Avto
13 ogledov

Slovenija tretja največja proizvajalka avtomobilov

Revoz Gregor Prebil
Slovaška je leta 2011 obranila naziv največje proizvajalke avtomobilov v Evropi, merjeno po številu proizvedenih avtomobilov na prebivalca. Na drugem mestu je Češka, za njo pa Slovenija.

Trije proizvajalci avtomobilov na Slovaškem – Volkswagen Slovakia, Kia in PSA Peugeot Citroen – so lani izdelali skupaj 639 tisoč vozil. To pomeni 119 avtomobilov na tisoč prebivalcev in nov slovaški rekord, je na svojih spletnih straneh poročal gospodarski časnik Hospodarske noviny.

Na Slovaškem so tako lani izdelali več avtomobilov na prebivalca kot na Češkem (114 na tisoč prebivalcev) in v Sloveniji (85), je časnik povzel podatke mednarodnega panožnega združenja OICA.

Generalni sekretar evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov ACEA Ivan Hodac je vodilno mesto Slovakov pojasnil z "dobrimi pogoji poslovanja za podjetja" ter "usposobljeno delovno silo, ki je v tej panogi ključnega pomena".

Proizvajalci avtomobilov na Slovaškem imajo velike načrte tudi za letos, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Volkswagen Slovakia namerava v svoji tovarni pri Bratislavi začeti s proizvodnjo električnega avtomobila. V Kijini tovarni v Žilini, ki posluje v okviru koncerna Hyundai, že od januarja poteka proizvodnja novega modela cee'd, medtem ko namerava PSA v svoji tovarni v Trnavi sredi leta začeti s proizvodnjo modela 208.

V slovaških avtomobilskih tovarnah bi lahko letos proizvodnjo povečali na skupaj 925 tisoč avtomobilov, ali jim bo to uspelo, pa bo odvisno od povpraševanja iz tujine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice