Avto
168 ogledov

Zračna blazina bo preprečila trke z glavami drug ob drugo

Sredinska zračna blazina ZF
ZF TRW je predstavil novo zračno blazino, ki voznika in sopotnika spredaj ob sprožitvi zaščiti pred tem, da bi udarila z glavami ali s trupi drug ob drugega in ju zavaruje pred poškodbami glave, ramen in zgornjega dela trupa.

Glavni inženir za napihljive varnostne sisteme pri ZF TRW Dirk Schultz je v sporočilu za javnost zapisal, da je tveganje, da bi voznik in sopotnik spredaj trčila drug ob drugega, zelo veliko v primeru, ko pride do trčenja drugega vozila z boka.

"Raziskave, povezane s prometnimi nesrečami v ZDA razkrivajo, da je vzrok za skoraj 30 odstotkov smrtnih žrtev pri trku drugega vozila s strani udarec od daleč (sopotnik udarce prejme na voznikovi strani ali obratno), v Nemčiji pa v tovrstnih primerih beležijo 30 odstotkov težko poškodovanih potnikov," pojasnjuje Schultz.

Zračna blazina že v vozilih

Sredininska zračna blazina ZF TRW še ni del serijskih avtomobilov, kljub temu pa nekatera vozila že imajo vgrajeno tovrstno zračno blazino. General Motors je sredinske zračne blazine začel ponujati v modelih buick enclave, GMC acadia in chevrolet traverse letnic 2013. Pri GM so zračno blazino razvili skupaj s podjetjem specializiranim za zračne blazine Takata.

Kot kaže bo s tovrstno blazino kmalu opremljeno še več vozil. Schultz je namreč dejal, da je zanimanje s strani avtomobilskih proizvajalcev za zračno blazino večje in večje. Pomemben delež k njeni uveljavitvi naj bi bilo tudi prizadevanje evropskega konzorcija varnostnih testov Euro NCAP, da bi leta 2018 uvedli nov protokol trčenja vozil s strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.