Avto > Iz druge roke
4384 ogledov

Najbolj pogoste napake pri rabljenih

tehnični pregled Saša Despot
Nemška agencija za certificiranje potrošniških izdelkov TÜV Süd je tudi letos pripravila poročilo o najpogostejših napakah, ki se pojavljajo na rabljenih avtomobilih.

Poročilo sicer obravnava predvsem kakovost posameznih avtomobilskih modelov, vendar pa se dotika tudi ostalih področij. Med njimi je seznam najbolj pogostih okvar, ki so se v povprečju pojavljale na rabljenih avtomobilih, starih do tri, pet, sedem, devet in enajst let.

Avto servis delavnica Avto Pet sklopov, ki se pri avtu po koncu zime največkrat pokvarijo

Pregled statistike napak v 4,8 milijona zapisov o tehničnih pregledih avtomobilov, ki so jih opravili v delavnicah podjetja TÜV Süd, je pokazal, da na splošno ni opaziti izrazito slabe kakovosti posameznih komponent rabljenih avtomobilov, oziroma je ta bolj ali manj ostala na enaki ravni kot doslej. 

start-stop, ležaj ročične gredi Avto Celo izdelovalci namigujejo, da v avtih raje izklopite ta vgrajeni sistem

Glede na lansko leto so rahlo, a le 1,3-odstotno povečanje pomanjkljivosti na področju karoserije, šasije in podvozja, kjer se je v nekaterih primerih za težavno pokazala predvsem korozija. Poleg tega strokovnjaki zaznavajo tudi težave z zavorami in obesami, kar bi lahko pripisali tudi dejstvu, da gre v tem primeru za zelo obremenjene dele avtomobila, ki še bolj obremenjeni postajajo zaradi hektičnega sloga vsakdanjega življenja in z njim povezanih kratkih voženj z malo obzira do tehnike. Avtomobili postajajo tudi vse večji in težji, kar pomeni, da so omenjeni sklopi vse bolj obremenjeni.

Manj izgube motornega olja

Po drugi strani so opazili odstotno izboljšanje na področju varovanje okolja, kjer izstopa izguba motornega olja. V zadnjih letih namreč beležijo vse manjše izgube motornega olja, ki so bile nekaj časa precej akutna težava motorjev, zdaj pa se stanje redno izboljšuje.

avto pokrov motor Avto Obiskovalec, ki lahko povzroči obilico težav

AMZS pomoč na cesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sicer poudarjajo, da se je ustreznost vsebnosti izpušnih plinov v času po zaostritvi meritev sicer za nekaj časa poslabšala, vendar se je kmalu povečala tudi občutljivost naprav v servisnih delavnicah, zato so nastavitve motorjev postale boljše, s tem pa so se zmanjšala tudi odstopanja izpušnih plinov od dovoljenih standardov. To trditev mogoče podkrepi tudi dejstvo, da na seznamu napak sicer najdemo krmiljenje motorja in z njim povezane težave, vendar te bolj do izraza pridejo šele proti koncu ocenjevalnega obdobja.

Ročna parkirna zavora NASVET MEHANIKA Avto Velika napaka voznikov avtomobilov z ročno parkirno zavoro

Strokovnjaki ugotavljajo, da se izboljšuje tudi stanje na področju svetil, kjer se kot najpogostejše pomanjkljivosti še vedno kažejo prenizko nastavljeni žarometi ter nedelujoče zadnje meglenke in luči za vzvratno vožnjo. Takšne napake vplivajo na varnost vožnje, zato so uvrščene na seznam pomembnih napak, ki jih je treba čim prej odpraviti.

Komentarjev 1
  • Snežinko 09:30 29.december 2020.

    Ja, luči za vzvratno vožnjo so pa res HUDO pomemben del vožnje. Bolno...