost je, da so lahko malo rabljena vozila dražja kot nova. O tem smo pred kratkim pisali na zurnal24, ko nam je uvoznik rabljenih vozil iz tujine razkril, da je primerljiv avto, ki so ga letos uvozili v Slovenijo dražji kot avto istega letnika, ki so ga v Sloveniji prodali pred dvema letoma. Kot smo poročali, so nekateri malo rabljeni avtomobili, stari do enega leta, lahko celo dražji od novih, saj se na nekatera nova vozila zaradi pomanjkanja materialov v proizvodnji novih vozil čaka tudi po leto dni.

Uradne podatke so posredovale tudi spletne strani z rabljenimi avtomobili, kot sta ena največjih evropskih ponudnikov Autoscout24 in Mobile.de, sicer priljubljeni tudi med slovenskimi iskalci rabljenih vozil.

Nakup avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Spletna dražba vozil Autopoint Avto Svoj rabljen avto lahko po novem prodate na dražbi

Rekordno visoke cene

Cene na trgu rabljenih avtomobilov so dosegle novo najvišjo vrednost vseh časov. To je rezultat raziskave indeksa cen rabljenih avtomobilov za leto 2021, ki so ga opravili pri spletnem prodajalcu rabljenih avtomobilov Autoscout24. Povprečna cena rabljenega avtomobila v letu 2021 je bila 22.841 evrov. To ustreza desetodstotnemu povečanju, oziroma povečanju za 2027 evrov v primerjavi z letom prej.

Rabljeni so se podražili v vsem avtomobilskih razredih in v vseh starostnih skupinah. Po analizi AutoScout24 so se najbolj podražili avtomobili v srednjem razredu (+ 14 odstotkov) in mali avtomobili (+ 12 odstotkov). "Leta 2020 so cene ostale skoraj na ravni prejšnjega leta, zdaj pa so se zvišale za 10 odstotkov. To se ni zgodilo še nikoli do zdaj," povišanje cen komentira Stefan Schneck, vodja prodaje za Nemčijo pri Autoscout24.

Nakup avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Fiat Punto Evo 1.4 Turbo Multiair 16v S&S Sport TÜV Avto Rabljeni: Pet majhnih z največ napakami

Trenutno so rabljeni avtomobili dosegli zgodovinsko najvišje cene. Novembra so se cene povečale bolj kor v celotnem letu 2021. Autoscout24 je v svojih oglasih zabeležil 18-odstotno rast na povprečje 24.965 evrov za prodani rabljen avtomobil. Konkurent Mobile.de poroča o podobnem gibanju cen: povprečna ponudbena cena novembra je bila 29.312 evrov. To je skoraj 21 odstotkov več kot v istem mesecu lani, ko je bila povprečna cena za vozilo 24.239 evrov.

Pomanjkanje čipov in korona dvigujeta cene

Trend rasti cen potrjujejo tudi tržni opazovalci pri Deutsche Automobil Treuhand (DAT). Od januarja do oktobra 2021 se je denimo preostala vrednost tri leta starih bencinskih vozil dvignila s povprečja 55,6 odstotka na 59,3 odstotka prvotne prodajne cene novega avtomobil. Krivulja se je močno dvignila od letošnjega junija dalje. V normalnih letih bi od sredine leta pričakovali rahel upad, je za spletno stran Automobilwoche povedal tiskovni predstavnik DAT Martin Endlein. "To je zelo nenavadna situacija," je dodal.
Strokovnjaki se strinjajo, kaj je vzrok za visoke cene rabljenih avtomobilov. Krivo je pomanjkanje čipov, zato se avtomobilski proizvajalci soočajo z rekordnim upadom proizvedenih vozil, posledično je treba na nov avto čakati tudi po leto dni, novi avtomobili pa dosegajo rekordne cene. Vzrok za pomanjkanje čipov je korona kriza, ko so avtomobilski proizvajalci morali ustavljati proizvodnjo, niso naročali določenih delov kot so čipi, ki jih zaradi hitrega okrevanja gospodarstva na vseh področjih primanjkuje. Veliko je povpraševanje po vozilih iz zaloge, ki jih potrebujejo obrtniki, ponudniki rent-a-carja in drugi, a jih na trgu ni.

Nakup avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne kupite mačka v žaklju

Na AMZS so letos zagnali spletno stran za prodajo rabljenih vozil Doberavto.si. Tam najdete tudi oglase z oznako AMZS preverjeno oziroma obetavno. Na spletnem portalu je na voljo več sto takih vozil. Če ima avto značko obetavno to pomeni, da je ta avto potencialno dober nakup. V AMZS pa priporočajo, da pred nakupom ključne točke vozila pregledajo njihovi strokovnjaki.

Nakup in prodaja avta avtov vozil evri Staro za novo Avto Prodajalec mu je ponudil 2.000 evrov, sam ga je prodal za 4.500

Ponudba mladih rabljenih vozil do enega leta na Autoscout24 se je v primerjavi z letom prej zmanjšala za več kot 20 odstotkov. Da se bo to v kratkem spremenilo, za zdaj ni pričakovati. Kar potrjuje tudi naš sogovornik Marko Ferlin iz podjetja Odkrit nakup.
Čakalni roki za nove avte so že sedaj tako dolgi, da se po besedah sogovornika določene stranke raje odloči za nakup šest do 12 mesecev starega vozila in v določenih primerih za nakup odštejejo celo enako ali višjo ceno, kot za novega. "Sicer so taki primeri za zdaj še zelo redki, jih pa opažamo že leto dni. Še posebej, ko gre za kupca, ki avto potrebuje takoj. Npr. avtošole, rent-a-car podjetja, trgovski potniki ... Imamo primere avtošol, ki so preko nas naročili npr. pol leta stare VW golfe osme generacije z do 25 tisoč prevoženimi kilometri in jih lahko za svoje delo uporabljajo takoj, nove pa bi lahko čakali tudi do šest mesecev, morda celo devet mesecev," pravi Ferlin.

Avto, okvara, težave, mehanik Rabljeni Avto Na trgu letos rabljeni avtomobili, na katere je treba posebej paziti

Sogovornik zaključuje, da trenutno ni videti koncu trenda naraščanja cen rabljenim vozilom, zato vsem, ki nameravajo vozilo kupiti v roku leta dni, svetuje, da z nakupom pohitijo, če lahko.

Komentarjev 3
  • Josephine_Williams 15:13 09.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • peter992 13:07 09.december 2021.

    Do zdaj sem zmeraj kupil avto star pet šest let za polovično ceno. Avta ki prevozi več kot 15.000 km na leto sploh ne pogledam. Da bi pa kupil dve tri leta star avto, da ima okoli 150.000km, mi pa ...prikaži več na kraj pameti ne pade. Pa vsak avto do zdaj, ki sem ga kupil, tri štiri leta, brez vsakega popravila.

  • rd2dmk2 09:25 09.december 2021.

    čudno a ne, turizma ni , rent-a-car pa nabavlja novo floto, , firme jamrajo, ( turizen - joj, au, , auč, na poooomoč ) nabavljajo pa nove službene avte, taxi propada, prihaja uber rabijo na nove avte... avto industrija joka, ...prikaži več zraven pa z rekordnimi dobički. saj previm vzemi tistemu ki jamra in daj tistemu ki se hvali.... mogoče boste pa kdaj zakapiral.