Ročni menjalniki se nepreklicno poslavljajo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V avtomobilih, ki se prodajo zadnje čase, se zmanjšuje delež ročnih menjalnikov, povečuje pa se delež samodejnih, ki so med drugim bolje usklajeni z varnostnimi sistemi.
Oglej si celoten članek

V Nemčiji statistika ugotavlja, da ima že več kot 50 odstotkov na novo registriranih avtomobilov samodejne menjalnike, s širitvijo električne mobilnosti pa se ta trend le še povečuje. Zato ni nenavadno da so se prvi proizvajalci, med njimi denimo Mercedes-Benz, že poslovili od ročnih menjalnikov.

Avto Slabe novice, če prisegate na ročni menjalnik

Foto: Toyota Ročni menjalnik

Tudi kupci avtomobilov se bodo počasi morali navaditi, da bodo ročne menjalnike lahko dobili le še v velikoserijskih avtomobilih iz nižjih segmentov. Pri Volkswagnu sta z ročnimi menjalniki pretežno še vedno na voljo polo ali up, prav tako pa tudi manjša križanca T-roc in T-cross ter dostavnik caddy.  Tudi volkswagen se ob osvežitvi trenutne osme generacije 2024 še ne bo povsem odpovedal ročnemu menjalniku. Više pa so zadeve precej drugačne. Po touaregu bosta zgolj z menjalnikom DSG prihodnje leto na voljo tudi passat in tiguan. Pri Volkswagnu pojasnjujejo, a s tem sledijo pričakovanjem kupcev in trendu v smeri hibridizacije.

Avto Menjalnik, ki je spremenil pravila igre

Ročni v manjšini

Podobno je tudi pri drugih proizvajalcih. Audi denimo roičnih menjlnikov že dolgo ne ponuja več v audijih A8 in A6, z novo generacijo leta 2023 pa bo ročni menjalnik izginil tudi iz audija A4. Zgolj z menjalnikom DSG so na voljo tudi športni modeli RS. Po drugi strani pa bosta do svojega konca z ročnimi menjalniki še naprej denimo na voljo audija A1 in Q2.

Foto: Mercedes-Benz Mercedes ročni menjalnik

Tudi pri BMW-ju se poslavljajo od ročnih menjalnikov. Nova generacija enoprostorca BMW-ja serije 2 active tuorerja je denimo na voljo le še s samodejnimi menjalniki, ročni menjalnik pa je mogoče dobiti le še v BMW-ju serije 1. BMW-ji višjih serij pa so tako ali tako že dolgo na voljo le še s samodejnimi menjalniki.

Avto Še je upanje za ročne menjalnike

Da se bo do leta 2023 popolnoma odpovedal ročnim menjalnikom, je sicer prvi objavil Mercedes-Benz. K temu naj bi, po njihovih besedah, precej pripomogel premik k električni mobilnosti, z ukinitvijo ročnih menjalnikov pa bodo tudi precej zmanjšali kompleksnost njihove ponudbe modelov. Z ročnimi menjalniki so sicer trenutno na voljo le še mercedesi razredov A in B ter CLA.

Foto: BMW BMW menjalnik

Z 20 na več kot 50 odstotkov

Medtem, ko je bilo leta 2000 kar 80 odstotkov novo registriranih avtomobilov opremljenih z ročnimi menjalniki, je danes precej drugače. Po podatki ustanove Deutsche Automobil Treuhand (DAT) ima trenutno samodejne menjalnike že več kot 50 odstotkov novo registriranih avtomobilov, v srednjem razredu pa njihov delež znaša celo 70 odstotkov. Na trgu rabljenih sta sicer z ročnimi menjalniki še vedno opremljeni dobri dve tretjini avtomobilov. V ZDA  se po drugi strani le še pet odstotkov avtomobilov proda z ročnimi menjalniki, na Japonskem pa okoli deset odstotkov.

Avto Top rabljeni avtomobili s samodejnim menjalnikom

K prevladi samodejnih menjalnikov sicer poleg elektrifikacije in hibridizacije pripomorejo tudi sodobni asistenčni sistemi. Vendar pa ročni menjalniki še vztrajajo in bodo verjetno v prodaji ostali vse do tedaj, dokler ne bodo proizvajalci začeli izdelovati le še električne avtomobile.

Foto: Saša Despot Menjalnik v peugeotu 308

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.