Slovenija tretja največja proizvajalka avtomobilov

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Slovaška je leta 2011 obranila naziv največje proizvajalke avtomobilov v Evropi, merjeno po številu proizvedenih avtomobilov na prebivalca. Na drugem mestu je Češka, za njo pa Slovenija.
Oglej si celoten članek

Trije proizvajalci avtomobilov na Slovaškem – Volkswagen Slovakia, Kia in PSA Peugeot Citroen – so lani izdelali skupaj 639 tisoč vozil. To pomeni 119 avtomobilov na tisoč prebivalcev in nov slovaški rekord, je na svojih spletnih straneh poročal gospodarski časnik Hospodarske noviny.

Na Slovaškem so tako lani izdelali več avtomobilov na prebivalca kot na Češkem (114 na tisoč prebivalcev) in v Sloveniji (85), je časnik povzel podatke mednarodnega panožnega združenja OICA.

Generalni sekretar evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov ACEA Ivan Hodac je vodilno mesto Slovakov pojasnil z "dobrimi pogoji poslovanja za podjetja" ter "usposobljeno delovno silo, ki je v tej panogi ključnega pomena".

Proizvajalci avtomobilov na Slovaškem imajo velike načrte tudi za letos, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Volkswagen Slovakia namerava v svoji tovarni pri Bratislavi začeti s proizvodnjo električnega avtomobila. V Kijini tovarni v Žilini, ki posluje v okviru koncerna Hyundai, že od januarja poteka proizvodnja novega modela cee'd, medtem ko namerava PSA v svoji tovarni v Trnavi sredi leta začeti s proizvodnjo modela 208.

V slovaških avtomobilskih tovarnah bi lahko letos proizvodnjo povečali na skupaj 925 tisoč avtomobilov, ali jim bo to uspelo, pa bo odvisno od povpraševanja iz tujine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.