Šok za lastnico: Na sprednjem steklu jo je pričakala luknja

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Takšen pristop nepridipravov ni nov. Kakšne možnosti imajo oškodovanci?
Oglej si celoten članek

Glasno odmeva zgodba uporabnice družbenega omrežja, ki je postala žrtev nepridipravov. Neznanci so si za tarčo izbrali oškodovankin avtomobil in iz njega izrezali kos stekla, na katerem je bila nalepljena vinjeta. Oškodovanka je tako ostala brez vinjete in s poškodovanim vetrobranskim steklom. 

Medtem ko ji stroške popravila vetrobranskega stekla krije zavarovanje, pa to ne velja za vinjeto. Tega ji ne bi kril niti polni kasko, če bi ga imela, pojasnjujejo pri Zavarovalnici Triglav. "Zavarovalnica lahko povrne tisto škodo, za katero so podana kritja v sklenjenih zavarovanjih," pravijo. 

"Splošni kasko krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja zavarovanih stvari, ki je posledica presenetljivih in od voznikove volje neodvisnih dogodkov, ki nastanejo v prometu in mirovanju (prometna nesreča, trčenje, prevrnitev, zdrs ali padec vozila, udarec ali padec kakega predmeta, snega ter ledenih sveč ali ledenih tvorb), zaradi dejanj tretjih oseb (nasilno ali objestno dejanje, manifestacije in demonstracije) oziroma zaradi posebnih dogodkov (padec zračnega plovila, pomoč poškodovanim osebam, preprečevanje večje škode na stvareh), vendar pa tudi tako imenovani polni kasko ne krije škode v primeru kraje vinjete," dodatno pojasnjujejo. 

V takih primerih svetujejo oškodovancem, da se obrnejo na Dars in na policijo. 

xxx

policija seznanjena Tatovi vinjeto izrežejo skupaj s steklom

Pripravite dokazila

Zakon o cestninjenju, po katerem se ravna Dars, predvideva primere, ko lahko izdajo nadomestno vinjeto oziroma povračilo vrednosti ali sorazmernega dela do izteka veljavnosti vinjete. To je možno, če je cestninski zavezanec zamenjal vetrobransko steklo ali del motornega kolesa, na katerega je bila nameščena vinjeta, če je v garancijski dobi zamenjal vozilo, vetrobransko steklo ali del motornega kolesa ter v primeru, ko je oddal vozilo v razgradnjo na predpisanem prevzemnem mestu izrabljenih vozil. 

Vlogo za izdajo nadomestne vinjete ali za povračilo vrednosti nakupa nadomestne letne oziroma polletne vinjete mora uporabnik vložiti najkasneje v 30 dneh od izpolnitve pogojev za uveljavljanje upravičenj. 

Nadomestno vinjeto je mogoče pridobiti, če je vlogi priložena odstranjena vinjeta, na kateri mora biti viden rok veljavnosti. Če rok veljavnosti ni viden, je treba priložiti še račun o nakupu vinjete. 

V primeru, ko je bilo vetrobransko steklo menjano, je treba priložiti kopijo računa za menjavo stekla, s katerega mora biti razvidno, kdo je cestninski zavezanec in na katerem vozilu je bila storitev opravljena. 

V primeru zamenjave vozila je treba priložiti kopijo dokumenta, ki dokazuje zamenjavo. Za vozila, ki niso registrirana v Sloveniji, pa je treba priložiti še kopijo prometnega dovoljenja. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 17:38 8. Februar 2019.

    Ni mi pa jasno kako to ni kasko parkirisce. Kako je to nezgoda oz. polni kakso? Saj avta ni vozila. …

  • 13:30 8. Februar 2019.

    se pravi,imam polni Kasko+vse delne kombinacije pri Triglavu že 15-18let na vseh novih avtih(2.nova sta pri hiši),katere menjamo vsake 2-3 …

  • 09:53 8. Februar 2019.

    Kako se da taksno vinjeto sploh prodati?? a namotiras s steklom vred? Ker dol jo bolj težko spravis. Kdo to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.