Avto > Iz druge roke
35114 ogledov

Neverjeten skok cen rabljenih vozil

Rabljeni avto prevoz Profimedia
Nemški rabljeni avtomobili, ki so tudi tarča številnih Slovencev, ki svoja vozila naročajo v tujini, so se močno podražili. AutoScout 24, ki velja za največjega evropskega spletnega prodajalca vozil, razkriva, za koliko so rabljena vozila dražja.

Cene rabljenih vozil vztrajno naraščajo in tempo ne pojenja. To potrjujejo tudi podatki nemškega portala za rabljena vozila AutoScout 24, kjer navajajo, da se je povprečna cena rabljenega avtomobila junija v Nemčiji povzpela na 22.941 evrov, kar je še en izmed zaporednih rekordov. V medletni primerjavi to pomeni podražitev do 3000 evrov.

Tehnični pregled SERVIS Avto Katere avtomobile srednjega razreda se splača kupiti?

Razloge za rast cen je pojasnil vodja spletnega prodajalca Stefan Schneck. Ne gre le za ekonomsko negotovost prebivalstva, ki jo povzroča pandemija, kar vodi v preložitev nakupa novega avtomobila, niti za dvig cen novih avtomobilov zaradi emisijskih tehnologij.
Schneck pravi, da gre za preplet manjših in večjih dejavnikov. Glavna je kriza polprevodnikov, ki omejuje proizvodnjo novih avtomobilov in njihovo dobavljivost. Potrošniki se zato pogosteje, kot je bilo to v preteklosti, zatekajo k rabljenim vozilom, kar je njihove cene potisnilo na rekordno raven. Drugi razlog pa je, da ljudje ohranjaj ov lasti avtomobil dlje kot pred pandemijo. Zato je ponudba rabljenih avtomobilov skromnejša.

Avtomobili dalj časa ostajajo v voznih parkih

To ne velja samo le za zasebne lastnike, ampak tudi za podjetja in lizinške družbe, ki upravljajo vozne parke in so pri obnavljanju voznega parka bolj zadržani.

Na trgu so nove možnosti za preverjena rabljena vozila, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? Kočar o tem pravi: »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati.«
 

Parkirani avtomobili Tudi pri nas Avto Velike spremembe pri nakupu in prodaji rabljenih in novih vozil

Schneck še pravi, da podjetja bolj varčujejo kot pred pandemijo. Še en pomemben trend v Nemčiji je, da zaradi pandemije ljudje manj uporabljajo javni prevoz in imajo raje individualnega, prevažajo se s svojimi avtomobili. To je dodatno povečalo povpraševanje po avtomobilih in dvignilo cene rabljenim. Po Schneckovih besedah je edina izjema kategorija športnih avtomobilov, kjer so se povprečne cene znižale.

Veliko povpraševanje po dizlih

Zanimivo je pogledati tudi na vrsto pogonov, ki bistveno vplivajo na cene. Medtem ko je povprečna cena bencinskih avtomobilov na trgu rabljenih avtomobilov 20.456 evrov, morate za dizelske motorje plačate povprečno 25.091 evrov. Dizelski avtomobili spadajo celo v najhitreje rastoči tržni segment. To pomeni, da so Nemci spet razpoloženi za varčne dizelske motorje in ker se dizelska ponudba na trgu novih avtomobilov močno zmanjšuje, jih iščejo na trgu rabljenih vozil. Dražji so le hibridi in električni avtomobili. Cene hibridnih avtomobilov dosegajo 35.440 evrov, čisto električnih pa 35.196 evrov. V tem primeru pa razlog ni veliko povpraševanje, ampak dejstvo, da gre večinoma za relativno nova vozila, ki so na trgu šele kratek čas.

Dacia Sandero Presenečenje Avto Presenečenje: Avto, ki najbolje ohranja vrednost

Višjim cenam še ni videti konca

Marko Ferlin, direktor podjetja Odkrit nakup, ki se ukvarja z uvozom rabljenih vozil iz tujine, pravi, da že vse leto opažajo naraščanje cen rabljenih vozil. Predvsem pri vozilih tipa VW passat, audi A4 in A6, škoda octavia, BMW serije 3 in 5 itd. Ferlin pravi, da stranke, ki pristopajo k nakupu počasi, analitično in ki spremljajo trg dalj časa ter čakajo na "dobre ponudbe" same ugotavljajo, da jim ta pristop letos ne obrodi sadov in se hitreje odločajo za nakup avta, preden se jim še dodatno dvigne cena. "Ugotavljamo tudi, da stranke danes kupujejo rabljene avte po višji ceni, kot so jih kupovali lani avgusta. To mislim, da se dogaja predvsem na račun težav z dobavo novih in predvsem zaradi podaljšanih dobavnih rokov novih (nekateri tudi do 12 mesecev)." 

