Revolucija na področju zračnih blazin

Foto: ZF
Foto: ZF
Podjetje ZF razvija sistem posebnih zračnih blazin, ki bi lahko močno vplivale na zmanjšanje števila smrti v prometnih nesrečah.
Oglej si celoten članek

V zadnjih 20 letih je varnost vozil bistveno napredovala. V Sloveniji smo prvič v zgodovini zabeležili manj kot 100 mrtvih v enem letu. V prihodnje se pričakuje še bistven upad števila mrtvih in težko poškodovanih v prometnih nesrečah. Velik del zaslug gre pripisat napredku avtomobilske industrije in varnostnih sistemov. Eden najpomembnejših v zgodovini je tudi zračna blazina. Slednja naj bi se preselila tudi na zunanje bočne dele avtomobilov.

Foto: ZF

končno! Prva zračna blazina za pešce

Volvo, na primer, je že vgradil zračne blazine pod vetrobransko steklo (volvo V40) in s tem zaščitil pešce in kolesarje pri morebitnem trku. Svoje rešitve razvijajo tudi pri podjetju ZF, enem največjih dobaviteljev avtomobilski industriji, kjer so že blizu dogovora z nekaterimi proizvajalci vozil za njihovo vgradnjo v nova vozila. Razvili so zračne blazine, ki bi jih vgradili na zunanji bok vozil, s čimer bi znatno izboljšali varnost v primeru bočnega trka vozila. Pravijo, da bi kar za 40 odstotkov zmanjšali posledice pri bočnem trku. Zračna blazina, katere volumen je med 300 in 350 litri, se razteza čez bok vozila, v primeru trka pa se odpre v 60 do 80 milisekundah. Sistem tehta zgolj šest kilogramov, so še sporočili iz nemškega podjetja.

Foto: ZF

NOVA ZRAČNA BLAZINA Zračna blazina bo preprečila trke z glavami drug ob drugo

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.