Reševalna vozila bodo zamenjali droni

Foto: Argodesign Reševalni droni Foto: Argodesign Reševalni droni Foto: Argodesign Reševalni droni Foto: Argodesign Reševalni droni
Ameriško podjetje Argodesign si je nujno medicinsko pomoč v prihodnosti zamislilo z brezpilotnimi letali, oziroma droni, ki bi močno skrajšali čas, ki ga reševalci porabijo, da pridejo do tistih, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.
Oglej si celoten članek

Reševalci na terenu se bojujejo z minutami in sekundami, ki so potrebne, da pridejo do ljudi, ki potrebujejo njihovo pomoč. Pogosto o tem, ali bo kdo preživel ali ne, odločajo sekunde. Ena od rešitev v prihodnosti, ki bi nadomestila reševalna vozila, so brezpilotna letala, oziroma droni.

Uporabo slednjih so že napovedala nekatera podjetja, kot je Amazon, ki namerava z njimi dostavljati pošto. V tehničnem smislu droni ne predstavljajo velikih težav.

Primerni tudi za reševanje v mestih

Koncept reševalnega drona predvideva, da bo velik kot manjši mestni avtomobil. V njem je dovolj prostora za enega reševalca, oziroma zdravnika in enega pacienta na nosilih. V dronu je tudi vsa potrebna medicinska aparatura podobna miniaturni operacijski sobi. Dimenzije so prilagojene reševanju tudi v mestnih središčih, kjer helikopterja, saj potrebuje večjo površino za pristajanje, ne morejo uporabiti. Zaradi štirih propelerjev so droni zelo stabilni in dobro vodljivi. Zaradi tega lahko brez težav poletijo in pristanejo tudi na težje dostopnih predelih.

Operater dronov bi imel na razpolago večjo floto, za primer, ko bi bilo v nesreči, ali več nesrečah, več poškodovanih ljudi. Zaenkrat gre zgolj za razmišljanje oblikovalcev, a zamisel ni slaba.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • v Rusiji pa že od lani poleti deluje restavracija ki dostavlja pice z droni... če že omenjate amazon pa pošto …

  • 12:38 20. Februar 2015.

    @Janez....zagotovo nisem negativec, tudi sam imam drona in poznam tematiko v nulo, predvsem pa problematiko, ki se na tem področju …

  • 11:45 20. Februar 2015.

    Zopet eden negativec, ki že vnaprej ve, da ideja ni dobra! Ko bo tehnična rešitev dozorela, bo tudi zakonodaja hitro …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.