Avto > Iz druge roke
47097 ogledov

Prodajalec mu je ponudil 2.000 evrov, sam ga je prodal za 4.500

Opel insignia Andrej Leban
Glede na podatke naših sogovornikov se 40 do 50 odstotkov kupcev ob nakupu novega avtomobila odloči starega prodati avtomobilski hiši, pa čeprav bi lahko sami avto prodali dražje. To kažejo tudi trije primeri bralcev, ki so kupovali nov avtomobil in so želeli v ceno vključiti svoj stari avto.

Razkrivamo tri primere menjave starega avtomobila za novega. V dveh primerih sta kupca novega po oceni starega svojega raje prodala sama, v enem primeru pa se je bralka odločila, da svoje staro vozilo vključi v ceno. Izkušnje so različne, zato svetujemo, da, če se vam ne mudi, najprej vozilo skušate prodati sami, če pa potrebujete denar takoj, pri čemer ne želite imeti opravka z različnimi preprodajalci, ki prežijo na rabljene avtomobile, pa je menjava staro za novo lahko tudi dobra kupčija.

Rabljeni avti Rabljeni Avto 10 najbolj zanesljivih do 5.000 evrov

Trg rabljenih avtomobilov cveti kot še nikoli. Povpraševanje po rabljenih vozilih je veliko, kar je v enem od člankov na zurnal24.si razkril tudi Marko Ferlin, direktor podjetja Odkrit nakup, ki se ukvarja z uvozom rabljenih avtomobilov v Slovenijo. Tudi zato so cene rabljenih močno poskočile. Zato je morda pravi čas za menjavo starega avtomobila za novega. A pred tem morate narediti domačo nalogo in se pozanimati, koliko je vredno vaše vozilo na trgu.

Na spletu višje oglaševane cene od prodajnih 

Avto, nakup, kupovanje, avtosalon | Avtor: Profimedia Profimedia

Gašper Picelj iz podjetja Autopoint, kjer se ukvarjajo s spletnimi dražbami vozil pravi, da se ceno vozila določi na osnovi Eurotaxa in razmer na trgu, kjer se pogleda povprečne cene rabljenih vozil v Sloveniji. To lahko preverite tudi sami na spletnih oglasih, vendar so tam oglaševane cene, ki so višje kot pa je končna prodajna cena. So pa dobra orientacija, da veste, ali sprejmete ponudbo avtohiše, kjer bi kupili novo vozilo in bi dali starega v ceno.

Rabljeni avto prevoz Iz prve roke Avto Neverjeten skok cen rabljenih vozil

Predstavljamo tri povsem različne izkušnje naših bralcev. Prvi si je lastil opel insignio starejšega letnika. Prodajalec novih avtomobilov mu je bil pripravljen ponuditi za vozilo največ 2.000 evrov, čeprav so se na spletu tovrstni modeli primerljivega letnika oglaševali po ceni dobrih 5.000 evrov. Prodajalec mu je razložil, da ima vozilo "slab sloves" med kupci, zato bi ga utegnili prodajati tudi dve leti. Ker se mu ni mudilo s prodajo, saj je bila čakalna doba na nov avtomobil dobrega pol leta, ga je dal v oglas in po petih mesecih prodal za 4.500 evrov.

Spletna dražba vozil Autopoint | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Podobno se je odločil tudi zdaj že nekdanji lastnik šest let stare mazde6 s 120.000 prevoženimi kilometri. Bralec je bil prvi lastnik, za karavana pa so mu ponudili 9.000 evrov. Sam jo je preko spletnega oglasa prodal za 10.800 evrov.

Ford Kuga Rabljeni Avto Rabljeni: Tako na lahko vas bodo ogoljufali za nekaj tisoč evrov

V tretjem primeru je bralka prodajala peugeota 2008. Ker je vozilo na trgu rabljenih vozil zelo zaželeno, ji je prodajalec ponudil dobro ceno, ki je bila primerljiva tistim v oglasih. Ker se je odločila za nakup nove generacije peugeota 2008, se je zmenila, da ji staro vozilo odkupijo, ko bo dobila novega. Dejala je, da se je na ta način znebila stalnih obiskov na domu morebitnih kupcev, ki zbijajo ceno, da bi z njim zaslužili ob ponovni prodaji, hkrati pa je lahko avto uporabljala do prevzema novega modela.

