Avto > Iz druge roke
22872 ogledov

Tile avtomobili prevozijo največ kilometrov

Audi A6 avant Andrej Leban
Pri nemški agenciji za izvajanje tehničnih pregledov TÜV so preverili, kateri avtomobili v prevozijo največ kilometrov.

Avtomobili so različni in, čeprav je njihov osnovni namen prevoz ljudi in prtljage,  služijo različnim namenom. Od tega je tudi odvisno, koliko kilometrov povprečno prevozijo. Če naenkrat lahko prevozijo velike razdalje, veliko pove tudi o njihovi zanesljivosti, vendar pa tudi tu ni nekega pravila.

Auto Wallis Ljubljana servis mehanik Devet prvakov Avto Poročilo: Devet najbolj zanesljivih avtomobilov

Volkswagen passat | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Pri agenciji TÜV vsako leto izdajo poročilo o zanesljivosti pregledanih modelov, poleg tega pa tudi druge podatke, med njimi tudi povprečno število kilometrov, ki jih je posamezni model prevozil v več letih. Čeprav gre za relativno številko, so podatki kljub temu razmeroma zanesljivi, saj so jih zbrali na osnovi pregleda več kot devet milijonov vozil. V poročilu z izidom leta 2021 so tako zbrani podatki o avtomobilih, ki so jih pregledali med junijem 2019 in julijem 2020.

100.000 in več

Poročilo torej omogoča tudi vpogled v trenutno stanje na števcih kilometrov teh avtov. Verjetno ni presenetljivo, da se je med prvaki v prevoženih kilometrih znašlo največ avtomobilov, ki so stari od 10 do 11 let, saj so v uporab najdlje in se jim je v tem času lahko marsikaj zgodilo. Njihovi števci kilometrov se sicer gibljejo v bližini številke 100.000. Te so v raziskavi tudi upoštevali.

Rabljeni avti Rabljeni Avto 10 najbolj zanesljivih do 5.000 evrov

Vendar pa vsi modeli k povprečni prevoženi razdalji ne prispevajo enako in razlike med njimi so lahko ogromne. Med njimi so namreč takšni, ki dnevno požirajo kilometre, prav tako pa tudi takšni, ki večini časa prebijejo v garaži. Omenjenih deset modelov gotovo ni med njimi, saj na leto povprečno prevozijo od 16 do 20 tisoč kilometrov.

Hyundai i30 Avto Najbolj zanesljivi avtomobili 2021

Deset popotnikov

To posredno priča o njihovi zanesljivosti. Na seznamu na primer ni japonskih, korejskih ali francoskih modelov. Lestvico »TOP 10« tako sestavljajo večinoma nemški premijski modeli, poleg njih pa še avtomobili znamk Volvo, Škoda in Ford. Upoštevajmo, da je poročilo nastalo v Nemčiji in da bi pri nas lahko blio nekoliko drugačno. In kateri so na stopničkah? Na prvo mesto se je povzpel 10 let star audi A6 z 202.000 prevoženimi kilometri, na drugem mestu je volvo V70/XC70 s 198.000 kilometri, na tretjem pa volkswagen passat s 193.000 prevoženimi kilometri.

Volvo V70 (2010) | Avtor: Volvo Volvo

Medtem ko sta audi in volkswagen tipična direktorska avtomobila, od katerih težko delo kar pričakujemo, to za volvo ne velja tako zelo. Kljub temu se je uvrstil pred denimo managerski BMW 5, ki se je s 192.000 kilometri znašel na četrtem mestu. Očitno imata težko življenje tudi forda S-max in galaxy, ki na petem mestu prevozita več kilometrov kot velika SUV-ja mercedes-benz ML ali volvo XC60. Za njiju se je zvrstil še passatov tekmec ford mondeo, deseterico pa sta zaključila mercedes-benz razreda E in škoda superb.

Kateri so tudi zanesljivi?

Zanimivo je, da če na te avtomobile pogledamo s stališča zanesljivosti, vsi ne spadajo v vrh. Audi A6 je s 64. mestom v svojem  razredu celo pod povprečjem, enako pa velja tudi za volkswagen passat, ford S-max, mercedes-benz ML in ford mondeo. Morda je tako tudi zato, ker so v svoji življenjski dobi zaradi veliko kilometrov bolj izpostavljeni obrabi.

Rabljeni avto prevoz Rabljnei Avto Tri uspešnice s trga rabljenih vozil

Vendar pa to ne velja za vse, saj v tej druščini z zanesljivostjo blestijo mercedes-benz razreda E, volvo XC60 in škoda superb. Če najdete rabljeni primerek teh avtomobilov z malce manj prevoženimi kilometri, bi se torej lahko izkazal za dober nakup.

Škoda superb | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

tehnični pregled Poročilo Avto Najbolj pogoste napake pri rabljenih
Komentarjev 2
  • Toma 10:41 20.december 2021.

    Kakšne male številke! Moj prešnji ne-premium avtomobilček jih je naklepal 365.000 v 8-ih letih - Menjana sklopka in en kolesni ležaj. Zdajšni mali bencinarček pa 140.000 v 3,5 letih - menjano ni nič. Pa pelje dosti bolj korjažno kot tale ...prikaži več nemška sodrga za gadne pare!