Avto > Iz druge roke
35958 ogledov

Presenečenje: Avto, ki najbolje ohranja vrednost

Dacia Sandero Saša Despot
Ohranjanje vrednosti njihovih avtomobilov za veliko lastnikov igra pomembno vlogo pri nakupu avtomobila, zato je pomembno, da vemo, če bomo za svoj avto ob prodaji iztržili veliko ali pa bo izgubil svojo vrednost. Zadnja raziskava je izpostavila nizkocenovni avtomobil.

V raziskavi Wertmeister, ki sta jo skupaj že osemnajstič izvedla nemška revija Autobild in specialist za prodajo avtomobilov Schwacke, se je izkazalo, da se je med 6.751 modeli iz 350 modelnih serij in trinajstih segmentov kot avtomobil,  ki s časom najbolje ohranja svojo vrednost, izpostavil dacia sandero stepway TCe 90. Sandero stepway je namreč zmagal v svojem segmentu, z najmanjšo povprečno izgubo vrednosti 34 odstotnih točk pa tudi v celotni raziskavi.

Lexus NX 300h Avto Katere so najbolj zanesljive avtomobilske znamke?

Porsche 911 turbo S | Avtor: Porsche Porsche

Medtem ko so v raziskavi do nedavnega večinoma prevladovale nemške znamke, se je predvsem letos izkazalo, da jim je tuja konkurenca, ko gre za ohranjanje vrednosti, postala enakovredna. Zmagovalci v posameznih kategorijah so namreč skoraj enakomerno razporejeni med nemškimi in tujimi znamkami.

Rabljeni avti Prodajate avto? Avto Prodajate avto? To morate vedeti!

Ohranjanje vrednosti vse bolj pomembno

Direktor podjetja Schwacke Thorsten Berg pravi, da v času naročniških razmerij, zasebnih leasingov in delitvenih shem ohranjanje avtomobila igra vse bolj pomembno vlogo pri odločitvi za nakup ali zgolj souporabo avtomobila. Izguba vrednosti je pomembna tudi  za operaterje poslovnih modelov, ki vključujejo avtomobile, saj bodo avtomobile po uporabi prodali in zanje poskušali doseči čim višjo ceno.

mercedes S250 CDI BlueEfficiency | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

V segmentu športnih avtomobilov so trdno na prvem mestu še vedno Nemci, znamka Porsche, pri kateri izstopa predvsem štirikolesno gnana različica porscheja 911 carrere. V nasprotju s preteklimi leti je letos le en proizvajalec zmagal v dveh kategorijah. V razkošnem segmentu se je na prvo mesto uvrstila dolga različica Mercedesove limuzine razreda S, v segmentu enoprostorcev pa mercedes-benz razred V. V kategoriji električnih vozil sprememb ni, saj sta svoja lanska naslova ubranila tako mini cooper SE kot tudi tesla model S maximum range.

bencinska črpalka, gorivo Pomembna sprememba Avto Letos novosti pri gorivu, kaj to pomeni za starejša vozila?

Pogled na pogonske sklope pokaže, da v večini segmentov že prevladujejo bencinske različice. Izjemi sta  le segmenta enoprostorcev in razkošnih limuzin, kjer so v vrhu dizelske različice. Med kompaktnimi športnimi terenci pa je na prvem mestu celo toyota RAV4 4X2 hybrid, torej hibridni model.

Toyota RAV4 | Avtor: Anže Petkovšek Toyota RAV4 Hybrid. Anže Petkovšek

Komentarjev 2
  • scharc 16:16 27.junij 2021.

    Ni jasno vidnega podatka, po koliko letih imajo avto prikazani delež izvirne vrednosti.

  • Sean_Pal 15:55 27.junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