Avto
55 ogledov

Reševalna vozila bodo zamenjali droni

Reševalni droni
1/4
Argodesign
Ameriško podjetje Argodesign si je nujno medicinsko pomoč v prihodnosti zamislilo z brezpilotnimi letali, oziroma droni, ki bi močno skrajšali čas, ki ga reševalci porabijo, da pridejo do tistih, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Reševalci na terenu se bojujejo z minutami in sekundami, ki so potrebne, da pridejo do ljudi, ki potrebujejo njihovo pomoč. Pogosto o tem, ali bo kdo preživel ali ne, odločajo sekunde. Ena od rešitev v prihodnosti, ki bi nadomestila reševalna vozila, so brezpilotna letala, oziroma droni.

Uporabo slednjih so že napovedala nekatera podjetja, kot je Amazon, ki namerava z njimi dostavljati pošto. V tehničnem smislu droni ne predstavljajo velikih težav.

Primerni tudi za reševanje v mestih

Koncept reševalnega drona predvideva, da bo velik kot manjši mestni avtomobil. V njem je dovolj prostora za enega reševalca, oziroma zdravnika in enega pacienta na nosilih. V dronu je tudi vsa potrebna medicinska aparatura podobna miniaturni operacijski sobi. Dimenzije so prilagojene reševanju tudi v mestnih središčih, kjer helikopterja, saj potrebuje večjo površino za pristajanje, ne morejo uporabiti. Zaradi štirih propelerjev so droni zelo stabilni in dobro vodljivi. Zaradi tega lahko brez težav poletijo in pristanejo tudi na težje dostopnih predelih.

Operater dronov bi imel na razpolago večjo floto, za primer, ko bi bilo v nesreči, ali več nesrečah, več poškodovanih ljudi. Zaenkrat gre zgolj za razmišljanje oblikovalcev, a zamisel ni slaba.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:18 20.februar 2015.

    v Rusiji pa že od lani poleti deluje restavracija ki dostavlja pice z droni... če že omenjate amazon pa pošto pri dronih bi lahk omenil še te ruske drone ki so že skoraj eno leto v rednem obratovanju. včasih res ...prikaži več dobim občutek da so novinarji leni....pa še zdaleč ne velja samo za žurnal ampak skor vsak medij.

  • tomaz 12:38 20.februar 2015.

    @Janez....zagotovo nisem negativec, tudi sam imam drona in poznam tematiko v nulo, predvsem pa problematiko, ki se na tem področju pojavlja. Zakonodaja je na tem področju popolnoma neurejena, nekatere države jo že prilagajajo, mi še čakamo. Z nizko cenovno kitajsko ...prikaži več tehniko, so se razmnožili kot gobe po dežju. Letajo povsod med folkom, na prireditvah, snemajo vse živo, terase, balkone sosede in podobno. Nihče se pa ne zaveda posledic, ki jih lahko taka napravca naredi, nekaj štrbunkov je že bilo. 80% upravljalcev drona ne zna voditi brez tehnične avtomatike in če samo nekaj malega zataji, je lahko tudi nesreča tukaj.

  • Janez_53 11:45 20.februar 2015.

    Zopet eden negativec, ki že vnaprej ve, da ideja ni dobra! Ko bo tehnična rešitev dozorela, bo tudi zakonodaja hitro urejena! O kakšnih "preglavicah v naši državi" pa govoriš? Zaenkrat so v uporabi le igračke!