Tveganja za prodajalca

Po odgovore smo se napotili k dvema prodajalcema novih vozil pri nas, ki ponujata odkup starih vozil in prodajalcu, ki se ukvarja s spletnimi dražbami.

Pri Avtohiši Vič so nam odgovorili, da je cena, ki jo določijo odvisna od ohranjenosti vozila, starosti, kilometrov, servisiranja, morebitnih poškodb in prisotnih okvar, ki jih je potrebno sanirati pred prodajo novemu kupcu. "Tveganje avtohiše je pri skritih napakah, za katere fizična oseba ne odgovarja, odgovarja pa avtohiša, čeprav so bili lahko tudi nam prikriti," pravijo v avtohiši Vič. Pri podjetju KMAG dodajajo, da med tveganja avtohiše med drugim sodijo stroški vozila na parkirišču, vzdrževanje vozila, padec cene na trgu ipd.

Mazda6 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spletna dražba vozil Autopoint Na dražbi Avto Na dražbi: Za passata nastavili ceno 1.300 evrov, prodali pa za 6.400 evrov

V avtohiši se vam lahko zgodi, da ne bodo odkupili vašega starega vozila. "Lahko se zgodi, če se ugotovi neskladnost števca kilometrov z dejanskimi kilometri, če predvideni stroški  popravila na vozilu predstavljajo preveliko tveganje pri odkupu, če se prodajalec in kupec ne strinjata pri odkupni vrednost," pravijo pri AH Vič, na drugi strani pa pri KMAG, kjer se okoli 40 % strank odloči za opcijo "staro za novo" ali "staro za staro, pravijo, da: "Mi odkupujemo vsa rabljena vozila."

Pri Autopointu pojasnjujejo, da bo v praksi zasebni lastnik vozila lahko dobil nekaj višjo ceno. "Če ga proda končnemu kupcu, doseže praviloma nekaj višjo ceno. Je pa res, da potem prodajalec odgovarja za morebitne skrite napake. Če pa prodajalec da vozilo v račun za drugo vozilo,  pa pri nas praviloma doseže višjo ceno kot bi bilo "staro za novo", pravi Picelj.

Peugeot 2008 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kje so potem slabosti, če sami prodajajo avto? Picelj pojasnjuje, da gre predvsem za čas, ki ga prodajalec porabi za prodajo vozila, v to so všteti telefonski klici, testne vožnje, barantanje. "Na koncu pa še odgovornost za stanje vozila. V kolikor prodajalec vozilo v prodajo pripelje k nam v Autopoint, mi vozilo pogledamo, slikamo in umestimo v dražbo, ki je javna in jo prodajalec lahko spremlja v živo. Vse skupaj je za prodajalca popolnoma enostavno, vozilo je prodano in plačano v manj kot enem tednu, pa še prodajalec nima nobenega dela s tem."

Komentarjev 8
  • sandi76 09:39 03.november 2021.

    Nič novega. Pri meni ista zgodba. Ko sem prodajal rabljen avto, me je en kao mehanik skoraj nazjal, za kakšno ceno prodajam in da ga nikoli ne bom prodal. Ponudil mi je neko ceno, ker on rabi rezervne dele, na ...prikaži več koncu sem avto prodal v kratkem času za skoraj dvakratno ceno od tiste, ki mi jo je on ponujal. Druga zgodba je pri prodaji staro za novo, kjer ti prodajalec novega avtomobila starega oceni na tako nizko ceno, da se ti splača sam prodajat.

  • 5ab88cdfad1c39da632cc9a4d7a3774b4e76408a 07:27 02.november 2021.

    Za vsako stvar si je pač potrebno vzeti čas pa naj bo to čiščenje, učenje, šport .... in če si za prodajo vozila nisi pripravljen vzeti nekaj časa, bo to storil nekdo drug .

  • Kvakec 13:51 01.november 2021.

    Clio4, letnik 2016, 48.000 km, kot nov. Preskočil zadnji servis, gume za menjavo. Avtohiša ponudila 6.000€, prodal njihovemu zaposlenemu privat za 6.700€. V avtohiši vzel nov avto. Za servise in ostalo me ne vidijo več, nategatorji.