Rabljen avto | Avtor: Profimedia Profimedia

To pomeni, da se stranka, ki bi drugače kupila novega, zaradi dolge čakalne dobe raje odloči za 6-12 mesecev starega. Ferlin navaja primere, kjer se odločajo tudi za 2 leti stare avtomobile, ki stane enako ali celo več kot nov. "A jim toliko več pomeni, da se lahko vanj usedejo praktično takoj, še vedno pa dobijo avto v tovarniški garanciji, z nizko kilometrino itd. Stranke so pripravljene plačati določen delež cene za hitrost dobave."

Trg premijskih vozil oziroma športnih/super športnih avtov gre v dve smeri. Poslovne limuzine najvišjega razreda (BMW serije 7, mercedes-benz razred S) v prvih dveh letih praviloma še vedno izgubijo velik delež cene (čeprav manj, kot so jih do sedaj). Rabljenim športnim in super športnim vozil pa so cene poskočile še bolj kot prej omenjenim, bolj vsakdanjim vozilom.

Narociavto.si, Marko Ferlin | Avtor: narociavto.si narociavto.si

Rabljeni avti Rabljeni Avto 10 najbolj zanesljivih do 5.000 evrov

Tako po besedah Ferlina na primer BMW M3/M4 competition letnika od 2017 naprej praktično ne morete dobiti pod 50 tisočaki, kar je bila relativno lahka naloga do aprila letos. "Enako ugotavljajo naše stranke, ki so v začetku leta kupila porsche carrero (primer: model 991.2), Mercedes-Benz GT S coupe itd. Tem avtom je v roku nekaj mesecev cena poskočila tudi do 15 %." Pestro je tudi dogajanje pri rahlo starejših športnih avtih, kjer so določenim zanimivo poskočile vrednosti - "tu pa mislim, da je še predvsem vpliv okoljevarstvenih ukrepov, kjer se zmanjšujejo kubature motorjev, prehaja se na hibridne in električne motorje. V12 motorja v serijsko narejenem avtu praktično skoraj ni več mogoče zaslediti, ukinjajo se tudi V10, določeni modeli, ki so sloveli po 8 valjnih motorjih, so presedlali na 4 valjne itd."

Ferlin zaključuje, da so zbiratelji že ukrepali in začenjajo z nakupi avtov, ki bodo polnili njihove zbirke (in srca), tudi potem, ko bo hrumenje iz izpušnih cevi v novih avtih ugasnilo.

Komentarjev 6
  • ilija 20:22 12.avgust 2021.

    V Ljubljani ma nasploh v Sloveniji se v zadnjem času pere toliko denarja samo naj se pogleda v zadnjem času koliko je odprtih na novo prodaja rabljenih avtomobilov sicer je pa človek malo bolan da za 25 000 ali več ...prikaži več kupuje rabljen avto za ta denar se kar soliden z ful opreme se da kupiti tudi nov.

  • Avatar skeptik
    skeptik 12:19 12.avgust 2021.

    Žal se dražijo domala vse dobrine, tudi kot posledica podražitve ključnih surovin. Če ostanemo na cesti, se močno dražijo tudi rabljeni avtodomi in počitniške prikolice.... Cene 20 in več let starih so nenormalne. Se splača mal počakat, da tudi ta ...prikaži več balon poči, kot bo počil nepremičninski

  • rd2dmk2 10:03 12.avgust 2021.

    jest že iščem zastavo 101. vi ka kar kupujte tesle in idx. ko bodo hekerji vdrli v njih , potem boste šele plačeval...ko bo vaša žena se namest k ftizerju odpeljala k vaši ljubici. hehehe.. avto industrija ni sposobna naredit ...prikaži več zaščite za zagon avta brez ključev, bo pa delala povezavo avta z domačo firmo. sevisni interval bo pa..če se kripe ne bodo prodajale, boste pa hodil na srevis kot k brivcu.