Slovenski električni avto ima rekorden doseg

Foto: Inštitut Metron metron7 Foto: Inštitut Metron metron 7 Foto: Inštitut Metron metron7 Foto: Inštitut Metron metron 7 Foto: Inštitut Metron metron7 Foto: Inštitut Metron metron7 Foto: Inštitut Metron metron7
Električni avto slovenske izdelave je brez vmesnega polnjenja v resničnem prometu prevozil 736 kilometrov.
Oglej si celoten članek

"Nismo naredili le 726 kilometrov od Bleda do Dubrovnika, ampak še dodatnih deset, do vtičnice v marini," je po rekordnem dosežku povedal Andrej Pečjak, gonilna sila inštituta Metron, kjer so avtomobil izdelali. 

Pot je trajala dva dneva in po prvem je bilo v baterijah še 51 odsotkov moči. Pečjak priznava, da ga je malo skrbelo, ali jim bo uspelo. "Težko je izračunati, klanci so problem in na poti je skupaj okrog šest tisoč metrov dviga. Danes smo malo zmanjšali hitrost in vozili med 50 in 60 kilometri na uro, ampak kljub temu je bila skupna povprečna hitrost 66 kilometrov na uro,“ je povedal Pečjak. 

Cena elektrike za pot do Dubrovnika: devet evrov

Avto, ki so ga poimenovali Metron 7, je za pot porabil okrog 90 kilovatnih ur, kar je okrog 12 evrov (enotarifno merjenje) ali le devet evrov, če bi ga polnili v času nižje tarife*. Za primerjavo, avto, ki porabi sedem litrov bencina na sto kilometrov, bi porabil skoraj devekrat več. 

 

* Pri izračunu nismo upoštevali priključne moči in prispevka, ki se plačuje od priključne moči in ne od porabljene energije. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:37 12. Oktober 2014.

    Vsaka čast se razume že zaradi umetnosti porazdelitve 1 tone baterij po avtu. Predvidevam da tokrat drugega kot karavan ni …

  • 20:25 12. Oktober 2014.

    Vse je res, ampak cena avtomobila je problem, čeprav je za tiste, ki delajo veliko km na leto nakup takega …

  • 20:05 12. Oktober 2014.

    Vsaka vam čast... res ste carji. Samo še tako naprej!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.